Deputatul PSD de Bacău, Miron Smarandache, i-a cerut ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, o anchetă care să dezvăluie cauzele alunecărilor de teren de proporţii din oraşul Comăneşti.
Având în vedere această situaţie dramatică, Miron Smarandache l-a întrebat pe ministrul Mediului ce evaluări au făcut reprezentanţii MMAP după alunecările de teren din Comăneşti şi care este rezultatul acestora, ce măsuri vor fi luate în ceea ce priveşte evitarea unor asemenea evenimente neplăcute și în ce mod vor fi pedepsiți cei vinovaţi de defrişările necontrolate.
„Inundaţiile şi alunecările de teren au, pe lângă cauze naturale, şi elemente generatoare ale acţiunilor oamenilor, din păcate. Cred că doamna ministru al Mediului trebuie să dispună de urgenţă un control în zona afectată din Comăneşti, pentru a se depista cine se face vinovat de defrişările ce au avut loc de-a lungul timpului. Trebuie să încetăm cu mentalitatea conform căreia nimeni nu este de vină pentru nimic!”, a subliniat deputatul băcăuan.
UN PADURAR a zis
Mai oameni buni !. Padurea este un important factor de mediu si protejarea ei deasemeni.
Dar va rog sa retineti ! PADUREA cu toate foloasele pe care le da, nu este un panaceu universal. Si iata de ce .
In cazul de fata unde padurea ocupa 100% din suprafata zonei cu alunecari. Deci nu-i vorba de defrisari, din contra. Si vorbim de o padure ce atinge suta de ani,
Cum credeti ca a actionat padurea ?
NEGATIV
Solul din padure este mult mai permeabil decat solul pasunilor de exemplu, ceia ce face ca apa din precipitatii sa se infiltreze in cantitati mai mari . Radacinile arborilor de asemeni actioneza in cazul precitatiilor ca niste mici condute ce au acelasi efect, infiltratii in sol.
Apa odata ajunsa la patul de alunecare (argila) umecteza si se formeaza o pasta ce provoaca ALUNECAREA.
Mai mult padurea cu greutatea ei de cca 700. tone/ha nu face decat sa dea un impus si mai mare alunecarii.
Alunecarea s-a produs la adancimea de 7-8m, loc unde nu ajung radacinile arborilor, care ar fi actionat ca o frana.
Celor care scriu , inainte de a gasi cauze si vinovati consultati va rog oamenii de specialitate. Si sunt destui silvicultori si specialisti in ape.
O zi buna. Si sa nu mai ploua ca alunecarea se va opri de la sine.
Alt padurar a zis
Felicitari pentru interventia punctuala si documentata.
Intr-un final toate zonele „defrisate” (foarte putini stiu ce inseamna defrisare) se vor impaduri, natural sau artificial.
Dar alunecarile si inundatiile vor continua.
Atunci sa vedem, domnule deputat, cunoscator al cauzelor inundatiilor si alunecarilor, pe cine o sa mai dati vina????
Fix a zis
Domnul din imagine a găsit prilejul să se facă băgat în seama. Mai bine lar vizita la pușcărie pe binefacatorul sau Dan Diaconescu.
Dan Georgescu a zis
Ce repede apar falși pădurari cunoscători a toate de ce va deranjează un control competent la alt nivel
DAN a zis
Ce autoritate are acest șmecher, intrat de pe LOCUL 3 in Parlament, in colegiul unde a candidat (Moinesti, Comănești, Berzunți, Poduri etc) și pe listele Partidului lui Dan Diaconescu. A trecut apoi, ca un mare traseist, la PSD. Ar trebui dat afara din responsabil de zonă, rezultatele la alegerile din 5 iunie fiind CATASTROFALE la nivel de colegiu pentru PSD. Nici măcar nu a avut bunul simț să meargă in localitățile de care răspunde să-și susțină candidații PSD-ului. Ba mai mult, are si consilieri TRIMȘI ÎN JUDECATĂ pentru FAPTE DE CORUPȚIE, ca fostul PRIMAR PDL (trecut la PSD) de la Berzunți (Balan Gheorghe). Acesta mai are TREI DOSARE PENALE, ținute la sertar prin aranjamente la POLIȚIA Bacău, Onesti, Parchetul Onesti, DNA Bacau, despre care vor apărea cât de curând informații în PRESA CENTRALĂ, că in județ nu se poate rezolva numic , conform legii. Doar cei de la București au rezolvat și marile dosare de corupție din județ.
DAN a zis
Verificați puțin ACTIVITATEA acestui deputat să vedeți ce aflați în legătură cu AFACERILE de după revoluție!!!
tucu a zis
Dupa 4 ani de dormit in Parlament, s-a trezit. Cauzele: vanzarea de catre Hrebenciuc si PSD, jajul, defrisarile ilegale.
Ardelean a zis
Domnule ,,Un padurar”, aveti dreptate prin ceea ce spuneti in descrierea dumeavoastra. Dar, nu stiu daca dvs. cunoasteti zona despre care se vorbeste in articol. Locul respectiv a fost defrisat din 1990 pana in 2012 aproape in totalitate. In urma cu ceva ani a fost reimpadurit locul cu arbori care au reusit in cativa ani sa creasca si ei atat sa schimbe infatisarea locului in bine. Eu cred totusi ca ceea ce s-a intamplat la Comanesti are legatura cu defrisarile, pt. ca niste copacei abia crescuti nu puteau sa tina in loc un ditamai muntele. Explicatiile dvs. sunt doar pur teoretice.