• liberalul Ioan Silviu Lefter se teme că aceasta este concluzia la care vor ajunge locuitorii județului Bacău, după experiența Bîrsănești • ieri, în special în prima parte a zilei, lumea a absentat masiv de la urne • hramul din satul Gura Văii, slujbele de la biserici și treburile gospodărești i-au ținut departe pe oameni de secțiile de votare • zecile de bănci și scaune transferate de PSD de la școlile din Onești și Bacău la școala din satul Brătești au sume de inventar scandalos de mici • «onegheurile» au avut din nou observatori în toate secțiile de votare, nu și Pro Democrația
Turul al doilea al alegerilor de la Bîrsănești a purtat amprenta absenteismului masiv de la vot a alegătorilor. Cel puțin pînă la prînz, în două dintre cele patru secții de votare – Bîrsănești, Brătești, Albele și Caraclău – abia cîteva zeci de oameni s-au prezentat la urne și au pus ștampila în dreptul unuia dintre cei doi candidați rămași în cursa pentru funcția de primar – Ilie Mihai, de la PSD, și Costică Petcu, actualul primar interimar, membru al PNL. Nici chiar circul făcut de reprezentanții PSD vineri seara în satul Brătești, cînd au cărat bănci și scaune noi la școala din localitate și au asfaltat patru sute de metri de drum la intrarea în sat, nu i-a determinat pe oameni să vină la vot.
Cea mai clară dovadă că oamenii n-au fost foarte interesați de vot a fost statistica întocmită de Biroul Electoral de Circumscripție. La Brătești, de exemplu, pînă în jurul orei 11.00, nu veniseră să voteze decît 30 de persoane din cei 1.006 votanți. „Lumea este la biserică și sînt și mulți oameni care au treburi prin curte, sau sînt la muncă, la cîmp. În plus, în satul Gura Văii, chiar la intrarea în comună, este hram și mulți sînt duși acolo la sărbătoare”, ne-a explicat Neculai Mistode, președintele secției de votare din Brătești. Cam în aceeași manieră au decurs lucrurile și la Caraclău, unde, pînă la 11.30, s-au prezentat la urne doar 95 de alegători, deși în sat sînt 1.056 de persoane cu drept de vot. Mult mai conștiincioși au fost locuitorii din Bîrsănești. Circa 320 dintre ei au venit să voteze pînă la prînz, în timp ce în satul Albele își exprimaseră opțiunile, pînă la ora 12.00, 111 alegători.
„Mi-o arat pămîntul și după aia mi-o spus”
Puținii oameni care s-au prezentat la urne au zăbovit, după ce au votat, în curtea școlilor. O femeie venită la secția de votare din Bîrsănești a spus „că-s năucă de-atîta campanie electorală”. Lumea era împărțită în tabere: unii îl vroiau primar pe candidatul PSD, alții pe Costică Petcu. „Ilie mi-o arat pămîntul, maică, da. E bine, că, uite, a făcut la toți oamenii. Unde a văzut pămînt nelucrat, o intrat și o arat. Și la mine, întîi o arat, și după aia mi-o spus”, ne-a povestit femeia. Un alt cetățean a recunoscut că a fost surprins că s-a asfaltat drumul din comună chiar înainte de alegeri. „E subțirel, dar e excelent”. Un alt bărbat, aflat la cîțiva metri depărtare, a intervenit și a spus supărat că „ăsta (asfaltul – n.r.) la toamnă-i gata. Trebuia să-l facă pînă acum, ca lumea, nu acuma, în campanie. E mafie peste tot, de la Adrian Năstase în jos”. Remarca i-a deranjat pe alți bătrînei, care, de la distanță, în timp ce ieșeau din curte, l-au contrazis.
Surprinzător, față de primul tur al alegerilor, ieri, cetățenii n-au mai fost transportați cu microbuze plătite de candidați. Dezinteresul subit pentru alegători al candidaților nu a părut să-i deranjeze prea mult pe oameni. Recunoșteau că „sîntem buni doar acuma, c-apoi uită de noi”, dar își vedeau mai departe de drum.
