Jocurile online au fost mereu percepute ca o sursă de divertisment. Dintr-o activitate distractivă practicată la PC-ul personal jocurile au început să se transforme în pasuni, iar după aceasta în adevărate profesii, bine plătite și cu perspective de viitor.
eSporturile devin tot mai populare în România, despre această vorbind nu doar datele statistice și numărul în creștere a gamerilor profesionali, dar și interesul românilor față de pariuri eSports. La mr.bet casino online pasionații și fanii pot paria pe 40+ evenimente eSports.
Astăzi România se clasează pe locul 41 din lume, după câștigurile obținute în campionatele esports cu 638 de jucători înregistrați și o sumă de peste 5,5 milioane dolari câștigați. În acest articol, vom prezenta câțiva dintre jucătorii profesioniști români de eSports și industria de gaming din România, în general.
Cei mai buni eSportivi din România
Formulând un TOP al sportivilor din domeniul jocurilor online am analizat performanțele în turnee și popularitatea pe rețelele de socializare. Aceste aspecte ne ajută să identificăm jucătorii care au reușit să se facă remarcați pe scena mondială. Printre jucătorii remarcabili putem identifica:
Omar “w33” Aliwi (Dota2)
Aliwi Omar este singurul gamer din România care se află în TOP 100 mondial. El are 29 de ani și este jucător Dota 2, clasat pe locul 39 în lume. A reușit să câștige pe parcursul carierei sale de jucător profesionist aproape 2,3 milioane de dolari din competiții naționale și internaționale.
La momentul actual el își continuă activitatea și conduce la diverse turnee echipa de jucători români Dota 2. De asemenea, are o comunitate activă pe instagram cu peste 32k de urmăritori.
Ivan „iM” Mihai (CS2)
Este primul român care a câștigat un major la Counter-Strike în 2023, cea mai prestigioasă competiție la acest joc. El e regăsește în clasamentul mondial pe locul 794 cu câștiguri obținute de aproximativ 239,000 dolari. La momentul actual, Mihai face parte din echipa de eSports NAVI, de origine ucraineană.
Mihai a reușit să-și acumuleze o bază solidă de fani pe rețelele de socializare. Pe instagram, de exemplu, el este urmărit de aproximativ 67,4k următori.
Adrian Urmă (eFootball)
Tânărul are 27 de ani și a făcut fotbal de performanță până la 19 ani, iar din 2017 este sportiv de performanță al jocului eFootball. În anul 2023, a reprezentat România la Campionatul Mondial de Esports organizat la Iași și a jucat alături de națională la eEURO 2020.
Cele mai bune eSportive din România
Femeile au avut întotdeauna un loc special în eSports, iar România nu face excepție. Deși scena este dominată de bărbați, jucătoarele românce au reușit să-și facă un nume prin talentul și determinarea lor. Recunoașterea contribuției femeilor în eSports este esențială pentru o industrie mai inclusivă și diversificată. Printre jucătoarele cu cea mai bună performanță sunt:
Ana „ANa” Dumbravă (CS:GO)
Ana are 25 de ani și este numărul 1 în clasamentul eSportivelor de CS:GO. Ea a fost parte a mai multe echipe, precum:
- WRTP (We Run This Place);
- Assassin;
- Galaxy Racer Esports.
Este cunoscută pentru abilitățile, performanțele și realizările sale în CS:GO. Câștigătoare a ESL Impact Katowice 2023, ESL Impact League Season 3 și ESL Impact League Season 4.
La momentul actual face parte dintr-o echipă braziliană de eSport, alături de alte sportive de performanță și se clasează pe locul 17 în Top 100 femei gameri din lume.
Irina „Reddysh” Simion (Fortnight)
Irina intră în Top 200 femei gameri din lume cu venituri din turnee obținute de peste 20,000 dolari. Ea afirmă că a crescut jucând Fortight, aceasta fiind și pasiunea ei. A obținut popularitatea datorită organizării de stream-uri și culorii aprinse al părului. Irina zice că este o fire competitivă, însă nu își pune scopul să devină un eSportiv profesionist, iar ceea ce face este din plăcere și din dorința de a excela în acest domeniu.
Impactul eSports în România
Odată cu creșterea industriei eSports în România, aceasta a atras un număr mai mare de jucători și fani. Organizarea și găzduirea turneelor naționale și internaționale contribuie la dezvoltarea continuă a industriei.
În plus, apar platforme destinate jucătorilor, care îi ajută să formeze comunități și să se dezvolte. De asemenea, existența unor jucători români ale căror rezultate sunt recunoscute la nivel internațional inspiră generații întregi către practicarea eSports. Gamerii sunt și mai motivați cunoscând exemple concrete a persoanelor care au reușit și văzând ce rezultate pot obține.
De asemenea, tot mai des sunt organizate evenimente pentru gameri care oferă oportunități mari pentru cei la început de carieră. Jucătorii profesioniști, precum cei menționați mai sus, inspiră noile generații, oferind un exemplu de urmat și demonstrând că succesul este posibil.
În concluzie, România are o scenă eSports în dezvoltare, cu multe talente și potențial. Sportivii menționați în acest articol reprezintă doar o mică parte din ceea ce România îi poate oferi scenei eSports.
Lasă un răspuns