• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Expert / Unde poți duce PET-urile, dozele de aluminiu și sticlele pentru a fi reciclate

Unde poți duce PET-urile, dozele de aluminiu și sticlele pentru a fi reciclate

Ziarul de Bacau 1 septembrie 2021 9 comentarii

LikeShare

Poluarea este o problemă globală, dar pentru care, fiecare dintre noi este responsabil. Însă, tot în puterea noastră stă să schimbăm lucrurile în mai bine și să avem grijă de tot ceea ce ne înconjoară.

În fiecare zi, doar în România, 4,2 tone de plastic ajung din Dunăre în Marea Neagră.[i] În oceanul Pacific există o zonă numită Marele Petic de Gunoi al Pacificului, care are aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătrați, adică 242 ori suprafața județului Bacău.[ii]  Oare, cât din acest plastic care a ajuns în mări și oceane a fost folosit de noi? Dar mai important de atât, ce putem face pentru a diminua poluarea?

PET-urile, dozele de aluminiu sau sticlele sunt printre cele mai comune ambalaje pe care le folosim zilnic – însă, ce facem cu ele după ce am consumat conținutul? Ca să nu riscăm ca acestea să ajungă în cele din urmă în natură, în loc să le aruncăm împreună cu gunoiul menajer, trebuie să le colectăm separat pentru a fi reciclate. Doar astfel, ambalajele pot ajunge într-un centru specializat, unde materialele din care sunt făcute sunt prelucrate și, ulterior, pot fi reutilizate pentru producția unor obiecte noi. Cu cât colectăm separat mai multe ambalaje reciclabile, cu atât reușim să prevenim mai mult poluarea naturii.

Unde putem colecta PET-urile, dozele de aluminiu și sticlele în Bacău?

O variantă pe care o avem la dispoziție pentru a colecta rapid și ușor atât PET-urile, cât și dozele de aluminiu și sticlele, este oferită de Lidl România, prin intermediul aparatelor de colectare a ambalajelor reciclabile. În momentul de față, în orașul nostru, un aparat de colectare a aparatelor reciclabile se găsește în magazinul Lidl de pe strada Abatorului, nr. 5.

Pentru a folosi acest aparat, trebuie să știm că:

  • Aparatul acceptă doar recipiente cu volum între 0,1 și 3 litri;
  • Recipientele trebuie golite complet de conținut și trebuie să fie curate;
  • Pot fi introduse mai multe ambalaje în cadrul aceleiași utilizări ale unui aparat, din toate categoriile acceptate: PET-uri, doze de aluminiu și sticle. Acestea pot fi introduse în orice ordine doriți;
  • Pot fi primite doar recipiente care au avut un conținut alimentar. Dacă acestea au fost folosite pentru a depozita alte lichide nealimentare, grase sau uleioase, atunci nu mai pot fi reciclate prin intermediul aparatului.

Fiecare recipient depozitat prin intermediul aparatului înseamnă un voucher de 0,02 lei, ce poate fi folosit pentru cumpărături în magazinul Lidl la care ați adus ambalajele. Voucherele aferente fiecărui ambalaj introdus în cadrul aceleiași vizite vor fi cumulate pe un bon valoric emis de aparat la finalul operațiunii.

Cum se implică Lidl România pentru a diminua problema plasticului?

Instalarea aparatului de colectare a ambalajelor recilabile în magazinul Lidl din orașul nostru este una dintre modalitățile prin care retailerul își propune să contribuie activ cu soluții la problema poluării cu plastic. În acest sens, Lidl România se ghidează după strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care compania face parte. Strategia cuprinde cinci zone de acțiune – de la reducerea cantității de plastic din ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și eliminarea din mediul înconjurător a acestui material, până la inovare și educare în domeniu.

Printre măsurile implementate de Lidl România menite să susțină viziunea strategiei REset Plastic se numără și optimizarea ambalajelor folosite pentru carnea ce provine de la furnizorii locali, demersurile demarate de companie pentru eliminarea plasticului negru din ambalaje până la finalul anului 2021,  eliminarea articolelor de unică folosință din material plastic, cum ar fi paie, pahare, farfurii și tacâmuri, încă din 2019, dar și introducerea săculeților reutilizabili pentru transportul fructelor și legumelor, precum și multe altele.

Pe lângă măsurile interne pe care compania le ia pentru a reduce plasticul în magazinele sale, Lidl România investește pe termen lung și în programe de impact în domeniul protecției mediului, derulate de organizații non-profit. Un prim astfel de program este „Cu Apele Curate”, lansat în 2019 împreună cu Asociația MaiMultVerde, ce combate poluarea cu plastic a apelor Dunării și ale afluenților săi, prin acțiuni de igienizare a malurilor fluviului și de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor. Astfel, în perioada 2019 – 2020 au fost colectate 120 de tone de deșeuri de plastic în spațiile amenajate (prevenire) și 14 tone de deșeuri de plastic colectate în acțiuni de igienizare (combatere). Programul Cu Apele Curate include și evaluarea și revizuirea politicilor publice privind gestiunea deșeurilor din plastic, protejarea apelor sau educația pentru mediu cu implicarea autorităților române.

Un alt program este și platforma ASAP, lansată în 2019 împreună cu The Institute. ASAP este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare.

Compania derulează și alte acțiuni, despre care puteți afla mai multe pe: https://corporate.lidl.ro/sustenabilitate/reset-plastic.

