Românul Christopher Ghika, general maior și Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), este descendent al familiei Ghika-Comănești, fiul lui John Ghika și nepotul prințului Dimitry Ghika Comănești și al prințesei Valentine Bibescu, iar străbunica lui a fost Martha Bibescu.
Christopher Ghika este responsabil cu organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a și tot el a condus Batalionul 1 Gardă Irlandeză („Irish Guards”) în cadrul ceremonialului funerar al Prinţului Philip, Duce de Edinburgh.
Prezent într-o emisiune la postul de televiziune britanic BBC, Ghika a declarat că: „Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege”.
Christopher Ghika, generalul maior britanic cu legături în Comănești
Christopher Ghika este descendentul dinastiei Ghika, o familie nobilă care a stăpânit peste Moldova și Țara Românească în perioada 1658 – 1859 (când s-a realizat Unirea Principatelor). John Ghika, tatăl lui, este fiul cel mai mare al prințului Dimitry Ghika Comănești și al prințesei Valentine Bibescu și a fost la rândul său ofițer al gărzilor irlandeze, o unitate de elită care asigură inclusiv protecția Familiei Regale britanice.
Cariera lui Christopher Ghika începe din anul 1993, în cadrul „Irish Guards” și a participat, de-a lungul vremii, la diferite misiuni internaționale cum ar fi cele din Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak. De asemenea, Ghika a fost și comandantul adjunct al coaliției militare conduse de SUA împotriva grupării teroriste Stast Islamic (ISIS), în cadrul operațiunii Inherent Resolve.
Implicat în scandalul retrocedărilor ilegale din România
În 2015, Christopher Ghika a fost acuzat că s-a înțeles cu un grup infracțional din România pentru a revendica 43.000 de hectare de pădure deținută de statul român. Ghika ar fi fost de acord să-și exagereze moștenirea regală pentru a putea revendica pădurea, printr-un proces de retrocedare din România. Ghika a spus că acuzațiile sunt „complet neadevărate”.
În anul 2010, Christopher Ghika și sora lui, Jeanne Valentine Louise Ghika-Comăneşti, au depus o cerere de retrocedare a Palatului Mogoșoaia, care a aparținut străbunicii sale, Martha Bibescu, afirmând că exproprierea a fost făcută ilegal. Aceștia au cerut, în cazul în care proprietatea nu le putea fi redată, să fie despăgubiți cu 10 milioane de euro.
În 2018, instanța a respins ca inadmisibilă acțiunea prin care s-a solicitat retrocedarea Palatului Mogoșoaia, dar decizia instanței a putut fi atacată. În prezent, parcul, livada şi serele din jurul Palatului Mogoşoaia se află în administrarea Centrului de Cultură Palatele Brâncoveneşti și nu se știe dacă cei doi moștenitori au primit sau nu banii ceruți.
Fii si Fiice a zis
Agoniseala acestor printi si regisori a fgst facuta prin exploatarea la sange a muncii multor romani. E greu de cuantificat cat merita fiecare, insa cu certitudine ca nu merita sa li se dea castele si mii de hectare.
Clonvul Ghica are ocazia sa faca avere la britisoi, daca este destept.