Trei institutii publice din judetul nostru s-au aratat interesate de surse alternative de incalzire. Acestea sint Spitalul Judetean de Urgenta, Spitalul Judetean de Pediatrie si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Prin Ministerul Mediului se deruleaza programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, geotermala si energie eoliana care conduc la îmbunatatirea calitatii aerului, apei si solului. Obiectul programului îl reprezinta finantarea de la Fondul pentru mediu a proiectelor de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încalzire cu noile sisteme alternative. Unitatile administrativ-teritoriale pot depune proiecte si accesa fonduri. Pentru acest an suma pusa in joc este de 310 milioane de lei. Finantarea se acorda prin modalitate nerambursabila, ca procent din cheltuielile eligibile ale proiectului. In acest an sint doua sesiuni de depunere a proiectelor cu urmatoarele sume alocate: sesiunea I – 150 milioane de lei (15 iulie – 31 iulie) si sesiunea a II-a – 160 milioane de lei (1 septembrie – 15 septembrie). Consiliul Judetean a informat toate unitatile administrative din subordine, dar pina la acest moment doar cele trei au fost interesate. Banii se aloca pentru cheltuieli prevazute pentru realizarea investitiei conform studiului de fezabilitate, montajul sistemelor, efectuarea, verificarea probelor si încercarilor, TVA si cheltuieli cu consultanta, studii de fezabilitate, proiect tehnic, publicitate, în limita a 8% din cheltuielile eligibile. (Claudiu TANASESCU)
laura a zis
pacat ca nu foloseste la nimic.
in italia se foloseste de ani de zile .
investitia nu isi justifica costurile vazand ca nu reuseste sa incalzeasca singur,ci trebuie mentinut si vechiul sistem de incalzit.
dar daca romanii se scalda in bani…de ce nu??
e.u. a zis
Foarte important !!! In atentia CL Bacau si Primaria Bacau
Aveti grija SA NU APROBATI DEBRANSAREA de la sistemul de incalzire centralizata al acestor institutii. Se duce CET-ul de rapa. Sa urmariti indeaproape intentia de evadare din „EFICIENTUL ” sistem de incalzire centralizata. Locuitorii Bacaului au nevoie de un exemplu de solidaritate cu CET-ul din parte institutiilor publice (care oare ce Datorii banesti au fata de acest furnizor de servicii???)
Si se mai incalca si HCL 241/2008 si HCL 186 / 2009. Aceste institutii reprezinta consumatori bransati in procent de 100 %. LE ESTE INTERZISA DEBRANSAREA. Sau poate NU.
Personal, nu am vazut in HCL 241/2008 niciun articol care sa interzica debransarea imobilelor care sunt bransate 100% la CET, asa cum se spune in Anexa 1 la HCL 186/2009. Principiul „un imobil-un singur sistem de incalzire” este doar un pricipiu nu e LEGE.
Daca primaria nu poate, poate veti reusi dumneavoastra, domnilor jurnalisti, sa puneti cap la cap aceste reglementari si principii, si sa le dati o cursivitate in logica lor. Mult succes!
Sau dumneavoastra nu vreti sa puneti CL Bacau si Primaria intr-o situatie dificila?
Poate veti face o investigatie in acest sens si veti scrie si un articol .
Sigur veti castiga respectul Bacaoanilor.
Deocamdata, cu repect!