Ca și în primul tur, și ieri, în secțiile de votare au fost prezenți observatorii delegați de «onegheuri». Dacă săptămîna trecută unul dintre ei a recunoscut că a fost infiltrat acolo de PSD, de data asta învățase lecția. Neculai Ionașcu, aflat în incinta secției de la Bîrsănești, ne-a prezentat mîndru o legitimație de la Federația ONG-urilor, dar tot nu era foarte lămurit cu ce ce se ocupă aceasta. Pe alți doi dintre observatorii trimiși de Dan Leonte, președintele Federației ONG-urilor din Bacău, i-am întîlnit la secțiile de votare din Caraclău și Bîrsănești. În schimb, au lipsit din sălile în care se vota reprezentanții Asociației Pro Democrația. Doar la Școala din satul Albele era prezent un observator delegat de această asociație. Mitică Apostu, președintele Biroului Electroral de Circumscripție, ne-a declarat că lista cu observatori a rămas neschimbată de săptămîna trecută, „dar n-am fost să verific, să văd dacă s-au prezentat toți”.
Mihai Ilie n-a mai sărit la ziariști, dar și-a făcut campanie pe uliță
Probabil multă lume s-ar fi așteptat ca cetățenii din Brătești să dea duminică năvală să-l voteze pe Ilie Mihai drept primar. Asta, evident, în urma celor întîmplate vineri seara, cînd la școala din localitate, candidatul PSD și alți colegi de partid de la județ au adus zeci de bănci și scaune pentru școala din sat. N-a fost însă așa. N-a contat, cel puțin după absenteismul la vot, nici că Consiliul Județean a mai „îngropat” niște bani în încercarea de a asfalta patru sute de metri din drumul de la intrarea în Brătești. Lucrarea a fost făcută în grabă, de mîntuială, iar lumea a sesizat acest lucru. Ca să-i convingă totuși pe oameni, Ilie Mihai a venit în fața secției de votare și a vorbit, aparent dezinteresat, despre ce a făcut el în anii trecuți pentru oameni, fără să ceară nimic în schimb. Așa a adus vorba că el a arat tot timpul mai ieftin, că n-o să mărească taxele locale și nici nu va încerca în vreun fel să-și scoată banii. „A venit timpul să facem ceva pentru comuna asta”, a afirmat la un moment dat Mihai Ilie. Discursul lui, la care au fost de față și Costică Petcu și alți reprezentanți liberali, a fost campanie electorală în toată regula.
Graba cu care au fost aduse vineri, la Școala din Brătești, cele 29 de bănci și 30 de scaune, își găsește o explicație la o privire atentă în procesele verbale încheiate de conducerea școlii. Valoarea de inventar a bunurilor, aduse de la liceele „Vasile Alecsandri” și „Anghel Saligny” din Bacău, dar și de la un liceu din Onești, este scandalos de mică. Conform documentelor, o bancă adusă de la „Vasile Alecsandri” costă 708 lei, iar un scaun 330 de lei, așa încît 15 bănci și 30 de scaune ajung la „fabuloasa” sumă de 20.520 de lei. Suma derizorie ar fi de înțeles, dacă obiectele ar fi vechi sau scoase din uz. Dar băncile și scaune sînt nou-nouțe. La fel de ieftine sînt și bunurile aduse de la la Școala nr. 8 Onești. 11 mese, plus alte trei, venite de la școala nr. 3 Onești, nu depășesc 96.963 de lei. „Nu, sigur este o greșeală. Probabil au uitat să mai pună niște zerouri”, ne-a spus încurcată Corina Genes, directoarea Școlii din Brătești.
