Un munte de moloz, care are peste 20 de metri înălțime și în jur de 100 de metri lungime, a apărut de câteva săptămâni, într-un loc ferit, în orașul Comănești. În timp ce prefectul județului reclamă o depozitare neconformă a deșeurilor, primarul orașului spune că acel moloz e folosit pentru a lărgi un drum.
Molozul provine de la trei școli din localitate (Şcoala „Ciprian Porumbescu”, Şcoala nr. 4 Şupan, Şcoala Liviu Rebreau) care sunt în plin proces de reabilitare şi modernizare. Pentru aceste lucrări, primăria, ca beneficiar, a plătit peste cinci milioane de euro, majoritatea bani europeni aprobaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Firma care execută lucrările este SC Alconep SRL, scrie g4media.ro.
Pentru că depozitul de deşeuri provenite din construcţii se află la marginea unei văi, care la rândul ei se află la o diferenţă de altitudinea de câteva sute de metri faţă de oraş, localnicii se tem că oricând „muntele” o poate lua la vale.
Prefectul a anunțat că va merge personal pentru a evalua situația
Prefectul judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, susţine că este vorba despre o „depozitare neconformă” şi că va merge personal la faţa locului pentru a evalua situaţia.
„Cazul expus de dvs. este un exemplu revoltător de depozitare neconformă a deşeurilor din construcții, care au un regim clar stabilit prin lege. Voi solicita, urgent, instituțiilor cu atribuții şi responsabilități pe linia protecției mediului o verificare amănunțită la fața locului şi luarea măsurilor care se impun”, a declarat pentru G4Media.ro, Lucian Bogdănel.
De cealaltă parte, primarul oraşului Comăneşti Viorel Miron (PNL) susţine că nu a făcut nimic altceva decât să lăţească drumul la solicitarea localnicilor. „Nu este o chestiune prin care cineva a depozitat nelegal. Este o rambleiere a drumului, cu scopul consolidării drumului, pentru exista riscul alunecării camioanelor. Nu e prima dată când se face tamtam. Acel moloz îl puteam duce în altă localitate, constructorul ne-a spus că îl poate duce la niște sonde, dar aveam nevoie de el aici. Nu e depozitare, e o rambleiere a acelui material inert”.
De asemenea, primarul a mai spus că cei de la Agenția de Mediu „ne-au prezentat temeiul legal prin care acest material inert rezultat din demolări poate fi folosit pentru rambliere. Drumul este foarte îngust și a fost necesară consolidarea acestui drum. Nu există nici măcar o singură petiție de la localnici. Din contră, există solicitări de la localnici pentru consolidarea și lățirea acelui drum”.
Potrivit sursei citate, chiar unii dintre consilierii locali din Comănești au anunţat în repetate rânduri autorităţile despre poluarea produsă (petiţii la Ministerul Mediului/Garda de Mediu, apel la 112, etc.) însă, depozitarea nu s-a oprit.
Garda de Mediu încă nu a făcut nicio verificare, spunând că în zilele următoare se va da curs sesizărilor venite din partea localnicilor.
Florin Marcu a zis
Stai liniștit domn prefect,Garda de Mediu e la PNL,IPJ Bacau cu noua comandă e tot la PNL !
Degeaba o tii matale si cu bullingul si cu deseurile si cu multe altele că nu te bagă nimeni in seamă!
Cititor al ziarului a zis
Pentru lățirea, rambleierea unui drum, consolidarea unui drum este necesară autorizație de construire potrivit Legii 50/1991 republicată întrucât se modifică caracteristicile tehnice, geometrice și ale materialelor drumului,inclusiv stabilit regimul juridic al diferenței de teren pentru lățirea drumului. Primarul ar trebui să își împrospăteze cunoștințele în urbanism .
Giorge a zis
Prefectul nu stia ce e in Comanesti si in alte UAT-uri cu depozitarea ilegala de moloz, betoane etc? Trebuia sa apara mediatizat cazul de alte persoane care, cu adevarat, tin la mediul inconjurator? Sau nu are voie sa isi faca treaba? E doar plantat in functie pentru dat din gura si pentru ca ,,stie multe”?
Trifan Adrian a zis
Hm ! Asta-i România. Nimeni nu face mimic. „Autoritățile” locale stau cu curul pe cămeșă. Nu mai departe, la Moinești, în spatele unui depozit, fost punct de distribuție apă caldă de la Termo Comănești, depozitul firmei Kosmolux, s-au aruncat geamuri și chedere cauciuc, moluz de la renovarea acestui depozit, bolțări BCA. La partierul unui bloc s-a renovat si băieții aruncau resturi de la renovare, ba mai își făceau nevoile fiziologice. Bașca, mai aruncă și cei care au un service auto tot felul de materiale. Unii au săpat la un garaj iar pământul l-au depozitat pe iarbă. Le-am zis celor de la Pol Locala dar… geaba. I-am zis și primarului, Vieru dar de… cei implicați mai sponsorizeaza la alegerile locale. În fine, am rămas cu zisul. Așa și la Comănești. Prostesc ei lumea întrun fel și tot în picioare cad. Ei, noi ne rupem gâtul.
Sănătate tuturor.
Valeriu a zis
Dar la Onesti nu se vede nimic ilegal domnule Prefect? Ai fugit cu para repede la secretarul de stat ca la Comanesti e dezastru ecologic dar la penalul Neghina nu se vede că orasul este dezastru? Au aratat si la Antena 3 si pentru voi e bine. Aaaaaa, vă lauda pe facebook și a trecut în barca PSD de partea voastră și totul e acoperit? Rușine sa va fie,,,
next a zis
Mastodontul de fosfogips radioactiv este conform ?