În fiecare an, sute de copii din județ sunt abuzați de părinții lor. Potrivit legislației în domeniu, se consideră abuz atât cel de tip fizic, emoțional sau sexual, cât și exploatarea prin muncă ori simpla neglijare a minorului. Grav este că, în multe dintre cazuri, sesizările sunt făcute anonim de persoane din afara familiei și mai puțin de vecini sau rude. Necunoscuții raportează scenele de abuz pe care Protecția Copilului este obligată să le verifice. Din păcate, trauma psihică și fizică îi marchează pe viață pe minori.
Florentin RADU
Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, numai anul trecut au fost înregistrate 376 de cazuri de copii abuzați, situație în creștere cu aproape 30 la sută față de anul precedent, când au fost doar 293 de abuzuri asupra minorilor. Din totalul cazurilor pe 2012, cele mai multe au fost cele de neglijare a minorilor – 196, în 41 de situații fiind nevoie de luarea măsurii de plasament în regim de urgență. Numeroase au fost însă și abuzurile fizice – 52, cele emoționale – 20 și, mai oribil, cele de natură sexuală – 15. Și mai trist e faptul că nu toți acești indivizi, nedemni să mai fie numiți părinți, au primit vreo pedeapsă în justiție.
Minor dat pe 400 de lei să muncească pământul unui străin
Nu au lipsit nici situațiile de exploatare prin muncă, nouă minori fiind victime ale acestui tip de abuz. E limpede că aceste cifre sunt departe de realitate, în condițiile în care puțini oameni care cunosc astfel de situații sunt dispuși și au curajul să le sesizeze autorităților. Numai anul trecut, Asociația SOS Satele Copiilor Hemeiuși a identificat trei minori exploatați prin muncă de părinții lor. „În ultimii ani, în atenția asistenților sociali ai centrului nostru de consiliere și sprijin au ajuns mai multe cazuri de copii expuși riscului exploatării prin muncă, ocazie cu care s-a constat o cunoaștere deficitară a prevederilor legale și o mobilizare insuficientă din partea autorităților, instituțiilor și a membrilor comunității. În plus, e destul de greu să le dovedești autorităților că se întâmplă undeva acest fenomen. Pe de o parte nu te ajută nici măcar polițiștii din comune, care cer probe palpabile că acești copii sunt exploatați prin muncă. Nu mai vorbesc de dascălii de la școală, cărora li se pare firesc să-i folosească pe elevi la munca în propria curte”, a explicat Rodica Marinoiu, reprezentantul local al asociației SOS Satele Copiilor Hemeiuși. Într-unul dintre cazurile instrumentate de asociație a fost implicat un minor de 14 ani din Letea Veche, al cărui părinte l-a oferit pentru munci agricole unui cetățean care a fost dispus să-i plătească 400 de lei. De altfel, cetățeanul „binevoitor” le-a spus părinților minorului că face o favoare familiei sărace, în condițiile în care copilul era „pricăjit” și nu prea știe la ce munci îl va putea folosi. Într-un alt caz, la fel de scandalos, un minor folosit de părinți la munci agricole a căzut în timp ce mânuia caii unei căruțe, fiind călcat pe cap de agregat.
Refugiați în centrele de plasament
Din păcate, puțini vorbesc și despre despre impactul devastator al acestor momente în dezvoltarea ulterioară a copiilor. În multe familii, copilul este lovit până la mutilare, de când are doar câțiva anișori. Minorii abuzați de adulți sunt nevoiți să urmeze un lung program de consiliere psihologică. Alții sunt de urgență plasați în centrele speciale din sistemul public de protecție a minorilor sau în cele private. Acolo, minorii, se bucură de atenție din partea specialiștilor, fiind ajutați să uite de cureaua folosită de tata ca să îi „educe”. Din păcate, unii copii se simt mai mult ca niște refugiați.
Lasă un răspuns