• controalele realizate de ITM Bacău au evidențiat că peste jumătate dintre persoanele depistate muncind la negru sînt tineri
În urma controalelor efectuate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău pentru combaterea cazurilor de muncă la negru, s-a constat că majoritatea victimelor provin din rîndul tinerilor. „Peste 50% dintre persoanele care au fost descoperite muncind fără a avea o formă legală de angajare provin din rîndul tinerilor. Media de vîrstă a acestora este între 18 și 25 de ani. Noi nu ținem o evidență pe vîrste a situației cazurilor de muncă la negru depistate, dar din experiență și din teren aceasta este realitatea”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău. Inspectorii care au ca domeniu de activitatea verificarea modului în care patronii fac angajările în condițiile legii, încheind contractele de muncă individuale, au controlat în 2002 un număr de 1.177 agenți economici din județ. Dintre aceștia, 105 au fost depistați cu „ocaua mică” la angajări.
La totalul unităților controlate, au trecut prin vizorul inspectorilor peste 65.000 de salariați. Numărul celor descoperiți muncind la negru a fost de 372 de persoane, din care peste 50% tineri. „La această vîrstă, dorința de cîștig a unui tînăr este foarte mare. Ei sînt docili și ușor de manipulat. Într-o firmă unui tînăr i se pot trasa mai multe atribuțiuni, chiar dacă el a fost angajat pe un anumit post. Dacă un om matur, trecut de 35 de ani, nu poate fi manipulat, dorința celor puțin peste 18 ani de a se afirma este foarte mare”, ne-a mai spus Ion Barbu. Majortatea nici nu ia în calcul posibilitatea încheierii unui contract individual de muncă, neștiind avantajele pe care această hîrtie le-ar putea oferi mai tîrziu. „Efectul imediat este posibilitatea acestor tineri de a dispune de banii lor de buzunar. Dar cînd vor trece de 30 de ani și vor vedea cît de importantă este vechimea în muncă pentru asigurarea resurselor financiare la pensionare, vor înțelege pasul greșit pe care l-au făcut”, a atenționat inspectorul șef Barbu. Cele mai frecvente meserii în cre tinerii „se angajeză” la negru sînt cele din construcții și confecții. (C.T.)
Lasă un răspuns