Un grup de părinți reclamă un comportament pe care îl consideră abuziv la Grădinița Rază de Soare, de pe lângă Școala „Mihai Drăgan” din municipiul Bacău. Pe de o parte, dacă nu achită în avans masa, nu-și mai pot duce copiii la grădiniță, iar pe de altă parte, li s-ar solicita hârtie igienică, săpun lichid, prosoape de hârtie, pahare de unică folosință, șervețele umede.
Anul școlar a început cu scandal, la Grădinița „Rază de soare”. Într-un mesaj transmis tuturor părinților, este stipulată obligația de a plăti suma de 612 lei, în caz contrar copilul nu mai este lăsat să intre în clădirea grădiniței. „Părinții care nu plătesc la timp nu mai aduc copiii în grădiniță până nu aduc dovada plății”, sunt anunțați părinții (vezi facsimil mai jos!).
„Înțeleg faptul că masa copilului costă și aceste costuri trebuiesc suportate de părinții copiilor, din surse proprii, dar să faci acea remarcă de sfârșit cum că copilul nu mai poate fi adus la grădiniță, dacă plata nu este efectuată la timp, mi se pare un abuz fără margini, discreționar și discriminator pe motive sociale. Sunt șocată de ticăloșia dusă la extrem a unor oameni care reprezintă statul român în sistemul de învătământ preșcolar, practic baza care stă la construirea unei societăți mai bune, pentru un viitor sustenabil”, a declarat unul dintre părinții nemulțumiți, sub protecția anonimatului.
De asemenea, părinții mai susțin că li se solicită să aducă lunar „consumabile”, constând în role de hârtie igienică, săpun lichid, prosoape de hârtie, pahare de unică folosință, șervețele umede. „Fiind o entitate publică, se primesc fonduri consistente de la stat pentru achiziția unor astfel de materiale igienice și de îngrijire personală. Dar nu acest aspect este frapant, ci faptul că se fac liste cu copiii care nu au adus la timp aceste consumabile sau le-au adus incomplet, listă care este afișată public, fiind o gravă încălcare a normativelor europene de protecție a datelor persoanelor fizice. Adică, dacă cumva copilul are neșansa ca într-una din luni părinții să nu aducă consumabilele la timp, din varii motive, acesta va fi supus oprobriului public, lista fiind făcută publică, insuflând un sentiment acut de inferioritate, umilință pe motive sociale și discrimare”, se mai susține în reclamația transmisă Ziarului de Bacău.
Conducerea grădiniței susține că nu e discriminare, dar retrage avertismentul
La solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, conducerea unităţii de învăţământ a realizat o cercetare privind situaţia semnalată de părinți. Administratorul grădiniţei a confirmat nota privind plata mesei pentru copiii care frecventează Grădiniţa cu Program Prelungit „Raza de soare”, dar susține că a fost transmisă în scopul unei mai bune informări în rândul părinţilor şi a transparenţei comunicării. „Nu s-a dorit a fi discriminatorie, ci doar o atenţionare pentru părinţii care ajung în situaţia de nu plăti consumul de alimente, decât după mult timp sau deloc, ceea ce duce la pierderea furnizorilor cu care există contracte de colaborare, la imposibilitatea de a putea asigura mesele zilnice ale tuturor copiilor înscrişi la programul prelungit”, a transmis conducerea instituției.
Potrivit aceleiași surse, notificarea nu ar fi un document înregistrat sau semnat, de pus în aplicare, ci doar o notă informativă, care să „fluidizeze” prestarea de servicii a departamentului administrativ. „Doamna administrator precizează că are o colaborare deschisă cu părinţii, primeşte sugestii din partea celor care au cerut informaţii pentru a evita aceste situaţii şi pentru a achiziţiona în timp util alimente pentru prepararea meniului conform afişajului de la începutul săptămânii. Această notă informativă a fost retrasă de la avizierul unităţii”, se mai arată în răspunsul transmis de ISJ Ziarului de Bacău.
Referitor la consumabile, administrația unității de învățămnânt pretinde că părinții le aduc din proprie inițiativă. „În ceea ce priveşte solicitarea de consumabile de la părinţi, conducerea unităţii asigură necesarul în funcţie de pe care le are de la departamentul administrativ. În săptămâna 18 – 23.09.2023 au avut loc şedinţe cu părinţii în care s-au transmis şi informaţii privind modul în care aceştia se pot organiza, conform ROFUIP 4183/2022 — modificat (în care precizează că donaţiile/sponsorizările se fac prin contracte încheiate cu Asociaţia de părinţi). Au fost cazuri în care părinţii au adus din proprie iniţiativă (şerveţele umede, hârtie igienică, role de hârtie, pahare de unică folosinţă, şerveţele pentru masă, săpun lichid). Se precizează că nu se afişează liste cu părinţii pentru consumabile şi nici nu sunt discriminaţi copii pe motive sociale”, potrivit administrației grădiniței.
