• Răzvan, fiul lui Grigore Horoi, vicepreședintele Agricolei Internațional, urmează să dea Capacitatea și admitere la liceu • fiul prefectului Mardare, Alexandru, ar trece prin furcile caudine ale BAC-ului și admiterea la facultate • părinții nu-și ascund emoțiile, dar spun că mai bine să le aibă ei decît copiii • adulții susțin că nu au încercat să le impună tinerilor unde să dea examene
Pentru vicepreședintele de la Agricola Internațional, Grigore Horoi, luna care urmează este una lungă și dificilă. Băiatul lui, Răzvan, este în clasa a VIII-a, așa că urmează și Capacitatea, și admiterea la liceu. Emoțiile părinților sînt mari. „După părerea mea, cine afirmă că nu are emoții în astfel de împrejurări, nu spune adevărul – a declarat vicepreședintele Agricolei. Este un examen și trebuie să fim cinstiți cu noi înșine și să recunoaștem că așa ceva este oricînd un prag. Am încredere în copilul meu, dar nu mă pot împiedica să îmi fac tot felul de gînduri și idei. Sperăm să fie totul bine”. Poate părea surprinzător, dar, deși tatăl său este ancorat în economie, lui Răzvan îi place geografia și ar dori să urmeze ceva umanist. „Dacă asta vrea, noi nu ne opunem – spune economistul-șef al gigantului alimentar. Am încercat să-i asigurăm cele necesare și în școală și în afara ei, a avut și calculator și tot ce a dorit, dar dacă asta este opțiunea lui, i-o respectăm”.
Prin mari emoții trece și șefa Departamentului Magazine din cadrul Agricolei, Angelica Bobonțana Șmil. Fiica ei, Roxana Șmil, este în clasa a XII-a și urmează să treacă prin furcile caudine ale BAC-ului și admiterii la facultate. Dorința ei este să urmeze Jurmalismul și Științele comunicării la Universitatea București. „Nu putem spune prin ce trecem și noi, părinții – spune mama aspirantei la mass-media, care, de altfel, semnează în „Pagina adolescentului” din cotidianul nostru. Sîntem poate mai în priză decît ea. Încercăm să nu-i transmitem starea noastră, ca să nu-și facă griji. Anul trecut, la specialitățile de acest gen, a fost concurență, mai ales în marile centre universitare. Este greu, emoțiile sînt mari și așteptarea este greu de suportat”. Angelica Șmil spune însă că are încredere în fiica ei, în modul în care s-a pregătit pînă acum, dar pînă la examene va tremura oricum: „A învățat mult, a luat cu bine și atestatul la limba engleză, dar pînă nu trece totul, nu ne putem liniști. Bacalaureatul este, totuși, dificil, multe s-au clarificat cam în ultima clipă, iar la examenul de la București nimic nu este precis pînă nu se anunță rezultatele. Sperăm să treacă totul cu bine”.
Vară cu emoții și pentru prefectul Mardare
Emoțiile anilor de liceu vor fi trăite în această vară cu și mai mare
intensitate decît în urmă cu 30 de ani, cînd a absolvit liceul, de
prefectul Radu Cătălin Mardare. Fiul său, Alexandru, va susține în această vară examenul de absolvire a liceului și de admitere la facultate. „Emoțiile sînt firești, însă nu sînt generate de ceva particular. Mai bine să avem noi, părinții, emoții, decît să aibă Alexandru”, spune prefectul Mardare.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu consideră că cele mai
grele momente vor fi cele dinaintea admiterii la facultate. Chiar
dacă fiul său va avea de susținut, în următoarea lună, șase
examene, familia Mardare nu este prea îngrijorată, întrucît știe că
băiatul învață foarte bine. Alexandru este elev la Colegiul Național „Ferdinand I” și, potrivit tatălui său, de cînd este licean, a obținut constant medii peste nouă. În plus, pentru mai multă siguranță, băiatul prefectului a făcut, ca orice tînăr de vîrsta lui, pregătire la obiectele la care va susține atît examene pentru bacalaureat, cît și pentru admiterea la facultate. Cît privește posibilitatea ca băiatul să se bazeze pe funcția deținută de tatăl său, prefectul Mardare crede că „Alexandru nu este genul de om care să profite de o funcție și sînt convins că nu se gîndește că nu va avea probleme la bacalaureat pentru că sînt prefect”.
Decizia în ce privește viitorul singurului copil al familiei Mardare a fost luată anul trecut, după vacanța de vară. „A decis să meargă la
ASE în București. L-am lăsat să aleagă singur ceea ce își dorește
să facă în viață, iar singurul sfat pe care i l-am dat fost să se
orienteze spre ceea ce crede că-i place”, a încheiat prefectul Cătălin Mardare. (Gabriela PASCU, Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns