In statiunea Balvanyos, din judetul Covasna, are loc incepind de astazi, 17 februarie, si pina duminica, 19 februarie, cea de-a VII-a editie a Festivalului cultural-gastronomic international „Pomana porcului”, organizat de Primaria Turia si ANTREC Covasna, manifestare menita sa marcheze sfirsitul traiului „de dulce” de dupa Craciun si intrarea in postul Pastelui.
In acest an, la festivalul de la Balvanyos vor participa echipe din Germania, Ungaria, Croatia, Slovacia si Romania, care isi vor demonstra maiestria nu doar in arta culinara, ci si in pastrarea, continuarea si promovarea traditiilor gastronomice, culturale si folclorice ale fiecarei localitati, atit din tara cit si din strainatate.
Potrivit traditiei, concurentii se vor imbraca in starie specifice zonei pe care o reprezinta, iar fiecare echipa va primi cite o jumatate de porc, din care, dupa sacrificare, vor fi gatite cel putin trei preparate traditionale, reprezentative fiecarei zone, totul in cel mult sase ore.
Dupa ce toate delicatesele vor fi inspectate si notate de un juriu de specialitate, concurentii, dar si turistii sositi in statiune, vor participa la cel mai important moment al festivalului: pomana porcului, un festin gastronomic al carui obicei are radacini in traditia precrestina de sacrificare rituala, care se face de regula la sfirsitul unui an, pentru bunastarea si belsugul celui care urmeaza. (Romulus Dan BUSNEA)
Bunatati de Poveste a zis
uau…pai daca-i vorba de sorici, musai tre’be incercat !!!