Intr-o perioada in care invatamintul superior din România se confrunta cu pierderea credibilitatii, Universitatea particulara „George Bacovia” din Bacau a pus accentul pe ideea de calitate in educatie, la festivitatea de deschidere a anului 2010 – 2011, organizata vineri, 1 octombrie, in Aula „Moldova” a institutiei. „Nu toleram «spagaraia» in universitate. Descurajam aceste initiative si facem un apel pentru calitate atit studentilor cit si colegilor nostri. Ne vom dispersa de colegii care au intentia de vinzare de lucrari de licenta. Este o hotarire veche a nostra pe care acum o facem si publica, pentru ca am vrea sa imbunatatim imaginea invatamintului privat, sa distrugem prejudecata ca aici se vind diplome. La noi nu au fost cazuri, dar propuneri au existat. Ma dau exemplu pe mine ca sa nu implic alti colegi, a venit la mine un domn student si m-a intrebat: «Cit costa examenul? Cit trebuie sa dau?». I-am spus: «Om bun, nu are sens. N-ai invatat? N-ai inteles? Hai sa iti mai explic». A fost acea campanie «pentru universitati curate» in care n-am fost luati in calcul, ne-a parut rau, dar erau doar institutii de stat. Repet, noi ne-am hotarit de mult, vrem sa mentinem nivelul de «curatenie», descurajam plagiatul”, a declarat prof.univ.dr. Liviu Drugus, cancelar si purtator de cuvint al Universitatii „George Bacovia” din Bacau.
Cele mai bune lucrari de licenta vor fi premiate in mii de euro
In ideea incurajarii calitatii in educatie, institutia de invatamint superior privat din Bacau a stabilit un parteneriat cu Fundatia „Royal” din Liechtenstein care va oferi premii intre 1500 si 2000 de euro celor mai bune si originale lucrari de licenta si master ale studentilor Universitatii „George Bacovia”. De asemenea, masteranzii cu rezultate deosebite vor avea posibilitatea sa faca practica si chiar sa fie angajati la firmele din cadrul companiei Copernico din Elvetia, cu reprezentante in mai multe tari, inclusiv in Bacau, prin SC Rochester Company SRL. Vestea a fost data studentilor de Robert Mathieu, reprezentant Copernico, prezent la festivitatea de deschidere anului universitar de la „George Bacovia”. „Ne intereseaza legatura cu piata muncii, nivelul de angajabilitate al absolventilor nostri e un criteriu foarte important in evaluarea universitatilor. In acest scop vrem sa avem in acest an o dimensiune mai buna a pregatirii practice, vrem ca studentii nostri sa lucreze in firme. Noi inceram sa le oferim absolventilor nostri garantia ca vor fi angajati”, a mai spus Liviu Drugus, cancelarul Universitatii „George Bacovia”, persoana de contact cu grupul de firme Copernico.
„Anul marilor probe”
Universitatea „George Bacovia” incepe noul an cu 650 de „boboci”, cu 30 la suta mai putini fata de anul precedent. Cei mai multi s-au orientat spre Facultatea de Drept si Administratie. Prof.univ.dr. Dumitru Bontas, rectorul Universitatii „George Bacovia”, a recunoscut in debutul festivitatii de deschidere ca anul universitar 2010 – 2011 este „anul marilor probe”. A adus insa ca argumente pentru reusita stabilitatea managementului academic, implicarea personalului didactic, tehnic si administrativ, inteligenta studentilor, patrimoniul modern si dotarile performante. „Acest an incepe sub semnul schimbarilor profunde in piata muncii si in domeniul invatamintului din aceasta complexa si complicata situatie pe care o strabatem cu totii. Se verifica acum in ce masura capacitatea comunitatilor organizate poate sa depaseasca obstacolele. Ne-am propus sa sprijinim cu entuziasm pe cei care au ales sa fie studentii nostri. E un an in care vom testa capacitatea noastra de rezistenta la efort. Anul 2010 – 2011 este pentru toti anul marilor probe”, a declarat Dumitru Bontas, rectorul Universitatii „George Bacovia”, enumerind proiectele institutiei pentru acest an. La festivitatea de deschidere au fost studenti, parinti, cadre didactice, reprezentanti ai Universitatii „Vasile Alecsandri” si ai Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, autoritati locale si oameni de afaceri. (Laura HUIBAN)
J. Kohlenberg a zis
De ce întreprinderi romanesti (sau din Bacau) nu se implica in procesul de învatamant (cursuri, stagii)? De ce trebuie facut apel la firme straine?
Plagiatul nu trebuie „descurajat” ci INTERZIS. E foarte simplu in ziua de azi sa verifici un text copiat din alta parte. Studentii trebuie sa stie ca vor avea nota 0 în aceste cazuri… fara drept de apel.
Botomei Vasile,doctor indrept,decan Baroul Bacau-UNBR a zis
Domnule Rector,
Baroul Bacau-Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, prin decan avocat doctor Botomei Vasile, va transmite sincere felicitari pentru demersul de infiintare a Facultatii de Drept in cadrul Universitatii George Bacovia din Bacau!
Dorim realizarea unor intalniri cu participarea cadrelor didactice si cu studentii de la drept, in vederea realizarii unor proiecte de orientare a viitorilor licentiati in drept pentru profesia de avocat.
Baroul Bacau a initiat la fel ca si Universitatea George Bacovia,campania de admitere in profesia de avocat cu scutire de examen.
In vederea indeplinirii conditiilor de admitere in profesia de avocat cu scutire de examen, va solicitam sa introduceti in completarea programului de studii pentru studentii Facultatii de Drept, o disciplina facultativa pentru specializare in profesia de avocat.
Baroul Bacau-UNBR, propune initierea unui protocol de recunoastere pentru licentiatii in drept care au sustinut si absolvit examenele la profesia de avocat din timpul facultatii,a dreptului de admitere in profesia de avocat cu scutire de examen.
Pe aceasta cale veti incuraja orientarea unui numar cat mai mare de tineri sa urmeze cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii George Bacaovia Bacau.
Cu deosebita stima si consideratie, av.dr. Botomei Vasile.