Tuturor ne place să vedem că în jurul nostru este frumos, să respirăm un aer curat și să ne bucurăm de o apă pură. Însă, cu cât societatea se dezvoltă tehnologic și industrial mai mult, cu atât mediul înconjurător devine mai poluat, iar noi resimțim această „suferință” a mediului pe pielea noastră, la propriu.
Poluarea mediului este una dintre cauzele principale ale diferitelor alergii (și nu numai) de care un număr tot mai mare al populație începe să sufere, din ce în ce mai devreme. Ne întrebăm cum de „pe vremea bunicilor” nu mai eram atât de sensibili, dar nimeni nu se întreabă ce anume s-a schimbat.
Este datoria fiecărui cetățean să contribuie la un mediu curat, așa cum bine subliniază sloganul companiei de salubritate SOMA Bacău – Un mediu curat este muncă de echipă.
Ce poate face fiecare dintre noi pentru un mediu mai puțin poluat? Să colecteze deșeurile selectiv și să recicleze
Fiecare locuință individuală va fi dotată cu două recipiente: pubela galbenă (pentru deșeuri din plastic/metal și hârtie/carton) și pubela neagră (deșeuri reziduale).
În platformele publice stradale sunt amplasate recipiente de tip igloo de culoare galbenă (pentru deșeuri de plastic și metal), de culoare albastră (pentru deșeuri de hârtie și carton), de culoare verde (pentru deșeuri de sticlă) și containere metalice pentru deșeuri reziduale.
Exemple de deșeuri din plastic și metal care pot fi colectate:
- bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, cutiile TetraPack (cutii de lapte și suc), etc.
NU se depun în pubela galbenă următoarele deșeuri: ambalaje sau alte materiale ce au în componență combinații din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.
Recipientele din plastic (PET-urile) trebuie spălate / clătite cu apă înaintea depunerii lor în pubela de culoare galbenă. Pentru a ocupa cât mai puțin spațiu, ambalajele vor fi presate.
Atenție! Ambalajele din plastic care nu se pot curăța de produsele pe care le-au conținut, se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil.
Exemple de deșeuri din hârtie și carton care pot fi colectate:
- reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate).
NU se depun în pubela galbenă următoarele deșeuri: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.
Hârtia şi cartonul se vor împături sau vor fi rupte în bucăţi, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu. Atenție! Ambalajele din hârtie şi carton care sunt murdare/umede din cauza produselor pe care le-au conținut se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Odată ce cartonul și hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai pot fi reciclate.
Exemple de deșeuri din sticlă care pot fi colectate
- ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc. NU se depun în recipientul de tip igloo de culoare verde următoarele deșeuri: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.
Exemple de deșeuri reziduale care pot fi colectate
- resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.
NU se depun în pubela neagră următoarele deșeuri: deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).
Care sunt cele mai mari pericole din deșeurile pe care le producem ?
Poluarea cu plastic este o adevărată amenințare pentru planetă și colectarea, respectiv reciclarea plasticului, trebuie luate în serios. Cu fiecare produs din plastic reciclat, diminuăm poluarea și ajutăm la conservarea energiei și a mediului.
80% din tot plasticul produs până acum se află aruncat în natură
Plasticul este utilizat în aproape orice domeniu, dar ne și polueză mediul înconjurător. Acesta, ajuns în mări și oceane, este ingerat sau ajunge pe căile respiratorii ale animalelor (pești, mamifere și păsări deopotrivă), ucigând, anual, aproximativ 100 de milioane de animale marine. De altfel, prin consumul peștilor, particulele de plastic ajung și în organismul nostru.
Veștile bune sunt că la reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 tone de petrol brut. Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de PET-uri se poate face un pulover.
Deșeurile periculoase sunt o amenințare pentru sănătate, oameni și animale
Acestea nu trebuie aruncate la gunoiul rezidual, ci trebuie colectate separat. Cele mai numeroase deșeuri periculoase produse de gospodării sunt: medicamentele, seringi folosite, termometre, insecticidele, pesticidele, erbicidele, lacuri și vopseluri, diverse produse de curățat (detergenți), produse de îngrijire (acetonă, lacuri de unghii, fixativ, deodorante etc.), baterii, becuri arse, diverse spray-uri ș.a.
Dacă aveți astfel de produse pe care nu le mai folosiți sau au expirat, NU le aruncați la pubela neagră. Toate deșeurile periculoase pe care le colectați vor fi preluate de SOMA Bacău, în cadrul a patru campanii anuale, care vor fi anunțate din timp de către compania de salubritate.
Mercurul conținut de o singură baterie de tip pastilă poate polua 500 litri de apă sau un metru pătrat de pământ, timp de 50 de ani, iar medicamentele și tot ce reprezintă deșeuri medicale, care au fost aruncate la întâmplare, pot provoca îmbolnăviri în lanț.
Deșeurile periculoase trebuie să fie gestionate cu o atenție deosebită, mai ales că ele reprezintă una dintre cauzele principale ale poluării solului și pânzei freatice, ale emisiilor de gaz metan, dioxid de carbon și gaze toxice atât de nocive pentru mediu și pentru sănătatea noastră.
Nu ardeți deșeurile – nu veți face decât să poluați și mai mult aerul, eliberând în atmosferă substanțe toxice pentru organismul uman și natură.
Mai multe detalii despre colectarea deșeurilor puteți citi și pe site-ul www.somabacau.ro sau puteți contacta dispeceratul SOMA la tel. 0234.998.
Lasă un răspuns