Intr-o atmosfera de sarbatoare spirituala, prilejuita de cea de-a XVI-a editie a Simpozionului National de Estetica ce a avut loc la Bacau in perioada 10-12 noiembrie, maestrul muzicii contemporane, Liviu Danceanu, a primit din partea autoritatilor locale bacauane, titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Bacau. „Desi activitatea mea muzicala nu se rezuma la diplomele si distinctile obtinute de-a lungul anilor, acest titlui ma onoreaza, pentru ca ma simt legat de Bacaul muzical si artistic, ma simt profund atasat de o viata culturala careia, mi-am dedicat o buna parte din viata. Le multumesc din suflet tuturor celor care au sustinut manifestarile culturale bacauane, evenimente cu o conotatie speciala, profund emotionala, care au capatat cu timpul, o binemeritata apreciere din partea iubitorilor de frumos”, a declarat profesorul Liviu Danceanu.
Compozitor de muzica contemporana, muzicolog, dirijor, profesor si publicist, maestrul Liviu Danceanu, s-a nascut la 19 iulie 1954 la Roman, jud.Neamt. Locuieste la Bucuresti si Slanic Moldova. A studiat la Liceul de Arta „George Apostu” din Bacau si la Universitatea de Muzica din Bucuresti (1980) – sectia compozitie, clasa Stefan Niculescu. A urmat cursurile seminarului international de compozitie de la Kazimierz Dolny – Polonia (1984). Din anul 1990 este profesor de compozitie, istoria muzicii si estetica muzicala la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Este fondator, dirijor si conducator artistic al Atelierului de Muzica Contemporana „Archaeus” si director artistic al Festivalului „Zilele Muzicii Contemporane” de la Bacau.
A compus peste 120 de opusuri în genuri muzicale dintre cele mai diverse (opera, simfonie, concert instrumental, muzica de camera, corala, electronica, teatru instrumental, muzica de film, de scena etc). Cu ansamblul „Archaeus”, maestrul Liviu Danceanu a sustinut peste 200 de concerte incluzind 400 de opusuri (printre care numeroase prime auditii), din creatia a peste 230 de compozitori, iar pentru prodigioasa sa activitate, formatia a fost distinsa cu numeroase premii internationale. A publicat 15 volume, dintre care noua de muzicologie. Printre ultimele aparitii editoriale semnate Liviu Danceanu se numara volumele: „Jurnal partial sonor” , „Apocalipsa muzicii savante” si „Seminarii în cheia do” (ultimele doua, publicate la Editura Corgal Press, Bacau, 2009). Pentru merite deosebite obtinute in activitatea muzicala, i s-a conferit prin decret prezidential Medalia Meritul Cultural Clasa I. (Romulus Dan BUSNEA)
Lasă un răspuns