Fetele spun că au ales latina dintre toate materiile pentru că profesoara lor a știut să le insufle pasiunea.
Ramona IONESCU
Profesoara de latină Florentina Neculau și elevele sale de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău continuă să înregistreze rezultate notabile la olimpiadele de profil. Anca Rujan și Alexandra Vîrlan, eleve în clasa a XII-a H, și Ioana Bujor, elevă în clasa a XI-a H, s-au calificat cu punctaj maxim la faza națională a Olimpiadei de limbi clasice – limba latină, care va avea loc în perioada 30 martie – 2 aprilie 2013. După această competiție, fetele vor reprezenta Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” la alte trei olimpiade internaționale, organizate în Italia. Anca Rujan și Ioana Bujor participă în perioada 15 – 21 aprilie 2013 la Certamen Ovidianum Sulmonense, Sulmona – Italia. Începutul lunii mai o va prinde pe Anca Rujan tot în competiție, băcăuanca participând la Olimpiada Horatianum, care se va ține la Venosa, Italia, în perioada 2 – 8 mai 2013. Sezonul competițional îl încheie Alexandra Vîrlan și Ioana Bujor, care s-au calificat la Olimpiada Certamen Ciceronianum Arpinas, de la Arpino – Italia, concurs programat a se desfășura în perioada 2 – 10 mai 2013.
Mereu pe podium
Dat fiind această programare, toate statele care participă prin elevii clasiciști la aceste competiții trebuie să-și organizeze în așa fel programul încât să poată accede la concursuri. „Pentru concursul Ovidianum se ține o probă de baraj după un concurs național, exact cu un an înainte. Anul trecut, în mai, Rujan și Bujor au reușit să promoveze și să se înscrie în cele șase locuri rezervate României. Anca Rujan va participa datorită rezultatelor obținute până acum, respectiv premiul I din clasa a IX-a până în clasa a XI- a. Săptămâna trecută s-au organizat la Iași, de către Universitatea București, probele de baraj, unde am participat cu Ioana Bujor și Alexandra Vîrlan. La Ciceronianum, liceul nostru are o tradiție foarte bogată, fiind la cea de-a 19-a participare, iar anul trecut Anca Rujan a obținut locul III”, a declarat prof. Florentina Neculau, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”.
Muncă susținută, rezultate pe măsură
Alexandra Vîrlan spune că rezultatele de acum vin în urma participării sale timp de doi ani la olimpiadele naționale. „Este prima mea calificare la Certamen Ciceronianum Arpinas și sper să obțin un punctaj bun. Am ales latina din curiozitate, apoi, studiind, m-am regăsit în valorile pe care această materie le cultivă”, spune Alexandra Vîrlan. Ioana Bujor își amintește că a participat la concursuri încă din clasa a IX-a. „Cred că pasiunea mi-a fost inspirată de doamna profesoară Florentina Neculau. Este foarte multă muncă și pasiune, iar rezultatele se vor vedea cu siguranță. În ceea ce privește latina, cred că am ales-o pentru că nu prea se înghesuie lumea, e ceva cu totul special și cred că se poate aplica și în societatea noastră”, declară Ioana Bujor. „Veterana” Anca Rujan afișează un aer degajat, însă conștientizează că această competiție este o mare responsabilitate. „Vreau să repet figura de anul trecut. Latina este plină de surprize și învățăminte, iar de aici am învățat că la baza formării omului și a statului stau principii morale”, a spus Anca Rujan. Aflată în an terminal, Anca nu știe încă dacă studiile viitoare vor avea legătură cu latina, însă știe cu siguranță că vrea să învețe în străinătate. Deocamdată oscilează între Marea Britanie și Statele Unite. „Nu știu dacă, după ce vor termina liceul, vor merge spre latină, însă cred că latina este disciplina care are virtuți formatoare și îți oferă posibilitatea de a face excelență indiferent de cariera pe care și-o vor alege. Dintre foștii mei elevi care au avut rezultate extraordinare, sunt peste 20 care au devenit specialiști în Europa, în SUA, lucrează la companii renumite. Făcând o limbă modernă și în completare latină, au performat extraordinar. Efortul, munca și tot ce le-am transmis eu acestor elevi s-au concretizat prin rezultate extraordinare”, a adăugat prof. Florentina Neculau.
La încheierea competițiilor, latinistele vor reveni în biroul directorului Gabriel Andrei și vor povesti din experiențele trăite. Până atunci, directorul Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” le-a oferit fetelor tot sprijinul său și suportul moral.
Lasă un răspuns