Principalii factori care influențează acest fenomen sunt sărăcia, chiulul masiv, părinți plecați la muncă în străinătate, lipsa educației și dificultatea de a plăti transportul elevilor care fac naveta.
Ștefan POPA
Absenteismul și abandonul școlar rămân o mare problemă în județul Bacău. Îngrijorător este faptul că acest fenomen este într-o continuă creștere, numărul cazurilor dublându-se, în unele situații, de la un an la altul. Camelia Stamate, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, a prezentat raportul unui studiu efectuat în județul nostru asupra abandonului școlar. „În învățământul primar, la nivelul anilor 2009 – 2010, 60 de copii din mediul rural au abandonat școala, iar în 2011 – 2012 numărul lor a ajuns la 67. La învățământul gimnazial, în 2009 – 2010 au fost înregistrate 39 de abandonuri în mediul urban, număr care a crescut la 68 în 2011 – 2012. La liceele din județ situația este asemănătoare.
Dacă în 2009 – 2010 s-au înregistrat 20 de abandonuri în mediul rural și 207 în mediul urban, în următorii doi ani numărul acestora a ajuns la 54 în mediul rural și 328 în mediul urban. Cele mai multe abandonuri s-au înregistrat în localitățile Coțofănești, Horgești, Dofteana, Moinești sau Buhuși”, a declarat Camelia Stamate. Principalii factori care duc la decizia elevilor sau chiar a părinților de a se renunța la școală sunt sărăcia, chiulul masiv, părinți plecați la muncă în străinătate, lipsa educației dată în familie, dar și aspecte cum ar fi acoperirea cheltuielilor de transport al elevilor care fac naveta.
Acestea nu se mai decontează și sunt greu de suportat de o familie simplă, din mediul rural. Stamate a mai precizat că s-au implementat unele măsuri în încercarea de a stopa creșterea acestui fenomen prin îmbunătățirea relației școală – familie. La nivelul unităților școlare au loc ședințe cu părinți, consilieri și profesori în care este explicată importanța educației pentru copii și cum aceasta poate să le influențeze viitorul. De asemenea, din acest an diriginții au obligația să raporteze lunar părinților activitățile suplimentare care au loc și dacă copiii lor au participat sau nu la acestea. Vor fi implicate și unitățile administrativ teritoriale în monitorizarea cazurilor cu risc crescut de abandon școlar și se va ajunge la sancționarea părinților care împiedică copiii să vină la școală, de către persoane delegate de primării.
„Abandonul școlar este un fenomen îngrijorător mai ales pentru că este în creștere. Sper ca măsurile luate să ajute măcar la stagnarea sa și vreau ca în raportul pentru anul 2013 rezultatele să fie mai bune”, a declarat Dorian Pocovnicu, subprefectul județului Bacău. Toate aceste aspecte s-au dezbătut la ultima ședință a Comisiei Județene de Dialog Social.
Lasă un răspuns