Lili a zis
Pai directoarea e cheia, are o atitudine execrabila! La fel ca multi directori care se cred pe moșia lor!
Maria a zis
Doamna care reclama,sa meargă la administrator sa vadă ce fonduri a primit pentru consumabile odată la 6 luni.Apoi sa întrebe Primaria de ce copii nu au pahare,hârtie..
Parinte a zis
De ce sa mearga ‘doamna care reclama’ la administrator sau la Primarie?? e jobul ei? femeia isi duce copilul la o gradinita de stat, stat care se lauda ca asigura invatamant gratuit.
Daca sunt lipsuri, de ce nu se duce administratorul la primarie? Minister? de ce nu trec pe listele de revendicari cand fac greve? si singura durere a lor sunt salariile…
Un parinte anonim a zis
Din ce vad, insitutia a reactionat, inspectoratul a reactionat, lucrurile s-au corectat. E clar ca modul de a pune problema, de catre institutie, prin acea adresa nu a fost cel mai fericit, dar nu cred ca este un subiect de presa, pe bune!
E o chestiune de societate, care nu e de ieri de azi, scoala /gradinita nu este de multa vreme „gratuita”, parintii se implica financiar peste tot. Asta e realitatea stiuta de toata lumea!
Anonim a zis
Pentru ca noi am permis ca aceste lucruri sa se întâmple!
Gherman a zis
Partea cu cerutul consumabilelor mi se pare anormala.
Pe de alta parte ca ti se pare „un abuz fără margini, discreționar și discriminator pe motive sociale” faptul ca ti se cere sa-ti indeplinesti la timp niste obligatii financiare pe care ti le-ai asumat e absurd.
E adevarat ca nu a fost cea mai fericita formulare a conducerii unitatii de invatamant, dar de aici pana la a-i acuza de ticalosie mi se pare cale lunga. Mie mi se pare ticalosie sa te astepti sa-ti plateasca altii cheltuielile tale din munca lor in timp ce tu te dai discriminat si preocupat construirea unei societăți mai bune, pentru un viitor sustenabil.
Vrei societate mai buna, pai atunci ia-ti in serios obligatiile fata de societate si nu intarzia cu plata, in felul asta arati ca-ti respecti si copilul si ceilalti parinti care fac un efort si-si indeplinesc la timp obligatiile.
Anonim a zis
Referitor la consumabile, administrația unității de învățămnânt pretinde că părinții le aduc din proprie inițiativă. Serios? Nu, nu le duc din proprie inițiativa, dar nici nu ma deranjează. Pana la urma este vorba de sănătatea și siguranța copilului meu, sa se spele, sa bea apa dintr-un pahar curat și sa se șteargă pe maini. Și DA, se fac liste, lucru care mi se pare normal. Dar personal nu m-am uitat niciodată sa vad cine a adus și cine nu. Cum a spus cineva mai sus, dna. director are o atitudine execrabila, confirm! În același timp doamnele educatoare sunt extraordinare și fac o treaba excelenta la grupa.
ratty a zis
Gata cu comunismul. Normal ca daca platesti, ai. Nici mie nu-mi da paine la magazin daca nu platesc. Numai la stat v-ati obisnuit sa luati bani si sa stati deagaba.
adrian a zis
asa e! gata cu comunismul! dar acele taxe, impozite, contributii sociale ce le platesti catre stat ca el sa asigure sistemele sociale cu finantare , de ce le platesti? nu si ca sa aiba copilul sapun la toaleta? deci, ori nu mai platim nimic la stat si dam fiecare din noi la scoala, medic, etc. (si aici vb si de TVA la paine, curent, gaze, etc. care ar fi cu 9/19% mai ieftine) ori din ce am dat DEJA se varuieste clasa, se cumpara hartie si servetele! si bineinteles platim si o gasca inutila de functionari adiacenti medicilor, profesorilor, etc.!
