Portofoliul de actiuni ale Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova Bacau cuprindea, la sfirsitul semestrului intii, participatii in actiuni la un numar de 201 societati comerciale. Comparativ cu finalul anului 2011, numarul de companii din portofoliul de actiuni a scazut cu 9.
Variatia numarului de societati a fost determinata – se arata in raportul pe primul semestru al companiei – de operatiunile curente de tranzactionare, precum si de radierea unor emitenti. Astfel, in perioada de raportare s-au inregistrat iesiri din portofoliu prin vinzarea unui numar de 6 companii si prin radierea a 4 societati comerciale din portofoliul istoric, ca urmare a finalizarii procedurilor de lichidare. De asemenea, in perioada de raportare s-a inregistrat intrarea in portofoliu a unui emitent, ca urmare a achizitiei de actiuni la o companie tranzactionata pe piata externa.
Operatiunile de vinzare au avut in vedere estimarea unui trend de piata mai favorabil in prima parte a anului, asigurarea resurselor necesare pentru programul de investitii in contextul unor programe de privatizare de anvergura preconizate de statul roman pentru acest an, in conditiile neaprobarii de catre actionari a majorarii de capital, si asigurarea resurselor de plata necesare platii dividendelor cuvenite actionarilor, in conditiile in care s-a urmarit un randament net superior celui din anii anteriori.
Conform politicilor investitionale declarate, operatiunile de vinzare efectuate in semestrul intii au vizat expunerile din sectorul financiar pentru echilibrarea sectoriala a portofoliului. In acelasi timp, pentru maximizarea rezultatelor obtinute s-a inclus in acest program o componenta speculativa. Strategia de vinzare aplicata a condus la realizarea obiectivelor de profit bugetate pentru exercitiul financiar 2012.
Pe partea de investitii, sursa acestora a provenit in principal din veniturile aferente vinzarilor efectuate – peste 54% din venituri se regasesc in investitii, diferenta fiind alocata pentru plata dividendelor si programele investitionale viitoare. Operatiunile de investitii, in afara celor vizate in activitatea de trading, au vizat consolidarea sectorului energetic, alocarile efective vizind emitentii OMV Petrom, Fondul proprietatea, Transgaz, Transelectrica, Electromagnetica Bucuresti, CEZ, OMV si altele. Alte programe de investitii realizate au vizat titluri din sectorul minier aurifer, la compania Gabriel Resources.
Veniturile SIF Moldova au urcat de 2,8 ori in primul semestru, la 207,2 milioane de lei (47,2 milioane de euro), in principal datorita tranzactiilor prin care societatea a vindut din portofoliu actiuni Fondul Proprietatea si pachete importante de titluri la BRD si Erste. Societatea a vindut, in trimestrul al doilea, aproape 0,1% din actiunile Fondului Proprietatea, astfel ca participatia sa a scazut de la 1,697% la 1,598% din capitalul social al acesteia.
In primele sase luni, SIF Moldova a cedat 0,97% din actiunile BRD, astfel ca participatia sa a scazut la 2,31%, de la 3,28% la finele anului trecut. In acelasi timp, societatea a mai vindut 0,11% din actiunile Erste si a ajuns sa detina 0,91% din titlurile bancii austriece. SIF a mai vindut 0,085% din actiunile Transgaz, participatia sa coborind la 1,383%. (Petru DONE)
Lasă un răspuns