O sentință fără precedent a fost dată ieri, la Tribunalul Bacău, într-un dosar de corupție instrumentat de DNA împotriva unei bănci. Leumi Bank și conducerea acesteia au fost condamnate penal pentru abuz în serviciu în formă calificată în dauna unei persoane fizice. De asemenea, victima va primi și daune morale. La mijloc, s-a aflat un teren în Bacău, de peste 800.000 de euro, la valoarea din 2007.
În aprilie 2012, procurorii DNA Bacău au dispus trimiterea în judecată a patru membri ai conducerii Leumi Bank România: Rauchwerger Manfred – senior vicepreședinte executiv și președinte al Comitetului de credite al centralei (CCC) al băncii, Laurențiu Gabriel Mitrache – director general, Ion Popovici – vicepresedinte executiv, și Nina Negoiță, director de insolvență (ultimii trei și ei membri ai CCC).
În sarcina inculpaților – se arăta într-un comunicat de presă al DNA Bacău – s-au reținut „abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și participația improprie la infracțiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic”. De asemenea, a fost inculpată și instituția bancară, pentru „abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata”.
„In rechizitoriul întocmit – se precizează în comunicat – procurorii au retinut ca pe 21 februarie 2007 inculpaîii, în virtutea functiilor de conducere deținute, i-au cerut unui funcționar bancar din cadrul Sucursalei Bacău să blocheze sumele de bani existente în conturile unui client și să ștorneze suma de aproape 1,2 milioane de euro existentă în contul părții vătămate. Funcționarul a pus în aplicare, fără vinovatie, dispoziția. Banii proveneau din vânzarea unui teren situat în intravilanul municipiului Bacău, iar suma achitată de un cumpărător persoană juridică a fost obținută printr-un credit ipotecar de la aceeași bancă, ai cărei reprezentanți au constatat, ulterior virării sumei în contul părții vătămate, că una din firmele implicate era în procedură de insolvență. Partea vatamata si cumparatorul terenului au convenit, insa, anularea efectelor contractului de vinzare-cumparare, astfel ca partea vatamata a redevenit proprietarul terenului. Partea vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu suma de 815.000 de euro reprezentând banii plătiți cumpărătorului pentru rezilierea contractului și daune morale”.
Sentințele pronunțate de Tribunalul Bacău sunt:
A fost respinsă acuzația de participație improprie la infracțiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic.
Rauchwerger Manfred – senior vicepreședinte executiv si președinte al Comitetului de credite al centralei (CCC) al băncii: 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
Laurențiu Gabriel Mitrache – director general: 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
Ion Popovici – vicepreședinte executiv: 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
Nina Negoiță (fostă Neumann), director de insolvență: 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
SC BANK LEUMI ROMANIA SA: amendă de 20.000 de lei și afișarea sentinței la sediu, timp de 2 luni, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
Victima, Ionuț Adrian Popovici, va primi daune morale de 10.000 de euro.
Sentința poate fi atacată cu apel, în 10 zile.
COstel Marin a zis
Super interesanta schema de la Bacau. Oare cine sunt vanzatorii si cumparatorii ? Oare nu sunt ceva legati de politica, mai ales in zona ? Super idee sa renunte cumparatorul la tranzactie si sa fie despagubit cu atatia bani. Chiar credeti ca toata lumea asta este proaasta ???? Si cu siguranta ca banii au fost platiti prin banca si autoritatile au verificat si provenienta acestora. Chiar este o edee sa obtii bani de la o banca !