IONUT a zis
Sa vad daca vei avea indeajuns bani din buzunar sa dai la doctori, scoli, gradinite…etc. din vennitul tau !!!! Mergi la un spital privat sa vezi o factura.. ramai dator pe viata. Daca nu am fi noi ..cei care cotizam si nu beneficiem noi ci unii care nu platesc nimic si gandesc ca tine ar fi jalea !! Unii gandesc cu degetele de la picioare nu cu creierul !!
Mircea a zis
Frustrarea ta RATty e de alta natura, ai copii??
Anonim a zis
La toate gradinitele se cer bani de consumabile. De la 15 la 25 lei la gradinita Lizuca. Toti se fac ca nu vad aceste solicitari facute de scoli si gradinite.
Alina a zis
Nu la toate grădinițele se cer consumabile! La grădinița Bambi ce aparține de Karpen (fostul PTTR) nu se cere niciun ban, niciun săpun, nicio hârtie igienica! Sunt unități de învățământ unde SE POATE!
Unii directori sunt capabili, alții sunt incapabili!
Emil a zis
Chiar nu e subiect de articol. Dar dacă vreți intr-adevar subiect de articol cercetați Gradinita de la Cora unde sunt niște educatoare care își bat joc de copii, ii pune sa se pedepseasca singuri, tipa la ei , ii bruscheaza si multe altele. Mulți părinți au ajuns la psiholog cu copiii, iar directorul se face ca nu vede, în ciuda tuturor reclamațiilor și ședințelor ținute de părinți. Foarte mulți copii s au transferat dr la gradinita Cora.
Ana a zis
Din proprie inițiativă….hahaha
Și la grădiniță 27 se cer consumabile din proprie initiativa
Bilic a zis
Exact. Personalul didactic și administrativ al grădiniței se roagă zilnic de părinți să nu mai aducă 8nsa aceștia nu și nu.
Johnny a zis
Nu, nu se aduc consumabile din proprie inițiativa. Dar asa e cam peste tot.
Din moment ce se neaga faptul ca se cere, înseamnă că nu e normal. Ar trebui făcute niște verificări în acest sens.
Bombonel a zis
Pai, de ce sa mănânce copchilul? Daca nu poti plăti, nu mai comanda.! Du-te la o gradi la care mănâncă din gentuța ce ii pune mămica si taticu.
Sa fie bine ca sa nu fie rau a zis
Amice esti idiot. Logic ca daca manaci platesti dar este ca la restaurant, INTAI mananci si dupa aia platesti….CORECT? cum poti sa ceri bani in avans? pai te finantez eu pe tine STAT sau gradinita? intai consum si dupa aia platesc, poate mancare nu-i conforma sau se imbolnaveste copilul? ce facem atunci? ramanem cu banii in avans? Sigur nu o sa intelegi ca e greut pentru capusorul tau. In plus de ce mai cer si consumabile la clasa? In calculul contributie ar trebui sa intre masa, si consumabilele (hartie, detergent, detergent de vase, etc) Vrei sa-ti spun caz in care am cumparat salteluta de pat ca sa aiba copilul pe ce dormi si am fost obligat sa-i fac act de donatie? s-au strand bani de rechizite si materiale la grupa (justificati cu bonuri ) si pe dasupra am mai platit si caiete speciale. Toate au fost optionale si parintii s-au „oferit” sa le doneze/deconteze. Despre ce vorbim !? si daca vi se pare asta o normalitate si va bucura ca e peste tot asa inseamna ca „ne facem bine” la iarna din 2124 cu alte generatii de parinti nu cu voi. Este o vorba: capul plecat…. ajunge sa pasca
Inca un anonim a zis
Trecand pe langa faptul ca scrii de parca nu ai frecventat scoala decat ca parinte, nimeni nu a spus ca nu exista o problema de fond si nimeni nu a spus „lasa sa mearga asa”, dar pana la rezolvare parintii sunt obligati si datori fata de copii sa le asigure minimul. Pana se va vindeca sistemul, care apropo are probleme mult mai mari si care sigur nu se vor rezolva nici pana in 2124, facem si noi parintii ceea ce putem pentru a creiona generatii mai bune. Esti atat de incuiat sa nu intelegi problema de fond, nimeni nu a vorbit de normalitate, ci de realitate. Pe bune ca blamezi parintii ca se complac, ca sunt de acord sa asigure „mai bine” pentru copiii lor, acolo unde statul nu poate !? Mai bine du-te la ministere, trage de porti, lupta-te sa schimbi sistemul… din ce imi dau seama nu prea stii ce sa ceri. Oricum nu fi ipocrit sa spui ca stii tu ce e „normalitatea” pentru ca pare ca nu ai inteles nimic.