[i] https://cuapelecurate.ro/despre-noi/

[ii] https://www.condorferries.co.uk/plastic-in-the-ocean-statistics

LikeShare

Din categoria: Expert Etichete: ambalaje, colectare selectiva, Lidl

Reader Interactions

Comentarii

  1. Mihai Traian a zis

    1 septembrie 2021 la ora 9:45 am

    Măsură bună.In fiecare țară civilizată,magazinele mari au create posibilități pentru reciclarea ambalajelor reciclabile.Pe când asemenea dispozitive vor fi instalate în toate magazinele mari?

    Răspunde
    • Mihai Traian a zis

      1 septembrie 2021 la ora 2:08 pm

      Văd ca sunt unii postatori că nu sunt de acord cu montarea de instalații de colectare selectiva a ambalajelor reciclabile.O fi oare mai bine să le depozităm la malul apelor cutgatoare?

      Răspunde
  2. recuperatoru a zis

    1 septembrie 2021 la ora 3:18 pm

    Initiativa e buna dar daca face parte dintr-o campanie care vrea sa fie convingatoarae si mobilizatoare e disproportionat de zgarcita. Adica trebuie sa bagi 100 recipiente pentru 2 lei. ..:)))
    Nu e mai simplu sa le arunci sau, cel mult sa le pui la un iglu special destinat ?
    Cand lumea are asteptari la 50 bani/recipient cf. cu ordonanta de urgenta pe care se lauda ca o da Citu.

    Răspunde
  3. Maxx a zis

    1 septembrie 2021 la ora 3:25 pm

    Acum 2 ani am fost pe plaja la Mamaia. Pe plaja erau niște persoane care la o tarabă te anunțau că dacă aduci 4 doze goale primești o doza de bere sau suc. Am rămas uluit că pe toată plaja din Mamaia nu era o doza.

    Răspunde
  4. Melcul atomic a zis

    1 septembrie 2021 la ora 7:37 pm

    Sunt unul dintre „fraierii” care, încă avem încredere ca a recicla înseamna o viata mai buna….. Nostalgic, ce draq!!!!… Asta pentru ca asa am fost crescut de bunici și de părinți ( niște non-pragmatici). În alta ordine de idei, am prostul obicei sa adun recipientele reciclabile din casa și sa le duc regulat la centrele de colectare ale magazinului ala neromanesc cu K în fata. În aproape
    50% din cazuri, aparatul respectiv nu funcționează. În celelalte aprox 50 % din cazuri, se eliberează un voucher de reducere la niște produse care ori nu au căutare, ori stau sa expire. Întrebarea mea este: Care ar putea fi motivația de a recicla, pentru persoanele alea care nu sunt „fraiere”, asa cum sunt eu? E plin de oameni cool, jmecheri, Bombardier, cocalari, etc care nu știu sa pună un șervețel de hârtie în cos… De ce?

    Răspunde
    • mimika a zis

      2 septembrie 2021 la ora 8:50 am

      Dupa cum sevede, circula voiosi si pe aici cocalarii aia, te-au si „lovit” cu cate un dislike :))))))))))))))

      Răspunde
  5. Melcul atomic a zis

    1 septembrie 2021 la ora 7:45 pm

    Uleiul alimentar uzat, unde se mai poate preda în vederea reciclării???? Sunt convins ca cel puțin 3 din 4 tineri pana în 35 de ani, habar nu au ca uleiul aruncat la canalizare, inseamna colmatarea țevilor, poluare, miros urat, cheltuieli inutile, etc…

    Răspunde
  6. :) a zis

    1 septembrie 2021 la ora 10:54 pm

    Sper ca realizati ca vorbiti de reciclare unei natii care inca se mai c..a in fundul curtii, in rest suntem ok, save the planet! Tocmai ce am descoperit hartia igienica, suntem pe drumul cel bun…

    Răspunde
  7. Viziteu cel mai slab primar a zis

    2 septembrie 2021 la ora 11:26 am

    1. In Germania reciclarea unui pet/doza de aluminiu este intre 15 si 25 eurocenti. 4 peturi / 7 doze= 1 euro
    La noi 2 bani pentru 1 pet, adica 250 peturi/ doze de aluminiu = 1 euro.
    Daca taxa de pet ar fi 50 bani, ar fi „ecologisti” care ar strange toate peturile din toate raurile, padurile si pe unde mai arunca romanul, le-ar spala si le-ar recicla. Nu ai mai gasi un pet nici daca ai avea nevoie.
    2. In alte tari toate marile magazine au centre de reciclare, la noi 1 LIDL, 1 Kaufland, si inca un market.
    3. In alte tari aruncarea gunoaielor pe jos este sanctionata cu amenzi mari de politia locala, la noi politia locala da amenzi la parcari si o data pe luna pune 2 cocalari sa mature semintele de pe jos.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Bărbat bănuit de furturi din locuințe, identificat și reținut de polițiști. A spart și locuința unei femei de 67 de ani

Buhuși: Percheziții domiciliare la hoți de lemne. Ei au furat și camerele de supraveghere din zona pădurii Ciolpani

VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții

Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025

Anunț de mediu

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Arian la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • fairy la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • Adrian la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • SEPTEP la Foto: Zeci de băcăuani s-au mobilizat pentru Nicușor Dan în centrul orașului, în penultima zi de campanie
  • Arian la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău