Parchetul Tribunalului Bacău a dispus trimiterea în judecată a lui D.G., cetăţean italian, şi a unei firme din Buhuşi, judeţul Bacău, sub acuzaţia de evaziune fiscală, în urma unui control care a scos la lumină faptul că societatea nu a declarat achiziţii intracomunitate în valoare de 585.548 lei.
„În perioada ianuarie-mai 2013, operatorul italian Green Irrigation SRL a declarat către societatea verificată livrări intracomunitare de bunuri. (…) Din ultimul decont de TVA depus de contribuabil, aferent lunii ianuarie 2013, acesta nu a declarat achiziţia intracomunitară de la Green Irrigation SRL Italia efectuată în luna ianuarie 2013, iar începând cu aceeaşi lună nu mai depune nicio declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul României”, potrivit rechizitoriului.
Societatea trimisă în judecată a fost constituită în anul 2011, având ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al blănurilor, pieilor brute şi al pieilor prelucrate”. Unicul asociat şi administrator a fost cetăţeanul italian D.G.. În aprilie 2014, firma a fost declarată inactivă de către Serviciul fiscal Buhuşi, iar un an mai târziu, s-a declanşat procedura falimentului. În perioada 2012-2013, Green Irrigation SRL Italia a declarat livrări intracomunitare către firma din Buhuşi, în valoare totală de 225.326 euro din care 90.832 euro (407.332 lei), în iunie-iulie 2012, şi 134.494 euro (585.548 lei), în ianuarie-mai 2013. Potrivit, rechizitoriului, reiese că firma din Buhuşi a raportat, din iulie 2012, achiziţii intracomunitare de la Green Irrigation SRL în valoare de 409.919 lei, fără să declare achiziţiile intracomunitare din anul 2013.
„Din istoricul depunerii declaraţiilor aferent anului 2013 rezultă că, în anul 2013, a depus doar decontul privind TVA din luna ianuarie fără să depună declaraţiile în care să declare achiziţiile şi livrările interne şi intracomunitare şi nici declaratiile 101 şi 100 în care să declare veniturile şi cheltuielile efectuate în anul 2013, respectiv impozitul pe profit aferent. În decontul privind TVA depus pentru ianuarie 2013, societatea nu a raportat achiziţii şi livrări interne şi nici intracomunitare. De asemenea, pentru anul 2013, societatea nu a depus bilanţul contabil”, se mai menţionează în rechizitoriu.
Întrucât nu s-au putut identifica beneficiarii mărfurilor vândute, prejudiciul s-a calculat prin aplicarea la valoarea de achiziţie a cotei de TVA de 24%, reprezentând TVA aferentă valorificării bunurilor achiziţionate intracomunitar în perioada ianuarie-mai 2013 la preţul de achiziţie. Astfel, aşa cum reiese şi din raportul de constatare întocmit de inspectorii antifraudă, în situaţia în care marfa a fost livrată la preţul de achiziţie, prejudiciul cauzat bugetului de stat este în valoare de 140.841 lei.
Inculpatul nu a fost audiat pentru că nu a putut fi găsit. Tribunalul Bacău a dispus condamnarea bărbatului la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendare. Italianul a fost obligat şi la plata prejudiciului. În ceea ce priveşte societatea, a fost încetat procesul penal, întrucât a intervenit radierea persoanei juridice. Sentinţa poate fi atacată cu apel.
Lasă un răspuns