• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Tutorialele Cutia Bebelușului, un ajutor esențial pentru gravide și mame

Tutorialele Cutia Bebelușului, un ajutor esențial pentru gravide și mame

Ziarul de Bacau 22 mai 2025 Lasă un comentariu

LikeShare
  • Cele 8 tutoriale abordează teme de interes pentru părinți, de la alăptare la depresia postpartum, și consolidează componenta educațională a programului
  • 95% dintre mamele din Programul Cutia Bebelușului au declarat în 2024 că prin acest program au participat pentru prima oară la cursuri de pregătire despre creșterea și îngrijirea nou-născutului furnizate de un cadru medical

București, 22 mai 2025. Asociația SAMAS și Salvați Copiii, împreună cu Fundația OMV Petrom, lansează tutorialele Cutia Bebelușului, o serie de materiale video realizate de specialiști în sănătate. Fiecare dintre cele 8 tutoriale abordează o problemă importantă pentru gravide și mamele de nou-născuți, printre care alăptarea, diversificarea alimentației, conectarea cu bebelușul, febra și alte semne de boală, depresia postpartum și altele. 

Materialele video produse au mesaje simple, cu informații medicale esențiale pentru gravide și mame, dar beneficiază în același timp de autoritatea specialiștilor în domeniu, toată echipa proiectului fiind formată din medici, psihologi, asistente medicale sau moașe – specialiști în sănătatea mamei și a copilului mic.

Tutorialele, a căror durată totală însumează aproape 30 de minute, vor fi promovate în cadrul unei campanii online care se va derula pe YouTube, TikTok și pe canalele Meta (Instagram și Facebook). Producțiile vor fi utilizate și de organizații pe durata cursurilor pe care le derulează pentru viitorii părinți, dar și de partenerii din program – fie că vorbim despre medici de familie sau asistenți medicali comunitari. Scopul este acela de a le oferi pacienților un instrument accesibil, modern și la îndemână, adaptat canalelor de comunicare actuale, atunci când au întrebări sau temeri legate de creșterea copiilor, dar și de sănătatea bebelușilor și a lor ca părinți.

Conform raportului de impact al programului Cutia Bebelușului realizat în 2024, 95% dintre mamele chestionate au declarat că prin acest program au participat pentru prima oară la cursuri de pregătire despre creșterea și îngrijirea nou-născutului furnizate de un cadru medical. 81% dintre femeile care au participat la cursuri au afirmat că majoritatea informațiilor aflate astfel erau lucruri pe care nu le știau anterior.

„Cutia Bebelușului este un program complex care oferă, pe lângă suport material, și suport informațional pentru mame. Pentru mamele care au puțin timp la dispoziție pentru informare, lansăm azi aceste 8 tutoriale ce răspund la cele mai comune întrebări ale oricărui părinte legate de îngrijirea bebelușilor.Tutorialele vor fi distribuite exact în mediile online cele mai frecventate și, cu ajutorul lor, sperăm să ajungem la cât mai multe mame și să contribuim astfel la reducerea ratei mortalității infantile”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației OMV Petrom. 

„Sfaturile specialiștilor sunt informația corectă. Sunt cuvintele și experiența profesională de care părinții au nevoie pentru a înlocui miturile despre creșterea copiilor sau recomandările fără suport științific care abundă azi pe internet și care îi fac pe părinți să se întrebe care mai sunt deciziile corecte, pe cine trebuie să întrebe, cum fac să aibă acces la sfaturile cele mai bune și mai utile pentru creșterea copilului. Cutia Bebelușului a fost, de la lansarea acestui program în România, și un canal de informare și educație pentru părinți. Tutorialele realizate de specialiști întăresc acest lucru și ajung nu doar în mintea, ci și în sufletul părintelui, care nu se mai simte singur și neajutorat”, a declarat Sînziana Ioniță-Ciurez, Director Executiv Asociația SAMAS.

