O echipă de cercetători a descoperit în satul Gherdana, din județul Bacău, mai multe fragmente de ceramică din eneolitic și perioada bronzului, dar și două movile antropice. Una dintre movile a fost distrusă, atât de săteni, care au folosit lutul pentru a-și face case, cât și de autoritățile locale, pentru a construi drumul principal din sat.
Echipa Asociației Culturale „Vasile Pârvan” a cercetat, sumar (zona de sud-est), din punct de vedere arheologic, satul Gherdana din comuna Tătărăști, județul Bacău. Au fost localizate mai multe fragmente de ceramică din perioada eneolitică (Cucuteni A), dar și din perioada bronzului (Monteoru IC2-IC3). Fragmentele sunt întinse pe o suprafață considerabilă, de aproximativ 2 ha. De asemenea, în punctul La Movile (dealul Ruje, 180 m), au fost descoperite două movile antropice.
Movilă antropică, distrusă de autoritățile locale pentru construcția drumului din sat
O movilă este în prezent deteriorată în proporție de 90%, această deteriorare a început prin anii `80, când autoritățile locale au excavat monumentul în vederea amenajării drumului principal din sat. „Pe lângă autoritățile locale, au intervenit și localnicii care au folosit pământul (lutul/loess-ul) pentru construirea locuințelor”, au spus reprezentanții Asociației „Vasile Pârvan”.
Conform discuțiilor cu diferiți localnici, s-a aflat că în movila nr. 1 (deteriorată) s-au descoperit de-a lungul timpului mai multe fragmente arheologice, toate distruse sau aruncate. Pe baza fragmentelor de ceramică prezente, cele două movile datează din perioada eneolitică.
În prezent, în secțiunea transversală a movilei, mai pot fi observate rarisime fragmente ale unor tumuli de incinerație (tumul – o movilă artificială, conică sau piramidală, din pământ sau din piatră, pe care unele popoare din Antichitate o înălțau deasupra mormintelor).
„Ținând cont de aceste date, a fost anunțată Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, conform OG 43/2000. S-a recomandat Primăriei Tătărăști să asigure zona. Din păcate, până la data publicării acestui articol, autoritățile locale nu au fost interesate de recomandări, permițând în continuare ca localnicii să excaveze movila”, au mai transmis reprezentanții asociației.
Echipa Asociației, împreună cu reprezentanții DJC Bacău, pregătesc documentația în vederea întroducerii acestui sit arheologic în Repertoriul Arheologic Național (RAN). Movila deterioarată va trebui refăcută.
Localnicii sunt atenționați că în cazul excavării movilei pentru a folosi lutul/loess-ul pentru locuințe duce la deteriorarea sitului arheologic și reprezintă o infracțiune care se amendează cu sume între 10.000 și 50.000 lei.
Șurichen a zis
Ăștia-s românii: oameni fără istorie, doar trăiesc momentul.💪
Gica Contra a zis
Nu zau? Se descopera acum 40 de ani sit-ul, pe Stat il doare la basca in toti acesti ani, satenii fara posibilitati incearca sa foloseasca ceva natural ca sa-si construiasca niste cocioabe sau sa aiba un drum mai de Doamne-Ajuta si tot Statul le da in cap pentru ca el incompetent! Curat conu’ Iancu daca ma intelegeti!