Ziua Regalităţii putea rămâne într-o apatică dispreţuire la Buhuşi, dacă Biblioteca Orăşenească „George Bacovia” din localitate nu i-ar fi reverberat însemnătatea într-un eveniment de gingaşă stare primordială a cunoaşterii. Organizatori au fost bibliotecarii Gheorghe Silvaş şi Eduard Mihăilă, făptuitori ai unor experienţe culturale şi civilizatoare, în multe rânduri.
Protagonist este un copil de numai 6 ani, de la Grădiniţa nr. 6 (Şcoala „Mihai Eminescu”) din Buhuşi, care a expus peste o sută de desene şi picturi, de o clarviziune interioară provocatoare de mirare şi încântare. Este vorba despre Maximilian Zgheran, care încununează cu această expoziţie personală realizări necrezut de multe şi remarcabile printre care un premiu la concursul „Tinere talente”, desfăşurat în anul 2012, la Ateneul din Bacău. Toate operele lui Maximilian contrazic înţelesul real al privitului şi mistuie în frumuseţea visului şi purităţii unui copil foarte inspirat şi talentat. Ceea ce eludeză minunea ca posibilitate, în primii paşi spre genialitatea ce încolţeşte în fiecare copil, dar se fructifică rar, este faptul că bijuteriile desenate şi aşternute din culori, ale micului artist sunt închinate Reginei Ana – expoziţia tinde spre o nouă frontieră a sufletului copiilor, unde Maximilian încununează pe Regină cu propriile-i opere, cărora le atribuie înţelesul dragostei sale pentru Majestatea Sa, despre care mărturiseşte că a aflat de la „tati” şi al cărei portret, alături de cel al Regelui se află permanent sub ochii săi, pe un perete al apartamentului în care locuieşte.
Au venit la vernisajul expoziţiei toţi colegii micului artist, de la grădiniţă, însoţiţi de educatoarele Livia Dascălu şi Felicia Cozma. Micul pictor le-a descris desenele şi picturile, nu uşor de citit în înţelesurile ei, mult prea inteligente şi complexe pentru vârsta de 6 ani! (Z. B.)
Lasă un răspuns