Educatie sau afacere? Autonomia universitara asigurata de legislatia româneasca lasa loc institutiilor de invatamint superior sa se dezvolte in afaceri profitabile. In ultimii ani, diferentele dintre universitatile particulare si cele de stat sint din ce in ce mai putin vizibile. In timp ce calitatea educatiei scade, taxele cresc.
Trei miliarde de lei vechi, numai din inscriere
Invatamintul de stat, a carui gratuitate este asigurata in teorie de Constitutia României si de Legea Invatamintului, ajunge sa coste un student bacauan mai multi bani decit studiile la o universitate privata. Chiar daca a disparut examenul de admitere, taxa de inscriere pe care trebuie s-o plateasca un candidat pe un loc de student la Universitatea Bacau ajunge intre 100 si 150 de lei, bani care prin regulament nu se mai returneaza. Numai din prima sesiune de admitere, Universitatea Bacau a cistigat aproape trei miliarde de lei vechi (minimum 269.050 de lei), din taxele de inscriere platite de cei 2.207 de candidati. Daca se vor decide sa ramina la Universitatea Bacau, candidatii vor mai avea de platit, la inmatriculare, o taxa de 50 de lei.
De patru ori mai multe locuri cu taxa
Numarul locurilor cu taxa din oferta universitatilor de stat depaseste cu mult pe cel al locurilor pentru care studentii nu au taxe de scolarizare de achitat. Universitatea Bacau a scos anul acesta la concurs pentru admiterea in anul I, la studiile de licenta, 600 de locuri fara taxa si aproape de patru ori mai multe locuri cu taxa, 2200, din care 580 sint pentru studiile la distanta sau cu frecventa redusa. „Numarul de studenti cu taxa este stabilit de Senatul Universitatii, in functie de capacitatea domeniului respectiv de a organiza studii, de numarul de profesori, de baza materiala. Indeplinim toate criteriile de calitate pe parte educationala si continuam investiile in baza materiala”, a declarat prof.univ.dr. ing. Valentin Nedeff, rector al Universitatii Bacau.
Afacere cu acte in regula
Taxele de studiu de la universitatile de stat le-au atins pe cele de la institutiile private. Un student admis pe locurile cu taxa la Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii, din cadrul Universitatii Bacau, are de platit anual o taxa de studiu de 2.800 de lei. La Inginerie si la Stiinte economice, taxa de studiii pentru locurile nebugetate este de 1800 pe an, iar la LItere, de 2.200 de lei anual. Nici studentii din aceeasi facultate nu au aceleasi drepturi si obligatii. Candidatii inscrisi la specializarea Matematica, a Facultatii de Stiinte vor avea de platit ca student pe un loc cu taxa 1.800 pe an, in timp ce colegii lor admisi pe locurile cu taxa la Informatica sau Ecologie si protectia mediului trebuie sa scoata din buzunar 2.000 pe an, numai pentru scolarizare. „Avind in vedere ca este vorba de specializari vocationale, alocatia bugetara pentru un student este de 5.700 pe an. Indicatiile de la Ministerul Educatiei au fost sa ne apropiem la taxe de aceasta suma. Noi am cerut 120 de locuri fara taxa, dar ministerul ne-a aprobat 70, cu 11 mai mult decit anul trecut”, a declarat Danut Mirza, decanul Facultatii de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii. Fabrica de bani din universitatile de stat este permisa de legislatia româneasca. Chiar daca Legea invatamintului subliniaza ca invatamintul de stat este gratuit, „cu exceptia taxelor percepute pentru inscrierea la concursul de admitre, inmatriculari si reinmatriculari (…)”, OUG nr. 133 din 14 septembrie 2000 permite universitilor de stat sa admita peste numarul de locuri finantate de la buget „studenti care accepta care sa suporte cheltuielile de scolarizare din surse proprii”. Cite locuri si ce taxa sint „amanunte” de care legea nu se ocupa, ci le lasa la decizia senatelor universitare. „Alocatia bugetara pentru un student este de 3.103 de lei pe an. Fiecare facultate isi stabileste taxele, astfel incit sa fie eficienta”, a mai rectorul Valentin Nedeff.
Universitatea Bacau, o institutie de stat cu capital (si) privat
Taxa de scolarizare pentru an de studii de licenta la Universitatea „George Bacovia”, de invatamint privat, din Bacau, costa 2.700 de lei. Cit de fireasca este diferenta minuscula dintre taxele unei institutii subventionate de la buget si ale unei institutii private. „Eu am si scris un articol pe tema asta, exista doua categorii de universitati in România: cu o singura sursa de finantare, este cazul universitatilor private, si cu doua surse de finantare, care se numesc universitati de stat. Denumirile «de stat» si «privat» duc in eroare, atit timp cit universitatile de stat au si capital privat adica taxele de la studenti”, este de parere prof.univ.dr. Liviu Drugus, cancelar si purtator de cuvint al Universitatii „George Bacovia”.
Nu ar trebui sa va mire aceste numere, alte universitati de stat cu renume din tara castiga mult mai mult la admitere si au taxe net superioare decat Universitatea din Bacau.
Aviz autorului articolului unde la Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, taxa de studii pentru locurile nebugetate este de 4000 de Ron !
Dragi cititori,
Universitatea din Bacau a facut progrese remarcabile atat din punct de vedere al activitatii didactice, dar mai ales al bazei materiale. Taxele sunt cu mult sub alocatia bugetara iar numarul de locuri de la buget este foarte redus. Se ofera in schimb calitate (UB este certificata ISO) si profesionalism. De asemenea e o universitate student friendly, spre deosebire de Bucuresti unde practic nu exista relatie profesor – student.
Corpul profesional este tanar si dinamic.
Ca masterand si absolvent al UB sunt foarte multumit.
in ce domeniu lucrezi?
si univ bacovia ofera un invatamant net superior fata de alte universitati .trebuie sa fim mandri de cele 2 univ. din bacau
oricum la Politehnica nici nu stiu de locurile cu taxa , probabil exista dar maxim unu doi pe grupa platesc taxa de studii.
@Bond
Pe http://www.upb.ro vei gasi detalii asupra ofertei de locuri disponibile la Politehnica. Procentajul in cadrul facultatilor din Politehnica se afla pe undeva la 40% locuri cu taxa si restul bugetate.
In privinta capitalului privat, din pacate, ce le lipseste universitatilor noastre atat de stat cat si private sunt fondurile de cercetare.
Daca companiile mari de la noi din tara ar sprijini universitatile cu fonduri de cercetare iar aceste fonduri sa fie implementate printr-un program transparent si strict monitorizat atunci calitatea invatamantului superior s-ar imbunatati considerabil.
test
Taxa pentru inginerie a fost anul trecut de 2200 lei, iar anul acesta cred va ajunge la 2.600 lei pentru ca este in crestere in fiecare an.
Probabil ca invatamantul de stat ar trebui sa fie doar fara taxa. In acest caz, guvernul ar trebui sa dea mai multi bani universitatilor de stat. Cum guvernul nu face asta, atunci ar trebui sa-l tragem de urechi. Si cine o poate face mai bine? Presa. Cu alte cuvinte, ar trebui sa mergem direct la cauze, nu la efecte, iar Laura sa scrie despre de ce nu da guvernul bani universitatilor de stat. Si sa aprecieze faptul ca universitatile de stat se descurca financiar. Acest lucru este de admirat, in niciun caz de criticat.
mi se pare taxa mult prea mare pt o universitate de stat si nu mi se pare normal ,,,, dar sa bu uitam ca traim in romania