Update
Toţi cei cinci inculpaţi în dosarul traficului de canabis, haşiş şi de etnobotanice au fost arestaţi preventiv. Tribunalul Bacău a decis, joi seară, ca membrii reţelei să fie cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv, aşa cum au solicitat procurorii DIICOT, care anchetează cazul. Inculpatul minor a primit un mandat de 19 zile, iar ceilalţi patru de 29 de zile. Acuzaţiile sunt de aderare la un grup infracţional, trafic de droguri şi de etnobotanice. Aseară, după aflarea sentinţei, avocaţii celor cinci au declarat recurs, care se va judeca în termen de trei zile, la Curtea de Apel Bacău.
Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au anihilat o rețea de traficanți de droguri de risc și de etnobotanice, formată din șase persoane, cu vîrste cuprinse între 17 și 29 de ani.
Cei șase suspecți au fost filați și au avut telefoanele ascultate de procurori timp de cîteva luni. Miercuri seară s-a dat semnalul de începere a acțiunii în forță. În cadrul acțiunii, care s-a desfășurat în municipiul Bacău, șase tineri au fost prinși de polițiștii de combatere a criminalității organizate în timp ce comercializau hașiș și substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv (etnobotanice).
Drogurile erau vîndute în licee, cluburi, dar și prin intermediul internetului. Polițiștii au făcut șapte percheziții la domiciliu și au ridicat în vederea cercetărilor 580 țiple cu pulbere albă sau substanță vegetală mărunțită, 1.833 grame de pulbere albă și substanță vegetală mărunțită, 40 de comprimate, 40 de dispozitive de cîntărit, fumat și mărunțit sau confecționat, 63.027 lei și 1.650 de euro, un pistol neletal cu gaze, marca Bruni, și muniția aferentă. Rețeaua de traficanți a distribuit, în cursul acestui an, importante cantități de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive și droguri de risc (hașiș și cannabis), fiind identificați, pînă în prezent, peste 45 de consumatori, majoritatea minori, din mediul școlar.
Procurorii DIICOT spun că, pentru realizarea scopului infracțional, liderul grupării a cooptat un minor, pentru a avea acces la comercializarea drogurilor și etnobotanicelor în rîndul tinerilor din liceele băcăuane. Miercuri seara, la sediul Parchetului au fost aduși 40 tineri – consumatori și martori, pentru audieri în acest caz. O noapte întreagă s-au consemnat declarații și s-au adunat probe. Procurorii DIICOT spun că rețeaua era condusă de Bogdan Florian Irimia, Față de cinci persoane, procurorii DIICOT au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore pentru săvîrșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv. Cei cinci au fost duși la Tribunal joi după-amiază, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În cazul celei de a șasea persoane s-a dispus măsura interzicerii de a părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Informare și Protecție Internă, cu sprijinul Serviciului de Intervenție Rapidă al Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și al Grupării Mobile de Jandarmi.
Cătălina CHIFU
H2SO4 a zis
Felicitarii dlor POLITISTII pentru munca depusa!!!!Cu siguranta insa ,,justitia,,noastra impreuna cu ,,onoratii,,avocati vor demonstra in instante navinovatia traficantilor.Si uite asa dreptatea si adevarul vor mai fi inca odata spinzurate in salile de judecata.