După ce a constatat că actualul guvern PSD-ALDE, prin deciziile pe care le ia, blochează activitatea organizaţiilor neguvernamentale, deputatul PNL de Bacău Tudoriţa Lungu l-a interpelat pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Demersul parlamentarului liberal vine după ce Ministerul Finanțelor Publice a impus tututuror ONG-urilor româneşti să se înscrie, începând cu 1 aprilie 2019, într-un registru special. Numai că, aproape de termenul limită, acest registru nici măcar nu există, iar reprezentanţii ONG-urilor au reclamat că nu ştiu ce procedură trebuie să urmeze şi că activitatea le-ar putea fi blocată.
„În orice țară civilizată, activitatea neguvernamentală este tratată cu respect, pentru că suplineşte nevoi ale societății pe care autoritățile publice nu le pot rezolva. Unde autorităţile se află în imposibilitatea de a dezvolta, de a crea, de a construi, intră în scenă ONG-urile, care organizează activități educative sau culturale, oferă servicii sociale, de la îngrijirea copiilor și bătrânilor, până la construcția de centre de ocrotire sau, mai nou, chiar spitale. Este un parteneriat care funcționează pe bază de reciprocitate. La noi, guvernul PSD-ALDE vrea să aibă tot controlul asupra ONG-urilor, pe care nu le priveşte ca pe un partener, ci ca pe nişte dușmani. Debirocratizarea, permanentul dialog, înțelegerea și rezolvarea nevoilor pe care actorii din societatea civilă le au ar trebui să reprezinte căile unui parteneriat viabil, ai cărui beneficiari sunt românii”, spune deputatul Tudoriţa Lungu, care cataloghează ca fiind inutil noul registru introdus, în condiţiile în care Ministerul Finanțelor Publice și ANAF aveau oricum toate datele referitoare la ONG-uri.
Parlamentarul liberal îl acuză pe ministrul Eugen Teodorovici că, în acest ultim caz, a procedat total netransparent, fără nicio consultare a asociaţiilor şi fundaţiilor, şi îl somează public pe acesta să precizeze cum va proceda pentru ca reprezentanții ONG-urilor să fie informați la timp asupra procedurilor și a pașilor pe care trebuie să îi urmeze, dar şi ce fonduri a presupus înființarea acestui registru, atât din punct de vedere tehnic, cât și al personalului care urmează să-l deservească.
Deputatul Tudoriţa Lungu se teme că termenul rămas până la 1 aprilie 2019 nu se va dovedi suficient pentru ca prevederile să fie aplicate, iar activitatea ONG-urilor va fi blocată. (sursa: comunicat de presă)
Jona a zis
Mai lasati-ne cu ONG-urile astea, mai mult de jumatate sunt doar ca tot felul de trantori sa traiasca pe spinarea platitorilor de taxe si impozite. Cate ONG-uri asa numite de utilitate publica cunoasteti? Maxim 5 care sunt ceva mai active, aici excluzand bandele #rezist si alti saltimbaci, in rest freaca menta toata ziua, ce mare activitate au ONG-urile in Bacau? Iarasi si aici vreo 2-3 care chiar fac ceva, in rest nimic, trai pe banii altora, mai au cateodata un subiect in care se agita si in rest liniste si pace. Si cu ce ii deranjeaza sa isi publice sursele de finantare? De ce toata lumea trebuie sa o faca iar ONG-urile nu? ANAF-ul ar trebuie sa mai umble si prin domeniul acesta, ca nu prea a miscat nimic.