Sătenii se plâng că animalele le strică culturile și că sunt nevoiți să stea de pază zi și noapte. Ei au reclamat la Primărie, iar comisii de specialitate au venit la fața locului, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic. Sătenii sunt supărați și pe Dorinel Umbrărescu, cel care a concesionat fondul de vânătoare, și amenință că vor cere ajutor de la Ion Țiriac.
Claudiu TĂNĂSESCU
Sătenii din comuna Răchitoasa au ajuns la disperare din cauza porcilor mistreți. Animalele s-au înmulțit foarte mult și se plimbă pe drum sau prin culturile oamenilor ca în habitatul lor natural. Rad tot ce găsesc de mâncare, iar culturile oamenilor sunt decimate de la o zi la alta. „Nu mai putem, eu am 80 de ani și stau nopțile de pază în câmp – a declarat Vasile Stoleru. Sunt foarte mulți porci mistreți, niciodată nu a am mai văzut așa ceva. Dacă te uiți în câmp, spui că sunt turme de oi. Vin și în sat, pe stradă, nu mai au nicio teamă de oameni, de parcă s-au domesticit. Ne distrug toate culturile. Mie mi-au culcat toată floarea soarelui și acum au trecut la porumb.
Am reclamat la Primărie și a venit o comisie, de vreo două ori. Au notat ceva într-o agendă și duși au fost”. Oamenii din sat au făcut reclamații peste reclamații și la Primăria Răchitoasa. În plus, ei sunt supărați și pe conoscutul om de afaceri Dorinel Umbrărescu, cel care prin firma lui administrează fondul de vânătoare. „Ocolul silvic este mână în mână cu Umbrărescu, șeful de ocol este finul lui – susține Vasile Stoleru. Paznicii de acolo nu își fac treaba și nu ne lasă nici pe noi să luăm măsuri. Umbrărescu ne-a zis că nu îl interesează și să nu îi omorâm porcii”.
Primarul comunei Răchitoasa, Ovidiu Ivanciu, ne-a declarat că știe foarte bine problema sătenilor, care au venit de nenumărate ori la el, că îi înțelege și că din punctul lui de vedere a luat toate măsurile pe care le are la îndemână. „Oamenii au dreptate, pentru că porcii mistreți distrug toate culturile – a declarat primarul Ivanciu. Noi, conform legii, avem obligația ca în 24 de ore de la primirea reclamației să anunțăm organele abilitate: ITRSV (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Suceava, de care aparține județul Bacău, n.r.), Direcția Agricolă și Direcția Silvică. Au venit comisiile care au evaluat pagubele și acum se așteaptă rezultatele acestora. Ei au obligația să facă evaluarea în 48 de ore. Mai multe nu putem face. Pădurea din Răchitoasa este a ocolului sivic, dar fondul de vânătoare este concesionat prin firma lui Umbrărescu. El îl administrează, are paznici acolo. Oamenii, săracii, stau toată noaptea să păzească și, cum au plecat, porcii mistreți dau năvală în culturile lor”. L-am contactat și pe Mihai Hurdubei, șeful ISV Bacău, pentru a afla ce se întâmplă la Răchitoasa cu fondul de vânătoare, dar acesta nu a răspuns.
„Să vină Țiriac!”
Sătenii din Răchitoasa mai spun că, dacă problema lor nu se va rezolva, îl vor contacta chiar și pe Ion Țiriac, cunoscut pentru pasiunea lui de a vâna. Ei îl vor ruga să pună o vorbă bună pe lângă Dorinel Umbrărescu să organizeze la Răchitoasa o partidă de vânătoare ca la Balc și astfel să scape de porcii mistreți care s-au înmulțit peste măsură.
CRISTEL a zis
Ceea ce vreau sa spun este ca ce a spus Nenea Vasile Stoleru este perfect adevarat.Sintem mihniti pe acest Unbrarescu ce se face vinovat de dezastru din Agricultura Comunei Rachitoasa.Dar la anul sal invitam pe Unbrarescu sa lucreze tot pamintul Comunei si sal samene cu diferite Culturi de care vrea Dumnealui si sa vada ce productie scoate din aces dezastru pe care Porcii il fac in Culturi.
avram antonescu a zis
la Rachitoasa citi hoti si prosti sunt si salbatici as propune desfiintarea comunei sau facuta o preerie ca westul salbatec.
David Copperfield (Duncan) a zis
Lasand deoparte comentariile stupide de mai sus haideti sa analizam putin articolul. In primul rand nimeni nu a bagat groaza in locuitorii comunei Rachitoasa, oamenii sunt pur si simplu intrigati de lipsa de reactie a autoritatilor la aceasta problema. Mistretii (descendenti cizelati ai lui Umbrarescu), fac probleme de cativa ani buni (aprox 10) iar zona afectata nu se limiteaza doar la a noastra comuna, probleme sunt si la vecinii vasluieni ( comuna Puiesti – satul Cetatuia si altele). Plangeri s-au facut teancuri la Primaria comunei dar se pare ca influenta asfaltatorului depaseste cu mult puterea autoritatilor imediat superioare administratiei publice locale si silvice.
Si da, oameni batrani si tineri merg si fac paza in camp lunile august si septembrie. Animalele – multe la numar – nu au ce manca, „administratorul fondului de vânătoare” avand chestiuni mai importante pe cap, si dau navala in culturi (porumb, floarea soarelui, vita de vie s.a.). Dar acestia nu fac fata deoarece porcii nu sunt tocmai timizi, nici putini. Asadar faci paza ori nu faci, cultura tot la pamant o ai. Astfel incat, dupa un an de munca, sudoare si nopti nedormite, mergi in piata sa cumperi graunte ca sa dai la Umbrarescul tau din cotet.
Revenind la treburi serioase, avem nevoie de mai multa atentie in speranta ca vre-un membru mai onorabil din lantul acesta aproape in intregime corupt, isi va sacrifica o parte din timpul sau in folosul comunitatii de care a fost ales si pentru care ar trebui sa activeze de fapt.
VA PROVOC SA FACETI ACEASTA POVESTE PUBLICA
Bailes Felix a zis
Satenii ar trebui sa se uneasca,si daca de atatia ani responsabilii fondului de vanatoare nu fac nimic pentru ca …mistretii…sa nu distruga recoltele satenilor….sa treaca la luarea unor masuri chiar intransigente…prin folosirea unor otravuri pentru exterminarea mistretilor.Si atunci,cand se vor trezi cu vreo 200-300 de mortaciuni…o sa vedeti ca nu isi vor mai bate joc de sateni.Cele mai eficiente otravuri se gasesc in Serbia,dar si in R.Moldova…si ca fapt divers pot fi folosite pentru decontaminarea terenurilor.Acelasi lucru s-a intamplat in anii din urma prin judetele Timis si Arad…si sa vezi cum cei cu fondurile de vanatoare au fost convinsi sa-si pazeasca salbaticiunile.
Adi a zis
Si eu am paguba la o suprafata de 25 de ha am cules 8000 kg de porumb si nimeni nu te baga in seama, nici o autoritate, pana la urma noi suntem de vina de ce am lucrat pamantul. Vai de noi si a noastra tara. De care ori avem care o problema in agricultura toata lumea ridica din umeri si ne raspund noi nu putem face nimic, merge-ti la asociatiile de vanatoare, ba la medium, ba la ministeriul agriculturii si tot nimic fermierul ii de vina pentru ca el munceste. Trist dar adevarat