O poveste „despre familie, comunitate și sacrificiul ritual” după cum autorii înșiși o spun, se montează, în aceste zile la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, o poveste despre „Omul și albina sa” care va fi împărtășită publicului băcăuan, după „scrierea” ei în ritm de dans, muzică și poezie, la începutul lunii viitoare. Piesa este de fapt proiectul pe care-l realizează actriția Katia Pascariu, coregraful Paul Dunca și muzicianul Jak Neumann, în cadrul rezidenței la Centru, în cadrul tradiționalului program „ArtistNe(s)t – rezidențe artistice” 2013, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, realizat de Asociația „ArtistNe(s)t”, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” și instituția gazdă.
Proiectul este al doilea în cadrul „ArtistNe(s)t 2013, găzduit în perioada 1 – 15 septembrie de Secția „Dumitru și Alice Rossetti Tescanu – George Enescu” a Muzeului Național „George Enescu” și urmează a se finaliza prin rezidența la Centrul „Aposu” din Bacău, în intervalul 16 – 28 septembrie.
Primul proiect, „33” – o instalație performativă inspirată din viața și muzica lui Enescu, a fost realizat de o altă echipă interdisciplinară (Andreea Duță – coregraf și interpret, Cinty Ionescu – artist video și Miron Ghiu – muzician), în cadrul unor rezidențe la Tescani și București.
Ambele proiecte, „Omul și albina sa” și „33”, vor avea premiera pe 29 septembrie, la Tescani, pentru ca, ulterior, ele să fie prezentate în cadrul unui mini-turneu, pe 1 octombrie în Bacău, iar pe 4 octombrie la București.
Înființată în 2009 cu scopul de a stimula creativitata în artele contemporane și de a încuraja implementarea rezidențiatelor în România, Asociația „ArtistNe(s)t” a oferit în premieră, în 2013, rezidențe unor echipe mixte de artiști din domenii diferite, cele două proiecte câștigătoare fiind selecționate în luna iulie.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns