Măsura de a reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) la pâine, de la 24 la 9%, anunțată de Guvern, a început să facă valuri. Opiniile sunt, în general, la unison și arată fața bună a măsurii, în speranța că aceasta va reduce evaziunea fiscală și va duce și la ieftinirea pâinii. Dar unii nu prea cred în ea și spun că un obicei atât de vechi, al evazioniștilor, nu poate fi eradicat ușor. Cei mai optimiști sunt, însă marii producători de pâine și de făină.
Ieri, 31 iulie, membrii Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – Rompan s-au întrunit din nou și au reluat discuțiile asupra reducerii TVA la pâine cu 15%. Societatea Pambac, din Bacău, face parte din acest patronat. „Eu personal, dar noi toți membrii Rompan – ne-a declarat directorul general al companiei și coacționar al acesteia, Cătălin Grigoriu -, credem că reducerea TVA este una dintre cele mai bune măsuri fiscale care au fost luate în ultimii 20 de ani în România, cu mai multe efecte, în primul rând în crearea unui mediu concurențial corect. Nu e cinstit ca unii să plătească taxe și impozite, iar alții nimic. Noi, la Pambac plătim 24 de milioane de lei pe lună numai TVA, plus celelalte contribuții la bugete. De asemenea, măsura vizează combaterea evaziunii fiscale. Sigur, cei care sunt evazioniști vor rămâne evazioniști. Dar, la 24% TVA alta este motivația, pe când la 9% stai să alegi între a plăti corect taxa ori a intra în închisoare.”
Producătorii cer control intens pe toată linia
Vasile Popa este administratorul societății Inan Impex Bacău, firmă importantă și foarte cunoscută. După ani de experință, crede că simpla reducere a taxei nu va rezolva mare lucru. „Comerciantul – spune el – ia, de la producător factură pentru 30 de pâini, să spunem, iar restul o vinde la negru. Dacă și după aplicarea măsurii cu TVA redusă nu va fi strâns cu ușa, tot la fel va proceda. La mine, producătorul, e simplu: în loc să dau statului 24% TVA, voi da numai 9%. Pe mine nu mă afectează, pentru că prețul meu de producție este fără TVA.” Și Cătălin Grigoriu crede că măsura trebuie dublată de un control activ și intens. Inspectorii care fac control – a opinat directorul general al Pambac – trebuie să fie, însă, din alte județe, pentru că la nivel local sunt fel de fel de «prietenii» și «înțelegeri». „Inspectorii statului – a apreciat și Vasile Popa – trebuie să meargă pe filieră în controlul, începând de la comerciant, de la micul magazin de cartier. Eu, în magazinul meu voi ieftini, dar ca producător dau mai departe marfa, iar comerciantul nu știu ce va face. Pe factură voi pune 9% TVA, dar el nu știu cum va proceda. Eu lucrez de mulți ani în domeniu. Am constatat că la orice schimbare, cum va fi acum, imediat apare controlul pe capul nostru, al producătorilor și al celor mai mari, pentru că pe cei mici, chipurile, nu-i găsesc. Controlul trebuie să insiste la comerciant, la casa de marcat, iar dacă l-a prins în neregulă să-l amendeze zdravăn, să nu mai facă. Atunci el va cere factura, altfel nu ia pâinea de la mine. În concluzie, nu văd un mare avantaj cu reducerea TVA pentru noi, producătorii, deoarece nu noi oprim această taxă, o dăm mai departe, statului. Eu dau cam 700 – 800 de milioane lunar TVA. De acum voi plăti cu 15% mai puțin.”
Dar, măsura are și o componentă socială: reducerea prețului la pâine și la făină. Cătălin Grigoriu crede că aceasta va avea loc imediat ce măsura va fi aplicată, adică la două, maxim trei zile după 1 septembrie, până când piața se va așeza pe noile coordonate. „Unii – spune noul proprietar al Pambac – nu cred în aceasta, dar eu sunt ferm convins că pâinea va fi mai ieftină cu 15%, în maxim 48 – 72 de ore de la data aplicării măsurii. Cine nu reduce prețul, nu va mai vinde marfa. Eu mai cred că efectele mari se vor vedea din octombrie-noiembrie, când și controlul pieței de profil va deveni mai riguros. Oricum, Pambac garantează că de pe 1 septembrie toate prețurile la pâine și făină care sunt acum afișate la raft vor scădea cu 15%.”
Ieftinirea grâului – un atu în plus
În acest an, și prețul grâului este mai mic. Cu reducerea TVA, iată două condiții cumulate pentru redufcerea prețului pâinii și creșterea puterii de cumpărare a oamenilor. „Efectele scăderii prețului la grâu – a spus Cătălin Grigoriu – cam acum, din august, ar trebui să înceapă să se vadă, pentru că o moară chiar dacă a cumpărat grâu nou, la preț mai mic, acesta trebuie să stea trei săptămâni «la așezat». Deci, încă mai folosesc, acum, grâu vechi, în combinație cu cel nou. Influența ieftinirii grâului se va vedea, probabil, în jur de 15 august. Un nou motiv să spunem că după 1 septembrie cu siguranță va scădea și prețul pâinii. Numai cei absurzi nu vor putea aplica asemenea reducere.”
În replică, Vasile Popa susține că adevărata bătaie pe piață ar trebui să fie în calitatea pâinii, nu în ieftinirea cu circa zece bani a ei. „Mai jos de 85 de bani nu ai cum să cobori prețul la pâine – spune el -, pentru că sunt tot felul de alte costuri, cu forța de muncă, dar și cu utilitățile etc. Cine vinde mai ieftin nu știu cum face. S-a ieftinit grâul, dar au crescut salariile, utilitățile sunt mai scumpe, iar la scăderea producției încasările sunt mai mici, dar cheltuielile rămân aceleași.”
Și mai categoric este președintele producătorilor agricoli din LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România), fermierul băcăiuan Laurențiu Baciu. „Reducerea TVA nu va avea efectele scontate – a spus Baciu, după ședinșa de ieri a Comitetului director a LAPAR. Pâinea nu se va ieftini, evaziunea fiscală nu va scădea, pentru că cine a furat la 24 la suta va fura și la 9 la suta. Dar se va înregistra o creștere a proturilor la cei care vor lucra legal. Laurențiu Baciu vede mai eficientă eliminarea TVA la pâune și „timbrarea pâinii, ca la alcool”, dublată de controale mai intense.
Lasă un răspuns