Un tânăr din Onești a fost condamnat pentru infracţiuni informatice şi fraude financiare, fiind acuzat că a furat datele personale ale clienţilor unor mari companii. Acelaşi hacker a spart şi sistemul informatic al poliţiei din Washington, preluând controlul camerelor de supraveghere, cu câteva zile înaintea ceremoniei de învestire a preşedintelui Donald Trump, conform Adevarul.ro.
Tribunalul Bacău a decis condamnarea la 4 ani şi 10 luni de închisoare în regim de detenţie a unui tânăr de 27 de ani, Mihai Alexandru Işvanca, pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic în formă continuată, transmitere neautorizată către altă persoană o oricăror date de identificare şi efectuarea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Alături de Işvanca a fost condamnat pentru infracţiuni similare şi Vlad Găluşcă. În cazul său, judecătorii au dispus condamnarea la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare, în sarcina inculpatului fiind reţinute doar infracţiunile de transmitere neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare şi efectuarea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Mihai Alexandru Işvanca, zis Bobo, este un absolvent de 11 clase din Bacău, un operator de calculatoare extrem de iscusit, care însă şi-a folosit cunoştinţele IT pentru a obţine venituri ilicite. Hackerul Işvanca a ajuns cunoscut opiniei publice după ce în 2017 autorităţile judiciare din SUA au solicitat extrădarea sa peste ocean, fiind pus sub acuzaţiile de conspiraţie şi infracţiuni informatice. Tânărul din Bacău a fost acuzat că alături de partenera sa a compromis sistemul informatic cu ajutorul căruia este gestionată supravegherea video în cadrul Poliţiei Metropolitane din Washington cu câteva zile înaintea ceremoniei de învestire în funcţie a preşedintelui Donald Trump. Hackerul din Oneşti a reuşit să neutralizeze 123 din cele 187 de camere de supraveghere ale serviciilor de poliţie, infectând sistemele informatice cu viruşi de tipul „ransomware”, pentru a încerca să obţină bani sau alte obiecte de valoare în schimbul deblocării calculatoarelor.
Judecătorii români au respins cererea de arestare în vederea extrădării în SUA a lui Mihai Alexandru Işvanca, până la soluţionarea dosarului pe care hackerul îl avea deja în România, pe rolul Tribunalului Bacău.
Mihai Alexandru Işvanca a fost vizat de o amplă anchetă a procurorilor DIICOT din România, fiind acuzat că a reuşit să fure datele personale ale clienţilor unor mari companii internaţionale, accesându-le conturile bancare. Acesta creea pagini false ale unor mari companii și reușea să extragă date personale ale clienților. Au fost vizate companii precum Apple, Amazon, Paypal, etc.
Condamnat la închisoare cu executare, Işvanca a contestat sentinţa Tribunalului Bacău, dosarul fiind înaintat Curţii de Apel pentru judecarea căii de atac.
Mai multe detalii pe Adevarul.ro
Lasă un răspuns