Un băiat de 14 ani din judeţul Bacău, cu afecţiuni renale grave, va duce o viaţă normală, după ce părinţii unui copil în vârstă de 10 luni aflat în moarte cerebrală la un spital din Cluj au fost de acord să doneze organele. Operația a fost o premieră medicală pentru România, deoarece este vorba de cel mai mic donator în moarte cerebrală înregistrat până acum la noi în ţară, relatează digi24.ro.
Pentru salvarea băiatului de 14 ani, medicii şi pediatrii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi au stat, duminică, mai bine de şapte ore în blocul operator.
Conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi, a declarat că transplantul renal a fost posibil deoarece, la Cluj, o tragedie a făcut ca un bebeluş de 10 luni să devină salvatorul mai multor persoane. După ce bebeluşul a intrat în moarte cerebrală, părinţii au găsit puterea necesară de a trece peste această dramă şi au fost de acord să aducă o rază de speranţă în viaţa altor persoane aflate în suferinţă şi să îi ajute să aibă o şansă la o viaţă mai bună.
La nici 24 de ore de la efectuarea transplantului renal, Sorina Giosanu, mama copilului care a beneficiat de transplantul renal, se declară fericită.
„Ieri, până am primit vestea că este bine am «clocotit». Nu e uşor. L-au luat la 5,30 dimineaţa şi până dincolo de prânz a fost în sala de operaţii. A fost foarte greu. Foarte greu”, a spus mama lui Gabriel, copilul care a beneficiat de transplantul renal.
Medicii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” spun că transplantul a fost făcut cu ajutorul celui mai mic copil aflat în moarte cerebrală din România de până acum, mai notează sursa citată.
„Copilul de 10 luni este cel mai mic donator aflat în moarte cerebrală de la care s-au recoltat organe până acum în România. Suntem recunoscători familiei care trecând printr-o tragedie, o nenorocire atât de mare, au avut puterea să accepte să doneze organele copilului decedat. Fiind un donator foarte mic, presupune nişte dificultăţi din punct de vedere tehnic, atât din punct de vedere al tehnicilor vasculare, cât şi a tehnicilor urologice. Bineînţeles că şi recoltarea organelor este foarte dificilă la un asemenea donator”, a declarat dr. Corneliu Moroşanu, unul din membrii echipei care a efectuat transplantul renal de la un copil de 10 luni aflat în moarte cerebrală la un altul de 14 ani. (sursa: agerpres.ro)
Lasă un răspuns