Fenomenul traficului de persoane nu a fost eradicat in ultimii ani si continua sa se manifeste in judetul Bacau, in cele mai variate forme, de multe ori imbracind aspecte tragice, soldate cu decesul victimelor. Acest gen de infractiuni cunoaste fluctuatii in functie de formele de exploatare, iar din statisticile intocmite de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) rezulta ca femeile detin cea mai mare pondere in totalul victimelor, urmate de barbati si minori. In anul 2009, dintr-un totalul de 52 de victime identificate, 32 au fost exploatate prin munca, doua exploatate pentru organe si 18 persoane au fost exploatate sexual. „In Spania au fost identificate 26 de victime, in Italia – 9, in Cehia – 7, in Marea Britanie – 1 si in Romania – 9. Grupul tinta este reprezentat de femei si barbati cu virsta cuprinsa intre 18 si 45 ani, potentiale victime ale oricarei forme de exploatare”, a precizat comisarul Ion Munteanu, seful Centrului Regional ANITP.
Vinduti la patroni
Pe perioada exploatarii victima poate fi vinduta sau revinduta catre alti traficanti. Transferul poate avea loc in tarile de destinatie sau de tranzit, fara stirea victimelor care devin „proprietatea” unor „patroni”. De regula, pretul de vinzare este fixat in functie de aspectul fizic si virsta victimei. Acestea intra intr-un ciclu al falselor datorii si cei care le cumpara pretind ca trebuie sa-si recupereze banii din „munca” lor. In momentul in care victima reuseste sa-si plateasca „datoria”, urmeaza o revinzare catre un alt „patron” care, la rindul sau, vrea sa-si recupereze suma platita. Odata identificate, victimele pot accesa serviciile de protectie si asistenta. Identificarea poate avea loc prin operatiunile politiei, prin extradare sau repatriere si sesizare voluntara. Dupa identificare, victima poate beneficia de asistenta in vederea recuperarii fizice si psihice si a reintegrarii sociale. Victima poate beneficia de protectie si asistenta din partea organizatiilor guvernamentale, neguvernamentale sau a celor internationale. Suportul social are un rol primordial in recuperarea victimei.
Definirea traficului
Traficul de persoane reprezinta „recrutarea, transportarea, transferul, adapostirea sau primirea persoanelor, prin amenintari de recurgere sau prin recurgere la fortari ori la alte forme de constringere, prin rapire, frauda, inselaciune, abuz de autoritate sau de o situatie de vulnerabilitate ori prin oferta sau acceptarea de plati sau avantaje pentru a obtine consimtamintul unei persoane avind autoritate asupra alteia in scopul exploatarii. Exploatarea contine, cel putin, exploatarea prin prostituarea unei alte persoane sau alte forme de exploatare sexuala, munca sau serviciile fortate, sclavia sau practicile analoage sclaviei, folosirea sau prelevarea de organe”. Recrutarea, transportul, transferul, adapostirea sau primirea unui copil in scopul exploatarii vor fi considerate „trafic de persoane”, chiar daca aceasta nu implica nici unul din mijloacele explicitate mai sus.
Profilul victimei
Femeile cu virsta cuprinsa intre 16 si 25 ani, absolvente de cursuri gimnaziale sau liceale, corespund cel mai frecvent profilului victimei. „Printre persoanele identificate si exploatate sexual in ultimii doi ani se numara femeile tinere care locuiesc preponderent in mediul rural, necasatorite sau divortate, cu 1-2 copii in intretinere. De regula, acestea au un nivel scazut de trai, sint in somaj sau nu au un loc de munca. Victimele au un nivel redus de educatie, iar lipsa unei pregătiri profesionale adecvate in ocuparea unui loc de munca isi spune cuvintul. Unele femei ajung in strainatate din cauza ca in familie au avut parte de violenta domestica, consum de droguri sau alcoolism. La fel de adevarat este faptul ca dorinta de aventura le impinge pe fete sa plece in strainatate, ignorind total obtinerea informatiilor cu privire la conditiile necesare pentru ocuparea unui nou loc de munca”, a adaugat comisarul Munteanu. Elementul comun al tuturor victimelor este dorinta de cistig indiferent de mijloc, pe fondul unor dificultati de a discerne intre ceea ce este bine si ceea ce este rau.
Barbati exploatati prin munca
Barbatii cad cel mai frecvent victime ale exploatarii prin munca. Ei au virste cuprinse intre 18 si 45 ani, sint absolventi de cursuri gimnaziale si/sau profesionale, uneori cu nivel scazut de scolarizare. La fel ca majoritatea victimelor, ei provin din mediul rural, sint casatoriti si au in intretinere 1 – 2 copii. Barbatii, ca si femeile, aleg calea strainatatii in lipsa unei pregatiri profesionale adecvate pentru ocuparea unui loc de munca cu caracter specific.
La rindul lor, pot fi pacaliti usor in lipsa unei informari prealabile cu privire la viitorul loc de munca. Ei tin cu orice pret sa plece „afara” visind la cistiguri imediate.
Retele de trafic
Reprezentantii ANITP – Centrul Regional Bacau spun ca in urma analizei tipului de organizare a structurii au rezultat doua tipologii privind retelele de crima organizata. Este vorba despre reteaua de tip piramidal si reteaua de tip concentric. In cadrul ambelor tipuri de retele, membrii indeplinesc functii/roluri bine determinate in cadrul procesului de trafic. Recrutorii sint vinzatorii de iluzii, care inseala si fraudeaza, abuzeaza de increderea si credulitatea oamenilor, in vederea racolarii. Pe traseu se interpun cei care se ocupa de procurarea documentelor de calatorie, iar transportatorii sau calauzele, de la caz la caz, sint cei care insotesc victimele, le supravegheaza deplasarea si se ocupa de trecerea ilegala a frontierei.
Anonim a zis
Oamenii care ajung sa fie exploatate de aceste animale raman afectati pe viata. Am auzit de cazuri in care victimele erau rapite de pe strada si duse la prostituat in Vestul Europei.