Pentru dascălii din acest sat n-a fost însă o surpriză pomana venită în ultimul moment de la PSD. Directoarea Genes, dar și învățătorul Neculai Mistode, care este și președintele secției de votare din Brătești, ne-au declarat că școala a fost vizitată recent de Ana Marchiș, inspector școlar general adjunct, căreia i-ar fi cerut sprijin pentru mobilier. Pînă aici, nimic suspect. Doar că băncile și scaunele au venit imediat, chiar înainte de alegeri. Asta în condițiile în care Școala din Brătești nu a mai primit nici măcar un scaun din 1964, de cînd a fost înființată instituția de învățămînt.
Drumurile asfaltate în grabă la Bîrsănești nu vor fi recepționate de Consiliul Județean
Abuzurile de la Bîrsănești au fost condamnate de conducerea liberalilor din Bacău, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate ieri. „De cînd sînt în politică, nu am mai întîlnit așa ceva, cum a fost la Bîrsănești. Îmi lasă un gust amar faptul că în județul Bacău se fac asemenea abuzuri din partea actualei puteri. Este un comportament abuziv și nedemocratic, cum nu am mai întîlnit pînă acum. Abuzurile nu au fost întîmplătoare, ci sînt o tactică a PSD”, spune deputatul Valeriu Gheorghe, care s-a convins de acest lucru după ce l-a interpelat pe ministrul agriculturii, Ilie Sîrbu, în legătură cu modul în care au fost distribuite cele 75 de tone de îngrășăminte gratuite, chiar de fiul candidatului PSD. Liberalii spun că turnarea asfaltului la Brătești s-a făcut după ce s-a constatat că în acest sat cei doi candidați la primărie mergeau umăr la umăr și după vizita de joi seară a deputatului Mona Muscă, care s-a bucurat de simpatie din partea oamenilor.
„Indiferent care va fi rezultatul votului, un lucru este clar: nu a fost o competiție loială și PSD demonstrează că îi este teamă să se bată de la egal la egal cu PNL. Dacă nu ar fi fost această campanie plină de abuzuri, am fi cîștigat fără probleme. Așa, rezultatul este posibil să fie întors de campania electorală deșănțată făcută la Bîrsănești”, a declarat Valeriu Gheorghe, care a calificat drept „bolșevică” atitudinea unor membri ai PSD care, vineri seara, au încercat să-i împiedice pe liberali să-și continue campania și au apelat la poliție. Și preoții sînt acuzați că au făcut jocul PSD: „Protopopul de Onești, preotul Alupei, a devenit agent electoral al PSD, aflat în subordinea primarului Emil Lemnaru. Mai bine s-ar lăsa de cele sfinte și s-ar apuca de politică”, a mai spus Valeriu Gheorghe.
Consilierul local Dan Avram a susținut că drumurile făcute acum la Bîrsănești nu vor rezista, pentru că nu sînt respectate rețetele și s-au făcut fără proiect, iar vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Chiriac, susține că recepția drumurilor, care ar trebui făcută de consiliul județean, prin Serviciul „Drumuri”, nu va avea loc niciodată. „Nu se va face recepția pentru că asta ar însemna să se arate și sursele de finanțare, ceea ce este foarte dificil. Drumurile vor fi lăsate fără recepție, pînă se va uita de acest episod”, a spus Ioan Chiriac. Colegul lui de partid, Mihai Șlic, crede că nu este posibil ca povestea să fie pur și simplu îngropată. „Tot ce fac ei astăzi, va fi verificat. Poate în 2004 se va schimba puterea politică și cei care au făcut astfel de mîrșăvii vor da socoteală”, a atras atenția Mihai Șlic. Concluzia a tras-o fostul prefect, Ioan Silviu Lefter: „Mi-e teamă că, după ce au văzut ce s-a întîmplat la Bîrsănești, oamenii să nu spună «Hai să exterminăm primarul, ca să ne mai asfalteze un drum, să se mai repare și pe la noi o școală»”. (N.B., E.A., D.G.)
Lasă un răspuns