Este un copil ca toti altii, doar putin diferit, caci principala sa preocupare nu o constituie jucariile sau jocurile pe calculator cu impuscaturi si zgomote stridente, ci pictura, in special cea de mari dimensiuni, adica pictura murala, cea care ii confera o viziune cu totul aparte asupra spatiului si timpului. Il cheama Maximilian Zgheran, are cinci ani si este din orasul Buhusi, iar in prezent „studiaza” la Gradinita Nr.6 din localitate.
Deseneaza tot timpul si pe orice, cu precadere pe peretii apartamentului, care in micile spatii ramase libere de mobilier sint, pina la inaltimea la care ajunge, impodobiti cu o pictura in tempera, cu diverse schite si desene elaborate, cu relatii spatiale, cu teme inchegate in compozitii deloc intimplatoare. Pictura sa, plina de culori vii, ne introduce intr-un univers unic, al puritatii absolute, al lumii vazute sau imaginate de Maximilian.
Micul artist are o colectie de citeva sute de desene si picturi executate in aproape toate tehnicile, combinatia culorilor fiind realizata cu acuratete si delimitare, in nuante ale armoniei si esteticii, intr-un stil componistic rar intilnit la o asemenea virsta. „Sint realmente impresionata de talentul lui Maximilian, iar daca acesta nu ar executa o parte din lucrari la gradinita, unde are propria expozitie, ai putea crede ca sint ale tatalui copilului, care este pictor monumental”, a spus educatorea lui, Elena Munteanu. „Sint inca prea mic, si de aceea, toata lumea imi spune ca picturile sint facute de tati, dar eu sint mai mare pictor ca el. Am sa o intrec si pe Alexandra Nechita, pictorita din Vaslui care acum este celebra in America”, ne-a marturisit, plin de exuberanta, Maximilian.
„Eu doar i-am procurat cele necesare si l-am invatat sa-si prepare culorile, fiind totodata si cel mai exigent critic al sau. Aceasta este intreaga mea contributie la picturile create de Maximilian”, a spus tatal sau, pictorul si publicistul Aurel Zgheran. Obosit de vorbe si priviri, Maximilian se retrage discret, in universul sau fabulos, in care fiecare linie a desenului sau intindere de culoare, te duc cu gindul spre minunatele povesti ale copilariei. (Romulus Dan BUSNEA)
Lasă un răspuns