Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca din 15 ianuarie vor intra in vigoare noile prevederi privind completarea documentului administrativ de insotire in format electronic, prin care miscarile de produse accizabile in regim suspensiv sint monitorizate in timp real.
Astfel, va fi utilizata aplicatia EMCS-RO de control a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv, in locul aplicatiei RO-DAI utilizata pina in prezent. EMCS-RO este bazata pe transmiterea electronica a datelor, structurate in conformitate cu standardele agreate la nivelul Uniunii Europene.
Accesul la aplicatia EMCS-RO este acordat de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) si permite monitorizarea in timp real a starii miscarilor de produse accizabile in regim suspensiv. Mesajele transmise prin sistemul EMCS-RO nu inlocuiesc documentele pe suport de hirtie si formalitatile care se efectueaza potrivit Codului fiscal. Emiterea, transmiterea si inchiderea unui document administrativ de insotire (DAI) este obligatorie atit pe suport de hirtie, cit si informatic – a precizat ANAF.
In miscarea produselor accizabile in regim suspensiv de accize, locul de expediere este un antrepozit fiscal sau un birou vamal unde produsele au fost puse in libera circulatie, iar destinatarul este un operator economic autorizat sa primeasca produse accizabile, o organizatie scutita sau un loc unde produsele accizabile parasesc teritoriul comunitar.
„Noul sistem – ne spunea directorul coordonator al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau, Valentin Grosu – va permite miscarea intracomunitara a produselor accizabile fara a mai fi nevoie de tot felul de documente si hirtii. Parlamentul European a impus o conditionare stricta tuturor statelor din Uniune, care priveste produsele accizabile. Romania are, acum, sistemul RODAI, aferent teritoriului national”. Agentul economic duce marfa la destinatar, insotita de RODAI pina la vama, pe care o verifica vamesul. Destinatarul vizzeaza documentul, pe care Vama romana il confirma ulterior. Practic, in unele situatii, dupa depasirea granitelor vamesii romani nu mai pot avea controlul asupra miscarii marfurilor. Operatiunea vamala putea fi inchisa pe documente, dupa ce destinatarul confirma primirea, dar in realitate marfa putea ajunge pe o linie de contrabanda.
„Este o problema de care trebuie sa tina cont toti operatorii care lucreaza cu produse accizabile, in primul rind antrepozitele utilizatori finali, care iau marfa in regim suspensiv (fara plata accizei) pentru a o introduce in procesul de productie” – a precizat Valentin Grosu. Printre cei care folosesc sistemul de control se numara si spitalele sau casele de batrini, care folosesc alcool medicianl, nu doar intreprinderile profilate pe folosirea de produse accizabile.
Controlul se face pentru orice cantitate de produs.
Lasă un răspuns