Din lupta permanenta dusa între apa si piatra, au rezultat cele mai mari atractii naturale: defileuri, chei, canioane, pesteri, doline, lapiezuri, avene, izbucuri etc. Lupta dintre cele doua elemente primordiale poate fi observata si admirata cel mai bine, „în direct”, la cascade. Orice iubitor al naturii va resimti o stare aparte la vizitarea unei cascade. Aceasta stare este creata, pe de o parte, de maretia peisajului. Dar, nu e numai atît: aerul ionizat (din cauza frecarii) din preajma unei cascade este un „energizant” pentru corpul uman – format la rîndul sau din multa… apa.
În apropierea orasului Comanesti, pe Pîrîul Supanu, ascunsa trecatorului grabit, se afla o asemenea capodopera a naturii. Pentru a o gasi si a ne bucura de spectacolul pe care-l ofera, trebuie sa parcurgem Valea Supanului cale de cinci kilometri, de la podul peste Rîul Trotus situat în apropierea centrului orasului; daca plecarea se va face din gara, mai avem de strabatut 1,5 km pîna la pod.
Valea Supanului este strabatuta de un drum forestier, accesibil auto. Dupa ce trecem de al patrulea pod, peste un afluent de stînga al Supanului (din dreapta, în sensul nostru de deplasare) mai mergem 150 de metri pe drum si-l vom parasi; ultimii 700 de metri îi vom parcurge prin albie, avînd astfel posibilitatea sa admiram si alte caderi de apa. Dupa mai putin de o jumatate de ora de la parasirea drumului, ajungem la caderea principala, care însumeaza (din mai multe trepte) circa zece metri.
Dupa vizitarea cascadei, putem reveni în Comanesti sau putem continua calatoria spre Obcina Lapos (unde se afla releul de televiziune) sau spre Darmanesti. Ambele trasee sînt, însa, lungi si necesita o conditie fizica buna.
Desi pare foarte aproape, pîna la releu mai sînt 5,6 km, dar si o diferenta de nivel de aproape 800 de metri, ceea ce înseamna aproximativ doua ore si jumatate de mers si trebuie sa tinem cont si de traseul de întoarcere. Pîna în Statia CFR Valea Uzului Halta, trecînd pe la Castelul Stirbei, sînt 15,5 km, ceea ce se traduce prin trei-patru ore de mers, în functie de conditia fizica a calatorului. (Sorin Ifrim – http://nemiram.dcantemir.ro)
Clubul de turism montan NeMiram, de la Colegiul National „D. Cantemir” Onesti, este in fiecare vineri ghidul nostru pe trasee turistice mai putin cunoscute. De citiva ani buni, profesorul Sorin Ifrim si membrii clubului bat, neobositi, cararile muntilor, spre locuri de o frumusete inegalabila, in care se „ascund” adevarate comori ale naturii. Astazi, pornim catre Cascada Supanu. (Petru DONE)
ala a zis
felicitari pentru articol
cellalt a zis
cam asta ne-ar place sa gasim mai des prin ziar…felicitari!
gabi a zis
F. bun articolul prin faptul ca popularizeaza obiective turistice accesibile in judetul nostru. Nu stiam de prezentra unei cascade in judetul Bacau inafara de caderile de apa de la Slanic Moldova si Poiana Sarata. Felicitari si astept si alte articole asemanatoare.
keops a zis
super! felicitari pentru idee!
@gabi a zis
recomand sa cauti pe goole si cascada Scutaru, poate mai frumoasa decat cea de la Supan. Frumos articol
Ciprian a zis
Asta da articol! Felicitari! Habar n-aveam de locul asta in judet…