Cererile de plată aferente anului 2013 în cadrul „Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte și de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate” mai pot fi depuse, la Centrul Bacău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), numai astăzi, 15 noiembrie. Finanțarea – ne-a informat Gabriela Mazilu, directorul executiv al centrului Bacău – se face din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar de acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de ovine/caprine persoane fizice, persoane juridice și/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, care dețin exploatații cu cod primit de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, localizate în zonele defavorizate din România.
Solicitanții – a precizat Gabriela Mazilu – trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploatațiile deținute (cu cod ANSVSA), la Centrul județean APIA pe a cărui raza teritorială se află exploatația înregistrată sau exploatația cu cel mai mare număr de animale.
„Recomandăm producătorilor agricoli care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului specific – a spus directorul executiv – să solicite medicului veterinar de liberă practică eliberarea adeverințelor anterior prezentării la Centrul Județean al APIA”.
În județul Bacău, Zona montană defavorizată este compusă din localitățile Agăș, Asău, Balcani, Berzunți, Brusturoasa, Comănești, Dărmănești, Dofteana, Ghimeș-Făget, Mănăstirea Cașin, Oituz, Palanca, Slănic Moldova, Solonț, Târgu Ocna și Zemeș – în partea de vest a județului. În partea de est și sud, sunt comunele din Zona defavorizată de condiții naturale specifice – comunele Cleja, Colonești, Corbasca, Dealu Morii, Găiceana, Gioseni, Glăvănești, Gura Văii, Helegiu, Livezi, Motoșeni, Orbeni, Plopana, Răchitoasa și Stănișești.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură efectuează un control la fața locului până la data limită a perioadei de reținere respectiv 23 februarie 2014, inclusiv, dar poate fi efectuat și în afara perioadei de reținere, după caz, în funcție de neconformitățile rezultate în urma controlului, timp în care beneficiarii au obligația de a menține în exploatație efectivul de animale pentru care au solicitat ajutorul specific.
Petru DONE
Lasă un răspuns