Aproape 600 de tineri dezavantajați, supuși discriminării și riscului de sărăcie, vor fi sprijiniți să-și găsească un loc de muncă.
Facilitatea se va realiza prin două proiecte finanțate din Fondul Social European – Programul POSDRU, „Egalitate de șanse a grupurilor vulnerabile pentru accesul la educație și pe piața muncii” și „SUPORT – Susținerea incluziunii sociale a Grupurilor Vulnerabile în Regiunea Nord-Est”, obținute de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău. Beneficiarii vor fi tineri proveniți din sistemul de protecție socială care împlinesc 18 ani și trebuie să părăsească sistemul, dar și persoane de etnie rromă și persoane cu dizabilități. „Complementar – spun reprezentanții DGASPC Bacău – se vor asigura servicii de formare și pentru angajații instituțiilor publice private care furnizează servicii sociale și servicii de ocupare, managerilor agenților economici din Bacău.
Aceștia vor beneficia de activități de formare în cadrul proiectelor, tocmai pentru a facilita și mai mult accesul populației din grupurile vulnerabile la locurile de muncă și pentru a oferi servicii adecvate acestora”. Valoarea celor două proiecte depășește 4,2 milioane de lei și vor fi implementate în doi ani, în parteneriat cu Centrul de Consultanță și Studii Europene Galați și SIDA Group Italia. Practic, beneficiarii proiectelor vor participa la programe de calificare /recalificare destinate grupurilor vulnerabile în meserii ca lucrător în alimentație, fluoricultor, peisagist, cameristă, agent curățenie clădiri și mijloace de transport etc.
În proiecte vor fi implicați și agenții economici care sunt dispuși să angajeze astfel de persoane. Unul dintre avantajele oferite firmelor care vor dori să facă parte din aceste două proiecte, angajând persoane ce aparțin grupurilor vulnerabile este dat de faptul că vor avea salariați pregătiți în anumite meserii pentru care nu au investit niciun ban. În plus, cei care deja sunt angajați la aceste firme și vor să se specializeze în aceste meserii pot urma gratuit cursurile de calificare, condiția fiind ca salariații să fie din grupurile țintă (tineri ieșiți de sub protecția socială a statului, rromi sau persoane cu dizabilități). Totodată, cursanții vor studia și asimila elemente de bază în IT. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns