• proprietarii de terenuri din județ nu mai știu ce metode să foloseacă pentru a-și primi pămînturile • un bătrîn din Bacău îl atenționează, prin mica publicitate, pe primarul din Plopana că nu i-a restituit, nici acum, terenurile
Emil Artenie, un băcăuan de șaizeci de ani se luptă de cîțiva ani buni să își recapete pămînturile confiscate de comuniști. Bătrînul a primit moștenire de la tatăl său, Gheorghe Artenie, 5,76 de hectare de teren, împărțit în mai multe loturi, în comuna Plopana. Multe din aceste terenuri sînt ocupate acum de livadă, însă discuțiile cele mai aprinse se referă la o surpafață de teren din intravilan, pe care se află în prezent clădirea primariei. „Nu pentru mine mă lupt, ci pentru băieții mei. Sînt oameni la locul lor, au și ei copii și, dacă mi-aș lua înapoi pămîntul, și-ar putea face aici o casă, ca tot omul gospodar. Cît am fost tînăr și în putere, mai puteam bate drumurile și mă țineam după copii, însă acum, de cînd m-am îmbolnăvit, nu se mai uită nimeni la mine”, se plînge bătrînul, care, din cauza unei afecțiuni la corzile vocale căpătate acum doi ani, nu își mai poate face auzite păsurile decît prin intermediul unui laringofon.
Emil Artenie a făcut tot ce i-a stat în putință ca să-și recapete pămîntul. Însă toate diligențele au fost zadarnice. Din cele aproape trei hectare de livadă pe care ar fi trebuit să le primească înapoi, a intrat doar în posesia unui hectar de livadă de cireș și a ceva mai bine de jumătate de hectar dintr-o fostă livadă de gutui. Om recunoscător, Artenie a ținut chiar să mulțumescă public celor care l-au ajutat să își recapete, fie și pe bucăți, terenul. „Domnul Artenie Emil, mulțumește domnului jurist Ojog, de la camera 15, și domnului Gheorghe Andrieș, primar în Plopana, că i-a restituit livada, dar mai are terenul unde au fost gutui și terenul de casă, pe care au promis să i le restituie”, suna un anunț de mică publicitate apărut zilele trecute în cotidianul nostru. Din păcate, mulțumirile sale nu au ajuns pînă la urechile primarului din Plopana.
Autoritățile locale se spală pe mîini
„Eliberarea titlurilor de proprietate în Plopana a fost tergiversată de litigiul asupra proprietății a 26.000 de hectare de teren pe care l-am avut pînă acum cu Agroindustriala Traian. Acesta este și motivul pentru care, deși a venit în numeroase rînduri al Primăria Plopana, Emil Artenie a primit doar o parte din terenrurile cerute. După ce se rezolvă problema proprietății, avem posibilitatea să îi oferim lui Emil Artenie, în schimbul pămîntului ocupat de clădirea primariei și care nu poate fi retrocedat, niște terenuri la limita intravilanului. Dacă nu va fi mulțumit de aceste amplasamente, va putea cere despăgubiri materiale”, ne-a declarat Gheorghe Andrieș, primarul din Plopana. Emil Artenie spune însă că primarul nu s-a ostenit prea tare să-l ajute. „Cum ajungeam acolo, primarul și viceprimarul fugeau care încotro și nu mai găseam pe nimeni cu care să stau de vorbă. Ba mai aveam necazuri și cu vecinii loturilor de teren pentru care am solicitat eliberarea titlului de proprietate. Mi-au sărit în cap cu furci și cu topoare și mi-au reproșat de ce nu am venit la revoluție să stau cu sapa în mînă, ca să pot cere acum pămîntul înapoi”, ne-a povestit Artenie. Sătul de purtat pe drumuri, bătrînul Artenie nu mai știe acum încotro să se îndrepte pentru a-și vedea înapoi pămîntul care i se cuvine de drept.
Scandalul de la pămînt pare să nu se mai termine
Cazul lui Emil Artenie este unul din miile existente în județul nostru. Este arhicunoscut că în toată țara sînt sute de mii de români au sperat, în 1991, cînd a fost adopatată Legea 18, că își vor redobîndi pămînturile luate abuziv de comuniști. Gustul reîmproprietăririi a aprins, de atunci, multe spirite. Frate și soră și-au dat unul altuia cu sapa în cap de la o palmă de pămînt, s-au luat la păruit și s-au purtat prin tribunale ani de zile. Totul pentru un petec de pămînt. Eliberarea titlurilor de proprietate ar fi trebuit să potolească lucrurile și să le aducă pe făgașul normal. Însă emiterea acestor titluri se desfășoară în continuare într-un ritm greoi. După mai bine de 11 ani, doar 75% din proprietarii de terenuri agricole și forestiere și-au văzut înapoiate pămînturile cu acte în regulă. Ce este și mai grav e că nici acum, în multe comune, primarii nu au întocmit măcar o fișă tehnică. Așa că nu este exclus ca procesele și bătăile din cauza terenurilor să existe mulți ani de acum înainte. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns