Cele două cabinete medicale din SJU, de la Pediatrie și UPU, au fost comasate, iar șase medici vor asigura urgențele și pe timp de noapte.
Băcăuanii care vort fi loviți de dureri cumplite de măsele sau dinți la ore nepotrivite, în toiul nopții, vor avea în sfârșit unde să se adreseze în regim de urgență și nu vor trebui să mai apeleze la bunăvoința unor prieteni.
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău a luat măsuri ca programul de urgențe stomatologice să fie asigurat și pe timp de noapte.
La ultima ședință a Consiliului Județean, de care aparține unitatea medicală, a fost aprobat și un proiect care vizează reorganizarea urgențelor stomatologice. Astfel cabinetul de medicină dentară a trecut de la finanțarea asigurărilor de sănătate la finanțarea din bugetul de stat, la Unitatea de primire urgențe (UPU) – SMURD.
În spital sunt două cabinete medicale dentare: unul în Policlinica Pediatriei – pentru copii și unul lângă UPU – pentru adulți. Cele două au fost comasate, iar cei șase medici lucrează în ture. „În prezent, programul de lucru este de luni până duminică, între orele 8 – 14 și 14 – 22 – a declarat Aurelia Țaga, director medical la SJU Bacău. S-a aprobat această comasare tocmai în ideea de a putea asigura urgențele stomatologice și pe timpul nopții, după ora 22. După ce se va încheia perioada concediilor vom face o nouă organigramă, astfel încât cei șase medici stomatologi să lucreze în schimburi, cu un program de 12 cu 24 de ore”.
Această măsură ar veni să rezolve problema urgențelor medicale pe timp de noapte și în timpul sărbătorilor.
Lipsa unui cabinet medical dentar deschis dupâ ora 22 a fost una din marile probleme din oraș, de foarte multe ori reclamată la instituțiile abilitate, în speranța rezolvării ei.
Catalin a zis
Durerile de „măsele sau dinți la ore nepotrivite” NU SUNT URGENŢE! Ele dovedesc nesimţirea pacientului care nu-şi îngrijeşte dantura şi care nu merge periodic la medic pentru a trata cariile sau alte probleme. De durerea de dinţi nu a murit cineva în toată istoria omenirii. S-a chinuit şi s-a învăţat minte. În domeniul stomatologic, doar situaţiile medico-legale – accidente, bătăi între golani etc. – în urma cărora se constată fracturi de mandibulă, pierderi de dinţi etc. sunt urgenţe şi ele se tratează de chirurgii BMF. Aşa că SJU să nu cheltuie banii de pomană că ei trebuie justificaţi la Curtea de Conturi. Sunt alte secţii ale Spitalului unde oamenii mor cu zile din cauza proastei dotări şi a lipsei de personal…
Dumitru a zis
D l Catali n vizita la dentist Cum spui tu nu e gratis stimate domn
Gabriela Jurgens a zis
Sper ca nu esti stomatolog sau ai Sarut complet peste codul etic si déontologic !
Dragoș a zis
Cătăline atâta poți
Andrei a zis
Dl Catalin aveti perfect dreptate!!! Sunt oameni care nu stiu ce e acela un doctor stomatolog!!!!
Ady a zis
Doamneee. Da. Asta e Romania. Cu astfel de pareri, ca a lui Catalin. Pot fi de acord cu parerea ta ca sunt multe cazuri cand intr-adevar dai de neapasarea omului care nu ia masuri de la prima durere de dinti. Dar. Si aici as vrea sa dau ca exemplu, cazul unui copil de 6 ani care intr-o noapte a inceput sa planga de durere de la o masea neexistand o alta durere(exprimata de el) in prealabil. Stiu ce ai sa spui. Ca trebuiau parintii sa stea cu ochii pe maselele lui, daca se poate, zilnic.
Hai sa revenim la normalitatea zilelor noastre. Odata cu evolutia stiintei si a societatii in general, s-a lucrat foarte mult la cresterea confortului si a calitatii vietii. S-a dorit astfel eliminarea neplacerilor, a durerilor, a disconfortului. In ziua de azi este inacceptabila ideea de a fi lasat sa te chinui. De dureri din cauze medicale. Poate ca pe vremuri oamenii isi scoteau singuri cate o masea, cu patentul. Eram chinuiti cand ajungeam la stomatolog neexistand ideea de a te anestezia inainte de a-ti lucra la o masea. Si am trait acele vremuri. Astazi….. nu am accepta nici macar o coada la vreo institutie sau magazin de peste 15-30 min.
Ca sa conchid: nu trebuie sa ajungem sa lasam oamenii sa innebuneasca de dureri, chiar daca e vina lor ca au amanat rezolvarea unei probleme. Stiut fiind ca durerea de masele e una din durerile cele mai intense. Nu. Nu trebuie sa ajungem sa folosim ca argument:’ce, te doare? Lasa ca nu mori din asta’. :))