„Noi ne dorim protecție pentru copiii noștri, dar și pentru părinții lor, adesea vulnerabili în fața informațiilor false sau pur și simplu lăsați singuri, fără acces la noțiuni de bază privind creșterea și îngrijirea copiilor. Tutorialele pe care le lansăm azi sunt, alături de alte programe cu componentă de informare și educație, încă o formă de ajutor pe care o acordăm beneficiarilor noștri. În același timp, ele extind sprijinul programului către un public mult mai larg: prin intermediul rețelelor sociale vom ajunge nu la mii, ci la sute de mii de părinți care au nevoie de informație corectă. Orice părinte care va avea nevoie de o recomandare referitoare la un subiect esențial pentru îngrijirea copilului va găsi răspunsuri în aceste tutoriale”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al organizației Salvați Copiii România.

Ce au pus specialiștii în Cutia Bebelușului cu tutoriale

„Cutia Bebelușului – primul pătuț”, cu Mirela Păcălici, asistent medical și educator perinatal SAMAS, este tutorialul care deschide seria și care oferă cele mai cuprinzătoare explicații despre cum se folosește cutia ca loc de dormit. Recomandările pot fi utilizate de toți părinții atunci când își pregătesc bebelușul pentru somn, dar și în îngrijirea acestuia de zi cu zi.

„Hai să vorbim despre alăptare”, cu Viorica Neață, asistent medical și educator perinatal SAMAS, face treaba unui consultant de alăptare atunci când nu ai unul alături, explicând felul în care se atașează bebelușul la sân și adresându-i fiecărei mame care urmărește tutorialul cea mai importantă încurajare: „Și tu poți alăpta!”

„Diversificarea alimentației”, cu dr. Cristina Chiriac, medic specialist pediatru și neonatolog colaborator Salvați Copiii, este un ghid de diversificare în câteva minute, pe care fiecare mamă se poate baza atunci când introduce alimentele solide în alimentația bebelușului.

„Hai să vorbim despre plânsul bebelușului”, cu Liliana Movsessian, moașă și educator perinatal SAMAS, este poate cel mai așteptat răspuns la întrebarea pe care și-o pune fiecare părinte: „Oare de ce plânge bebe?”

„Cum să te conectezi cu bebelușul tău”, cu Mihaela Dinu, psiholog clinician Salvați Copiii, ne arată cum putem construi legătura cu copilul nostru încă din primele zile de viață, prin contact vizual, tactil și prin vocea părintelui.

„Ce faci când bebelușul are febră? Semne de alarmă”, cu dr. Cristina Chiriac, medic specialist pediatru și neonatolog,  colaborator Salvați Copiii, ne trimite la doctor atunci când 

este cazul: părinții vor putea identifica mai ușor semnele de alarmă după ce urmăresc acest tutorial.

„Mituri de care să te ferești când ai un bebeluș”, cu Mirela Păcălici, asistent medical și educator perinatal SAMAS, demontează toate sfaturile greșite pe care le primim, de la interdicția de a-i face baie bebelușului până nu îi „cade” buricul la purtarea obligatorie a căciuliței.

„Când un copil nu aduce doar bucurie. Depresia postpartum”, cu Adina Păun, moașă și consultant în alăptare IBCLC, educator pre- și postnatal, colaborator Salvați Copiii, este un tutorial care vorbește despre un pericol invizibil și tăcut, dar care macină foarte multe mame și tați care nu știu că au, de fapt, o boală tratabilă.

Ce este Cutia Bebelușului?

Programul Cutia Bebelușului ajunge în cele două ediții la 15.300 de mame și nou-născuții lor și contribuie la reducerea ratei mortalității infantile, prin îmbunătățirea sănătății și a stării de bine a mamelor și bebelușilor din 1.300 de comunități dezavantajate. 870 de cadre medicale au fost cooptate în program pentru a încuraja mamele să acceseze serviciile de sănătate prenatale existente și oferă cursuri pentru părinți.

Inspirată de succesul modelului din Finlanda, dar adaptată la specificul local, Cutia Bebelușului este oferită gratuit viitoarelor mame, înainte sau imediat după momentul nașterii copilului, cu condiția ca acestea să acceseze serviciile de îngrijire prenatală oferite de sistemul public de sănătate, începând cu cel târziu a patra lună de sarcină. Mai multe detalii despre program găsiţi aici.

