Cu nume hazliu, tocmai potrivit – spun unii – pentru petreceri si voie buna, pentru ca te face repede sa uiti greutatile vietii, vinul botezat de moldoveni „Zghihara” se mai numeste si „de Husi”, pentru ca vita neaosa din care provine se cultiva numai in aceasta zona din judetul Vaslui. Prin calitatile pe care le are, Zghihara de Husi a devenit deja un fel de brand pe piata romaneasca, insa o investitie importanta, aflata acum in derulare, se pregateste sa impuna… Zghihara de Husi produsa, insa, in Crama Averesti. „Crama – spune directorul tehnic al societatii Vinicola Averesti 2000, Claudiu Cretu – se afla linga Husi, dar intr-o zona in care solul, soarele, microclimatul fac diferenta”. Profesorul Constantin Hogas considera, in 1926, in unele privinte, viile si beciurile de la Averesti superioare celor din Husi, mai ales in urma invechirii unor vinuri in celebra pivnita a boierului Stefan Negruzi. Acolo, vinul capata insusiri de mare finete si de mare marca. Faima acestor plaiuri – spunea profesorul – a fost cindva data de un soi sau un sortiment de soiuri printre care cu siguranta intrau Feteasca Regala, Aligote si Zghihara de Husi.
Zghihara de Husi, vin alb, vin voievodal, era pretuit de Stefan cel Mare la fel de mult ca propria spada sau ca pe insusi hotarele Moldovei. Daca e vin voievodal, sa-i spunem si noi „Maria Sa Zghihara”. Este un vin sec, cu 11% alcool, sprinţar, vin de cursa lunga. Fiecare pahar mai cere unul. Este ideal pentru petrecerile de lunga durata, pentru ca se asociaza foarte bine cu mincarurile usoare, cu dansul si cu muzica lautareasca. La Perieni, tot pe meleaguri vasluiene, am auzit si o alta legenda, de la unul din agricultorii de renume de acolo, prin anii ’80: numele vinului ar putea veni si de la ceea ce facea aceasta licoare din ostenii lui Stefan Voievod. Cind plecau la lupta, beau pe nerasuflate cite o stacana din vinul care ii incalzea atit de bine, incit odata „zgherau”, cum spun moldovenii. Atunci puneau mina pe arme si vai de mama turcilor care se aventurau pina in tara lor!
Zghihara din Crama Averesti va fi cit de curind pe piata. Un vin care, odata baut, nu mai poate fi uitat. Mereu iti lasa gura apa dupa el. (Petru DONE)
trotus a zis
Are dreptate. Huşi-ul prin vinurile sale unice, zghihara şi busuioaca este celebru. Spun asta, deşi nu sunt un consumator, ocazional poate, dar prin originea tatălui, care cu acest prilej îi aduc un omagiu, îmi permit să afirm şi să susţin cu tărie acest aspect.
Un alt omagiu se cuvine să-l aduc marelui om al oraşului Huşi, directorului Neamţu. Cine cunoaşte zona sigur îşi aminteşte de el .