– recoltarea strugurilor si prepararea vinului a facut deja primele victime printre impatimitii acestui gen de activitate – doi batrini au fost internati de urgenta la Spitalul Moinesti, dupa ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon – initial, vecinii au crezut ca sint morti – un alt barbat, din cartierul Tache, municipiul Bacau, a fost gasit mort dupa ce a inhalat monoxid de carbon
O familie din comuna Pirjol a fost declarata decedata, dupa ce trei persoane au fost intoxicate cu monoxid de carbon. Pe 28 septembrie, la ora 21:00, Ioja Maties, 75 ani, a coborit in beciul casei unde tinea vinul aflat la fermentat. Batrinul si-a pierdut cunostinta, intoxicindu-se cu monoxid de carbon, format in procesul de fermentare a vinului. La scurt timp, ingrijorate ca barbatul nu mai iese din beci, Elena M., 75 ani (sotia acestuia) si Magda M., 46 ani (fiica), s-au dus la rindul lor in beci. Din cauza monoxidului de carbon inhalat, dupa citeva secunde cele doua femei s-au prabusit la pamint. Pentru ca abia se intorsesera de la munca cimpului, iar afara se intunecase de cel putin o ora, vecinii s-au alarmat cind nu au vazut lumina in gospodaria familiei Maties. O parte dintre ei au intrat in gospodarie, gasindu-i in beci fara cunostinta pe cei trei oameni. Speriati ca s-a produs o tragedie, vecinii si rudele familiei Maties au solicitat sprijinul Ambulantei si al politistilor din comuna. Tot localnicii au fost cei care le-au acordat primul ajutor celor trei persoane intoxicate cu monoxid de carbon, pina la sosirea Ambulantei.
Internati la Spitalul Moinesti
Procesul anevoios de fermentare a vinului era sa fie letal pentru cele trei persoane. Gasiti la timp si transportati de urgenta la Spitalul Municipal Moinesti, membrii familiei Maties au scapat cu viata. „Dintre cei trei pacienti, doar Ioja si Elena Maties au ramas internati in sectia de reanimare. Au ajunsi la spital foarte agitati si confuzi, nestiind unde se afla. Dupa ce le-au fost recoltate analize, cei doi soti au fost internati in sectia de reanimare – terapie intensiva, unde au primit oxigen pentru a le stimula respiratia. Avind in vedere starea de agitatie pe care o manifestau, s-a luat masura sedarii lor, pentru a putea raspunde mai bine tratamentului. Pacientii neaga faptul ca ar fi consumat alcool, insa etanolul si aburii de alcool au lucrat impreuna in acest caz”, a declarat dr. Catalin Denciu, medic anestezist in cadrul Spitalului Municipal Moinesti.
Masuri de precautie
Medicii atrag atentia asupra luarii masurilor minime de precautie, in special asigurarea ventilatiei corespunzatoare la coborirea in spatiile de fermentare a vinului. Pentru ca in aceasta perioada se recolteaza strugurii si se inregistreaza tot mai multe cazuri letale, la cel mai mic semn de intoxicatie este necesar de adresat la medic. Este bine de cunoscut ca monoxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare a vinului nu are miros si are efecte uimitoare asupra organismului.
Ultima ora
Monoxidul de carbon a facut ieri o victima si in municipiul Bacau, pe str. 13 septembrie, in cartierul Tache. Ieri dupa-amiaza, un barbat de aproximativ 60 ani a coborit in beci si a fost doborit de gazele acumulate de la fermentii vinului. Vom reveni asupra acestui caz.
The Punisher a zis
Asa le trebuie ! Am fost ieri pana la Vaslui cu masina si in fiecare sat am vazut „robotei kamikaze” pe marginea drumului , dormind prin santuri etc.
Anonim a zis
Bahus are dreptul la sacrificiile sale, nu-i asa?! In romania , o tara tulburata natural, asa in general, e firesc victimele sa fie destul de numeroase?
laura a zis
Au fost norocosi,monoxidul de carbon putea sa il omoare pe toti trei……