Fundația OMV Petrom a finanţat, până în prezent, cu 11 milioane de euro proiecte de sănătate timpurie destinate derulării programului Cutia Bebelușului, dotării cu echipamente medicale a secțiilor de neonatologie din orașe mici şi a cabinetelor de medicină de familie 

din mediul rural, achiziţiei primei unităţi mobile de terapie intensivă pentru nou-născuți pentru Spitalul Marie Curie şi dotării elicopterelor SMURD cu incubatoare.

***

Despre Asociația SAMAS:

Din 2013, SAMAS dezvoltă și implementează programe de educație pentru sănătate și prevenție. Asociația formează profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să-i poată ajuta, la rândul lor, pe părinți să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor. Pe lângă programul Cutia Bebelușului, inițiat în 2018, pentru a reduce mortalitatea infantilă și a-i susține pe părinții din comunitățile vulnerabile, Asociația SAMAS derulează alte două programe la nivel național: Educație Perinatală în primele 1000 de zile și Sănătos de mic. Astfel, prin programul de educație perinatală, SAMAS a dezvoltat o comunitate de 2.459 de specialiști (moașe, medici, asistenți medicali și comunitari), care oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară. Prin activitatea educatorilor săi perinatali, SAMAS a contribuit la creșterea ratei de alăptare exclusivă, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016.

Sănătos de mic, inițiat în 2017, continuă misiunea Asociației SAMAS, printr-un program național de educație nutrițională în grădinițe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă și să creeze bune obiceiuri alimentare în primii ani de viață. Programul a fost deja implementat 

în 489 de grădinițe de stat (41% din numărul total de grădinițe din țară), iar 998 de cadre didactice și medicale din grădinițe au urmat cursuri de formare în nutriția sănătoasă a preșcolarului. În total, 56.850 de copii și 280.912 părinți au beneficiat gratuit de activitățile programului.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 35 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție 

socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, 

prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul 

său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 4.150.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre Fundația OMV Petrom:

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație timpurie, sănătate timpurie și biodiversitate. 

www.fundatiaomvpetrom.ro

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: cutia bebelusului, organizatia salvati copiii

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

 

Ultimele articole

Oficiali ai Ambasadei Italiei, la Consiliul Județean. Președinta Breahnă-Pravăț, întrevedere cu ambasadorul Durante Mangoni și cu Federico Mozzi, șeful Biroului Economic

Tutorialele Cutia Bebelușului, un ajutor esențial pentru gravide și mame

Caracteristicile indispensabile ale unei triciclete pentru copilul tău!

FOTO! Un cățel căzut într-o fântână, salvat de pompierii băcăuani

Dezvăluiri incendiare din dosarul de la Căminul de bătrâni. Diaconu le cumpăra poșete Cavalli și Ferragamo, de 3.000 de euro, directoarei Dimofte si Dianei Ilie, pentru că „au fost cuminți”

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Ion zala la Dezvăluiri incendiare din dosarul de la Căminul de bătrâni. Diaconu le cumpăra poșete Cavalli și Ferragamo, de 3.000 de euro, directoarei Dimofte si Dianei Ilie, pentru că „au fost cuminți”
  • Ionel Carutasu la Dezvăluiri incendiare din dosarul de la Căminul de bătrâni. Diaconu le cumpăra poșete Cavalli și Ferragamo, de 3.000 de euro, directoarei Dimofte si Dianei Ilie, pentru că „au fost cuminți”
  • Robert Negulescu la UPDATE: Primăria Bacău cumpără servicii juridice de 100.000 de lei. O parte din bani merg către fosta firmă a viceprimarului Bulai
  • SEPTEP la Dezvăluiri incendiare din dosarul de la Căminul de bătrâni. Diaconu le cumpăra poșete Cavalli și Ferragamo, de 3.000 de euro, directoarei Dimofte si Dianei Ilie, pentru că „au fost cuminți”
  • Nicu la Dezvăluiri incendiare din dosarul de la Căminul de bătrâni. Diaconu le cumpăra poșete Cavalli și Ferragamo, de 3.000 de euro, directoarei Dimofte si Dianei Ilie, pentru că „au fost cuminți”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău