Plecati de pe meleagurile trotusene in urma cu mai mult sau mai putin timp, onestenii au reusit sa se afirme si sa devina cunoscuti prin locurile pe unde au ajuns, fie din tara, fie din strainatate. Printre acestia se numara si Stefan Pintilie, care si-a construit o cariera de succes in Brasov, acolo unde a ajuns cu peste 15 ani in urma.
Pintilie s-a nascut si a locuit in Onesti, apoi a plecat in Bucuresti, dupa care s-a stabilit in Brasov. Este inginer si functionar public, dar urmeaza si cursurile Facultatii de Psihologie, insa el a devenit si mai cunoscut pentru pasiunea pe care o are fata de arheologie, fiind fascinat de istorie inca de pe timpul cind era copil.
Onesteanul a vizitat o gramada de locuri interesante din tara, dar mai ales din Brasov, insa in cursul anului trecut, cind a inceput sa lucreze cu programul Google Earth, a reusit sa descopere mai multe asezari stravechi si sanctuare din Dobrogea, care nu fusesera identificate pina atunci.
“Am descoperit mai multe fortificatii în Golful Lacului Razim, în incinta cetatii Argamum si înca un deal fortificat spre localitatea Jurilovca – a precizat Stefan Pintilie, citat de presa centrala. Am mai descoperit si cinci sanctuare dedicate cultului Soarelui. Iar localitatea Seimeni a fost construita pe un sanctuar tracic sau geto-dacic”.
Dupa ce a facut descoperirile, el si le-a brevetat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, apoi a incercat sa convinga autoritatile din Constanta sa-i aprobe efectuarea de sapaturi in zonele identificate cu Google Earth.
Onesteanul considera ca vestigiile noastre nu sint puse in valoare asa cum ar trebui, iar despre cercetarile prin Internet afirma ca acestea sint foarte utile si eficiente.
“Este pacat ca avem o tara atit de frumoasa si bogata în continut istoric, pe care nu îl valorificam – a opinat Stefan Pintilie.
În strainatate, orice descoperire devine obiectiv turistic. Noi avem kilometri întregi de ziduri si nu le promovam nicicum. Este mare pacat. Iar cercetarea în domeniu este mult mai avantajoasa prin Google Earth, pentru ca nu trebuie sa te mai deplasezi la fata locului pentru a identifica eventualele descoperiri. Scutesti niste bani si este mult mai eficient”.
O parte din fortificatiile si descoperirile onesteanului au fost publicate pe site-ul sites.google.com/site/descopeririarheologice2010.
Stefan Pintilie are 43 de ani, este casatorit si are trei copii, dintre care unul este student chiar la Facultatea de Arheologie. Onesteanului ii plac si drumetiile pe munte, pe care le face impreuna cu familia, o alta atractie fiind si pesterile, in special cele neamenajate. El urmareste, de asemenea, si emisiunile prezentate pe postul TV Discovery. (George MARTIN)
Stefan-Cristian a zis
Seimeni – de la piatra şlefuită la fier
https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/home
Pintilie Stefan-Cristian a zis
Existenţa simbolurilor nealfabetice dar care transmit anumite mesaje, realizate grupat şi într-o anumită ordine pentru obţinerea unui efect amplificat al acestor mesaje, descoperite (şi interpretate) pe inelul de la Seimeni, pe ceramica aparţinând culturii de epoca bronzului Gârla Mare (1600-1150 î.e.n.), figurând pe vasul ceramic din perioada neolitică a cărui schiţă este prezentată în lucrarea „The Language of the Goddess” scrisă de Marija Gimbutas, dar şi pe plăcuţele de la Tărtăria (5300-5000 î.e.n.) pe care sunt prezente simboluri derivate din aceleaşi simboluri-bază, toate acestea reprezintă dovezi ale continuităţii utilizării unor simboluri grafice magico-religioase, în acelaşi scop sau în scopuri similare, pe o perioadă de cel puţin patru milenii.
Trei simboluri sunt comune atât statuetelor antropomorfe feminine, cât şi inelului sigilar; aceleaşi trei simboluri sunt reprezentate pe ceramica decorată aparţinând perioadei neolitice:
„V”-ul = emblema zeiţei-pasăre, derivată din triunghiul feminin; există deja în paleoliticul superior, ca emblemă a zeiţei-pasăre este atestat din neoliticul timpuriu şi continuă în fazele ulterioare;.
Bucraniul = izvor al vieţii, apă; origine în paleoliticul superior, de importanţă deosebită începând see you neoliticul timpuriu;.
Linii paralele, pieptene = ape curgătoare, apă de ploaie, simbol al succesului şi abundenţei; atestat în neolitic şi în toate perioadele următoare.
Simbolurile sunt grupate în aceeaşi ordine, care se regăseşte pe ceramica decorată, pe statuetele antropomorfe şi pe inelul sigilar: în mijlocul ansamblului se află bucraniul, deasupra „V”-ul şi dedesupt liniile paralele (pieptenele).
https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/
https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/culturi-precolumbiene–similitudini
Gheorghita Adrian a zis
Buna seara
Am gasit un inel identic
Cum pot lua legatura cu dvs?