– locuitorii de la sate s-au prezentat la urne in numar ridicat, inainte si dupa slujba de la biserica – desi nu cunosteau de ce colegiu apartin, oamenii spun ca au inteles „treaba cu uninominalul” si ca au pus stampila „acolo unde le-a dictat constiinta”
De la deschiderea urnelor, sute de locuitori din mediul rural bacauan s-au prezentat constiincios, la vot. Oamenii, imbracati in haine de sarbatoare, au venit in valuri la sectii, prezenta foarte ridicata inregistrindu-se inainte de slujba bisericeasca si imediat dupa aceasta. La iesirea din cabine, votantii s-au aratat increzatori ca „stampila” lor le va aduce dreptate, pace, salarii si pensii mari, dar si racordarea la reteaua electrica, apa in case si drumuri asfaltate. „Bani mai multi vrem, salarii mari la tineri ca daca ei au salarii mari avem si noi pensii bune. Acu’ sa vedem daca o sa aiba valabilitate votu’ nostru”, ne-a spus Aurel Juglan, un pensionar din Comuna Magura. „Sa vedem, poate ca o sa fie bine de data asta. Am votat ca sa ne asfalteze drumurile si sa-mi puna lumina in case”, a declarat si Maria Brava, de 43 de ani din Luizi Calugara. La rindul lor, localnicii din Tamasi ne-au spus ca ei au votat pentru ieftinirea motorinei, ca „daca motorina e ieftina, o sa mearga si agricultura”. Altii, mai putin pragmatici, au spus ca nu vor decit liniste si pace. „Sa se faca dreptate, sa nu se mai certe intre ei. Totul in tara asta este strimb, se cearta prea mult”, este de parere Dumitru Fichitiu, pensionar, din Margineni Bacau. „Eu am votat pentru mintuirea sufletelor”, a zis si Marcel Condurache, de 43 de ani, din Tamasi.
„Am pus stampila unde ne-o dictat constiinta”
Satenii spun ca au inteles procedura de vot, desi, din cei intervievati de reporterii Ziarului de Bacau, nici unul nu stia in ce colegiu se afla. Cei mai multi sustin ca despre cum se voteaza, au aflat din media, dar si in urma sedintelor de instruire la care au participat de-a lungul campaniei electorale. „Ne-au explicat cum se face si am inteles. Ni s-a spus ca trebuie sa punem stampila in casuta, dupa cum ne dicteaza constiinta”, a zis Maria Brava, din Luizi Calugara, la iesirea de la urne. Cei mai multi locuitori din comuna amintita cred ca votul reprezinta „o datorie” si „un gest crestinesc”, de aceea au venit la urne imbracati in portul specific zonei. In alte comune, oamenii spun ca au fost invatati ca trebuie sa voteze „omul” si nu „partidul”. „E buna treaba asta cu uninominalul. Ca am putut sa votez pe cine cred eu ca-i bun”, ne-a marturisit Ghiorghi Lupu, de 70 de ani, din Tamasi. Dupa vot, satenii si-au indreptat pasii catre gospodarii, ca „e zi de sarbatoare”, sa-si aniverseze „Andreii” din familie. Ei au mai spus ca sint mai increzatori ca niciodata pentru votul dat, tocmai pentru ca si l-au exprimat in zi de sfinta sarbatoare. Cei mai constiinciosi la urne s-au dovedit a fi, in primele ore de la deschiderea sectiilor, persoanele de virsta a treia.
Lasă un răspuns