Sindicatul APM Bacău anunță întreruperea programului de lucru marți, 21 martie 2017, între orele 10.00 – 12.00. Oamenii își manifestă astfel nemulțumirea profundă față de lipsa unei reacții din partea ministerelor, Guvernului, factorilor politici, în urma protestului spontan din urmă cu șapte zile.
În prezent, salariile angajaților APM Bacău sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile colegilor altor bugetari din aceeași familie ocupațională, au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanțial.
Angajații de la Mediu susțin că sunt discriminați ca și categorie de salariați bugetari doar pe considerent numeric, toți angajații agențiilor județene și ai agenției naționale pentru protecția mediului însumând 1845 de salariați în prezent.
„Toate proiectele pe finanțare europeană pot să mai aștepte până angajații din domeniul protecției mediului vor avea aceleași salarii ca la instituții. Angajații din alte ministere/agenții naționale și locale au salarii de peste 10 ori mai mari, multe depășind 10.000 lei net față de salariul minim pe economie al angajaților din domeniul protecției mediului”, se arată într-un comunicat al greviștilor.
Astfel, documentațiile nu vor mai fi corectate în ceea ce privește neconformitățile cu prevederile legale în vigoare, ci vor aștepta ca angajații din cadrul celorlalte ministere, cu precădere ai Ministerului Transportului – CNAIR SA, Ministerului Economiei etc., să învețe legislația și să își corecteze propriile documentații – (proiecte/planuri/programe).
Luând în considerare că pentru a înțelege legislația complexă/ vastă din acest domeniu necesită foarte mult timp ]ntre 7 și 10 ani, angajații din domeniul protecției mediului vor ajunge să claseze/ respingă notificările/solicitările și implicit se va ajunge la pierderea finanțărilor europene, mai anunță sindicaliștii.
Mai mult, Guvernul are bani la bugetul de stat pentru a finanța ONG – urile care apoi devin public interesat și contestă în cadrul procedurilor de reglementare/ proiectele care sunt pe finanțare europeană. În acest fel, pe banii de la bugetul de stat Guvernul își contestă propriile proiecte.
„Dacă revendicarile noastre juste nu vor fi soluționate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat. FEDERAȚIA SINDICATELOR UNITE DIN MEDIU susține angajații din cadrul ANPM/APM-urilor și trage un semnal de alarmă privind posibiltaea intrării sistemului pentru protecția mediului în colaps, responsabilitatea pentru această situatie revine exclusiv Guvernului României. Lipsa de interes a Guvernului României va determina ajungerea întregului sistem pentru protecția mediului la un nivel de colaps”, se mai afirmă în comunicat.
Lasă un răspuns