A expus in cele mai mari galerii ale lumii, alaturi de Matisse, Picasso, Bonnard si altii. A ajuns rasfatatul vedetelor de la Hollywood si pictorul lor oficial, a fost cautat de capetele incoronate ale lumii, de oamenii politici la moda, de scriitorii de succes si de alte oficialitati, pentru a le realiza portretul. Sapte mari tablouri ale pictorului, decoreaza in prezent Consulatul Regatului Unit al Marii Britanii din New York.
A fost pictorul roman cu una dintre cele mai ridicate cote de licitatie pentru lucrarile realizate. S-a casatorit a doua oara cu nepoata ultimului rege al Georgiei, care a fondat in SUA – chiar intr-un oras din statul Kentucky numit Berea – cea mai mare colectie din lume a pictorului bacauan. Prea putin cunoscut in Romania la valoarea sa internationala, a intrat in albumul „Pictori romani uitati”, in timp ce mari orase ale lumii si mari colectionari de arta se desfata cu pictura lui.
El este „Necunoscutul Dimitrie Berea”, titlu pe care l-a si purtat expozitia organizata in 2009 la Muzeul Municipiului Bucuresti, de catre Societatea Colectionarilor de Arta din Romania, ca un modest omagiu adus marelui artist, la 101 ani de la nasterea sa. Pictorul Dimitrie Berea s-a nascut la 2 noiembrie 1908 la Bacau, intr-o familie bogata, tatal fiind avocat, iar mama pictorita.
Urmeaza scoala primara la Liceul Ferdinand I din oras, iar intre 1927-1932, este student la Academia de Arhitectura si Arte din Bucuresti. In 1937 primeste o bursa din partea statului italian si pleaca la Roma, la Academia Regala de Arte Frumoase unde studiaza pictura, arta decorativa, sculptura, scenografia si grafica, pe care le absolva cu diploma la toate cele cinci discipline. Dupa numeroase expozitii de grup si personale, se stabileste la Paris unde intra in contact cu mari pictori precum Matisse, Bonnard, Van Dongen, Vuillard, Picasso, devenind „noul apostol” al „scolii de la Paris”, arta lui fiind caracterizata ca o sinteza a Impresionismului cu Fauvismul.
Revine in 1943 in Romania, pe care insa, datorita simpatiei fata de miscarea de dreapta, este obligat sa o paraseasca in 1946. Locuieste periodic la Paris, New York, San Francisco si Beverly Hills, expune si lucreaza de-o maniera prodigioasa, astfel ca in 1951, la virsta de 43 de ani, este deja un nume cunocut. In anul 1961 este chemat in Franta pentru a primi „Grand Prix Hors Concours”, la „Salonul International al Artei Moderne” de la Paris. Se stinge de cancer in 1975, la Paris, la doar 67 de ani, in plina faima si cunoscut mai mult in lume decit in tara sa de bastina, pe care n-a uitat-o niciodata.
Tablourile lui Berea se afla in 473 de mari colectii ale unor cunoscute personalitati princiare, politice, de afaceri si artistice, precum si in 20 de muzee de arta moderna ale celor mai importante tari ale lumii. (Romulus Dan BUSNEA)
Simion Dumitru a zis
e ceva obisnuit in Romania sa-i cinstim pe unii ca acesta dupa moartea lor
Cine suntem si pe cine cautam? a zis
Suntem noi o semintie? Suntem noi oare un popor ? Nu suntem oare o populatie a carei cultura se numara doar printre degete? Ce suntem noi oare? O’ m fi noi un neam de tradatori, un neam de semidocti, de ciocoi a caror replica se topeste in istoria NECITITĂ! Avem noi oare puterea de A spune NU unora care li se „spune” ziaristi?! Suntem infricosati de angoasa saraciei, ne conduc personage fara verb, sunt tâmpi a căror imagine este conturată sun=b semnul SFINTEI CRUCI. Agramati cu specific politic a caror ziceri împung în cerul filosofic! Oare suntem un neam de RAHAT sau ce-i ce ne reprezntă sunt aceeași? Cititți și gândiți dreptatea și adevărul nu-s la noi !