Circa 54.000 de copii și familiile lor, care trăiesc în 50 de comunități locale, vor beneficia de sprijin pentru incluziunea lor socială, de la UNICEF și Consiliul Județean Bacău. În total, vor fi investiți 5,3 milioane de euro, printr-un proiect finanțat de UNICEF și Norway Grants.
Proiectul derulat de UNICEF și Consiliul Județean Bacău se numește „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității”, a fost lansat azi și va fi implementat în parteneriat cu Ambasada Norvegiei și Guvernul României.
La eveniment, au participat Victor Ponta, premier, Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Regatului Norvegiei, Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, Dorian Pocovnicu, prefectul județului.
Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, a afirmat că acesta este „cel mai important parteneriat pe care îl voi implementa ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău”.
”În urmă cu zece ani, în județul Bacău, aveam 5.000 de copii în peste 12 instituții uriașe. Azi, avem un singur centru rezidențial, dar și acesta este propus pentru închidere”, a spus președintele Benea, care a mulțumit în mod special organizațiilor neguvernamentale care au contribuit la îmbunătățirea situației. „Acest parteneriat nu poate fi comparat cu niciun alt proiect, deoarece, în acest caz, ne adresăm copiilor defavorizați și vulnerabili din comunitatea noastră. Felicitări UNICEF și tuturor partenerilor la nivel național, județean și local care vor lucra în beneficiul copiilor”, a mai afirmat Benea.
Urmăriți discursul integral al președintelui Dragoș Benea:
Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România: „Pe termen scurt, acest model de servicii bazate pe comunitate va îmbunătăți semnificativ stara de sănătate și accesul la serivcii de educație și de protecție în cazul copiilor vulnerabili și al familiilor acestora. Pe termen mediu și lung, investiția în aceste servicii integrate cu o puternică componentă de prevenție va fi una profitabilă, prin scăderea costurilor serviciilor specializate, modelul putând fi replicat la nivel național, cu finanțare de la bugetul public și din fonduri europene”.
Urmăriți discursul integral al lui Sandie Blanchet:
Tove Bruvik Westberg, ambasadoarea Norvegiei în România: „Abordarea acestui proiect de servicii sociale integrate la nivelul comunității, care se concentrează pe prevenție, este lăudabilă. Sunt bucuroasă că Norvegia, prin intermediul Norway Grants, poate sprijini acest proiect pilot foarte important, care, mai târziu, poate fi extins la nivel național”.
Urmăriți discursul intregral al ambasadoarei Tove Bruvik Westberg:
Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: „Salut proiectul lansat de UNICEF și Consiliul Județean Bacău. Sărăcia în rândul copiilor este o realitate dură și avem voința să ne luptăm cu această realitate”.
Urmăriți discursul integral al ministrului Rovana Plumb:
Victor Ponta, prim-ministru: „Multumesc UNICEF, mulțumesc Guvernului Norvegiei, pentru colaborarea de lungă durată. Este un proiect prin care încercăm să realizăm ceea ce scrie în Cosntituție, că toți cetățenii, în special copiii, au același drepturi. Este un semnal pentru tot restul țării, să acordăm o șansă copiilor și comunităților. România și Europa trebuie să fie inclusivă, în care să putem trăi toți, nu după regulile junglei. Prin acțiunea de azi, dăm un semnal foarte clar că în România putem să-i ajutăm pe cei care au nevoie. M-am bucurat să-l aud pe dl. președinte Benea că și societatea civilă contribuie, atât cât poate, la acest efort colectiv.”
Urmăriți discursul integral al premierului Victor Ponta:
Ce înseamnă proiectul de combatere a incluziunii?
Serviciile prevăzute în proiectul derulat de UNICEF și Consiliul Județean Bacău vor reuni componente de educație, protecție socială și sănătate, sub coordonarea autorităților locale și județene. Serviciile vor fi acordate de asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori școlari și sanitari. Se va pune accent pe educația școlară și preșcolară de calitate.
Proiectul pilot va avea o durată de implementare de 3 ani.
Lasă un răspuns