Sorina CHICUȘ
Psiholog clinician – psihoterapeut
www.psihoterapiebacau.ro
Dacă aveți impresia că sunteți cam serios sau că cei din jurul dumneavoastră nu prea mai știu să râdă, să zâmbească și să facă haz de necaz, atunci cu siguranță nu aveți sau ceilalți nu au dezvoltată abilitatea numită simțul umorului.
La ce folosește simțul umorului? Studiile realizate de diverși psihologi arată că persoanele cu un simț al umorului mai dezvoltat se bucură de mai mult succes în interacțiunile sociale și sunt mai populare, pentru că este foarte greu să nu simpatizezi o persoană care te face să râzi și să te simți bine.
Umorul este o modalitate de a simți plăcerea în fiecare clipă din viață, este un mod de a face față mai ușor problemelor și conflictelor și de a ne bucura de compania prietenilor, familiei, colegilor și a altor cunoscuți. De asemenea, umorul ne ajută să ieșim cu bine dintr-o situație jenantă făcând haz de necaz, să gestionăm mai bine furia, sau să facem față stresului și anxietății. Tratând cu umor propriile gânduri iraționale și făcând haz de ele, vom reuși să ne detașăm și să privim situația mult mai obiectiv. „Bunicul” terapiei cognitiv-comportamentale, Albert Ellis, recunoscut ca psihoterapeut de marcă și fondatorul Terapiei Rațional Emotive, a compus un album de „cântece umoristice” în versurile cărora râde de gândurile iraționale, îndemnându-ne astfel pe toți să folosim umorul pentru a ne vindeca.
Cum putem dezvolta această abilitate – știința de a râde – în cazul nostru sau al copiilor noștri?
Fiecare persoană se naște cu o anumită doză de umor. Unele sunt pur și simplu mai amuzante decât altele. Dar dacă ne-am născut cu un simț al umorului mai puțin dezvoltat nu înseamnă că nu putem facem nimic în acest sens. Dacă avem în vedere beneficiile aduse de prezența umorului în viața noastră, ne dăm seama că merită să ne antrenăm această abilitate.
O modalitate de a dezvolta simțul umorului atât pentru noi cât și pentru copii, constă în a ne juca. Ne putem bucura de câteva minute în care ne permitem să fim iar copii, să ne batem cu apă sau cu perne. Nu e niciun dezastru dacă facem puțină mizerie. Important este să ne dăm voie să retrăim bucuria autentică și starea de bine din timpul copilăriei.
O altă idee ar fi să organizăm acasă un moment vesel în care, preț de o jumătate de oră sau o oră, întreaga familie să spună glume sau ghicitori ori să cânte ceva amuzant. Ne putem alege o seară pe săptămână, când toată familia este acasă, în care putem organiza acest moment de bună dispoziție. Fiecare membru al familiei are misiunea de a-i distra pe ceilalți. Acest exercițiu ne aduce o mulțime de beneficii din punct de vedere psihologic: ne apropie de cei dragi, reduce stresul, ne ajută să rezolvăm anumite situații dificile și să ne înfruntăm temerile și conflictele. Ne permite să spunem într-un mod haios anumite lucruri care ne deranjează, fără a le crea celorlalți un disconfort.
Iată un exemplu de glumă preluată din cartea „Inteligența emoțională în educația copiilor” de M. Elias, S. Tobias și B. Friedlander, care stârnește imaginația copiilor folosind într-un mod nou lucrurile familiare: „Ce parte a corpului face fructe?”. Răspuns: „Părul!”, sau „Ce întrebare poți să bei?”. R: Ceai!”.
Simțul umorului se formează din primele luni de viața, așa că putem începe dezvoltarea lui prin jocuri de tipul „cucu-bau”. Putem folosi obiectele altfel decât în mod normal. De exemplu, să ne punem o șosetă pe cap în loc de căciulă. Copiii se vor distra copios la astfel de glume.
Folosirea cuvintelor în mod greșit, ori utilizarea unor cuvinte fără sens este un alt mod bun de a-i face pe cei mici să râdă. Cred că vi s-a întâmplat și dumneavoastră să pronunțați greșit un cuvânt și cei din jur să se distreze.
În cazul copiilor timizi sau mai retrași, putem dezvolta simțul umorului prin organizarea unui mic spectacol în care ne deghizăm în clovni sau în alte personaje, facem jonglerii, ne fugărim sau ne aruncăm pe jos. Faptul că poartă costum și machiaj îl va ajuta pe cel mic să se deschidă mai mult și să nu se teamă că pare ridicol.
Trebuie să fim atenți însă la utilizarea umorului pentru a exprima agresivitate. Trebuie să avem grijă să nu încurajăm glumele pe seama apartenenței religioase, etnice, rasiale, a dizabilităților unei persoane sau a statutului social. În cazul acestui tip de umor, adulții sunt responsabili prin modelul pe care îl oferă copiilor. Dacă noi facem glume referitoare la aceste aspecte, să nu ne așteptăm la un alt comportament din partea celor mici. Indicat este să ne ajutăm copiii să învețe ce înseamnă respectul și toleranța față de ceilalți. Trebuie să le explicăm și să le oferim exemple pentru a înțelege că, de multe ori, cuvintele pot provoca suferință.
Ideile prezentate sunt doar câteva modalități de a dezvolta simțul umorului. Aveți libertatea de a fi creativi și de a găsi și alte jocuri distractive care vă vor aduce multiple beneficii. Esențial este să nu uităm că umorul este o abilitate socială importantă, care de-a lungul vieții duce la o mai bună apropiere și înțelegere cu cei din jur, duce la capacitatea de a face față mai ușor problemelor și de a ne bucura de momentele frumoase. Așa că permiteți-vă să fiți copii uneori și creați și singuri momente magice care vă vor încărca cu veselie și optimism.
Dacă doriți să aflați mai multe informații, mă puteți găsi pe site-ul meu, www.psihoterapiebacau.ro, sau pe blog: blog.psihologiebacau.ro.
Bonas Niculae a zis
Daca n-ar fi UMORUL si UITAREA, omul ar fi „mort” de mult. Acestea doua face sa trecem mai usor prin viata si sa „biruim” greutatile ce viata ne pune in fata [cale]. Ce bine ar fi ca sa „radem” de greutati si sa „uitam” ura ce ne inconjoara.