Sa fie bine ca sa nu fie rau a zis
Greselile de redactare mi le asum ( o sa incerc sa fiu mai atent) , in schimb tu mi-ai raspuns doar sa-mi raspunzi fara sa judeci si fara sa intelegi – nu ma astept sa ai aceasta capacitate daca ai o astfel de abordare. . Citeste ce au scris ceilalti cititori si comentatori, marea majoritate cu tine in frunte sunt de acord ca TREBUIE sa plateasca sub aspectul fals „ca facem ce trebuie pt copilasii nostri”. Daca ai citi un pic mai mult decat comenturile pe acest site, poti afla, ca scolile si gradinitele au un buget si care are si o sectiune care se cheama „finantarea pe elev” unde li se aloca niste fonduri in functie de numarul de elevi inscrisi , adica o serie de cheltuieli administrative sunt acoperite per elev (daca e prea greu facem o pauza mica si reluam). In discutie, pe langa plata meniului in AVANS pe doua luni mai erau si niste bani pe consumabile (consumabile asigurate din fondurile de ti le explicam mai sus – acum mai facem o pauza ,scurta de data aceasta si reluam). Daca ai fi citit si comentariul ai sa vezi ca am platit si salteluta si caiete suplimentare si multe altele pentru ” a creiona o generatie mai buna” in schimb nu am platit consumabile in plus pt ca erau bani ceruti pentru lucruri deja fianantate. Nu e datoria mea sa rup usile pe la ministere in schimb e datoria mea ca parinte sa ridic problema si in consiliile cu parinti si prin asociatia de parinti si in discutiile cu administratia gradinitei (lucru pe care l-am facut de mai multe ori) adica am facut mai mult ca tine si de viitor. Tu te complaci sa platesti (si eu am paltit) doar ca eu vreau sa schimb ceva, TU doar alegi normalitatea si mergi cu turma. Cum spuneam: capul plecat..ajunge sa pasca, pofta mare! Fa si tu mai mult ca mine si discutam dupa, momentan …treci la pascut ca atat te duce capul.
Parinte a zis
Partea cu consumabilele (apa, hatie igienica, servetele, sapun lichid, pahare etc), rechizitele, plata in avans a mesei (doar pe o luna, se reporteaza zilele in care copilul nu e prezent), diverse inbunatatiri aduse salii (perdele, parchet, geamuri noi, covoare etc) este o practica specifica tuturor gradinitelor si creselor din Bacau, una din ele cel putin (posibil si mai multe) are stipulat acest lucru chiar in contract. Autoritatile, ISJ nu pot nega ca nu stiu de acest fenomen destul de vechi.
Per total, costurile de la gradinitele si cresele de stat, din sistemul ‘gratuit’ de invatamant se apropie de cele de la privat, unde ‘consumabilelel’ sunt incluse in pret.
Un aspect mult mai urat decat cele mentionate mai sus este modul in care se ocupa aceste locuri la gradinitele si cresele de stat. Criteriile de departajare, lipsa transparentei, alimenteaza suspiciunea ca unii fac un business cand se fac inscrierile, multi copii ramanand pe dinafara in detrimentul altora cu ‘influenta’. Si aici conducerile unitatilor de invatamant au mana libera de la ISJ, orice sesizare catre ISJ se intoarce tot la scoala pentru’rezolvare’.
Anonim a zis
Referitor la consumabile, administrația unității de învățămnânt pretinde că părinții le aduc din proprie inițiativă.
Nimeni nu le duce din proprie initiativa si DA exista si acele liste cu copiii care duc sau nu duc cobsumabilele, este lipita pe interiorul usilor de clasa!
Iar bani se cer la ordinea zilei pt diverse lucruri si nu sunt sume mici…exista si un fond de comitet undeva la 25 lei, aceasta ar fi suma cea mai mica!
Iar modul de exprimare al ingrijitoarelor, tonalitatea si ameninrarile lor fata de copii lasa de dorit!
Pop a zis
„Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”, a spus Liviu Pop. Ministrul al educației!!!!
Dorina a zis
Da,banii trebuiesc platiti la timp, ca fiecare gradinita sa se poata aproviziona la timp cu produse alimentare pentru copii.Servetele umede,Pampersuri,asta este treaba parintilor. In loc de pahare de unica folosinta se pot folosi pahare din plastic care sunt foarte practice.