Acțiunea este autorizată pentru trei zile, până vineri.
Petru DONE
Aproape 100 dintre salariații societății Uton Onești s-au adunat, de ieri dimineață (6 martie), la poarta fabricii, în prima zi dintre cele trei aprobate pentru derularea unei manifestații de protest. Nemulțumirea lor vine din neplata salariilor pe ultimele șase luni, perioadă în care de două luni se află în șomaj tehnic și în care nimeni dintre acționari sau administratorii întreprinderii nu a ieșit să stea de vorbă cu ei, să le explice cauzele situației în care au ajuns. Mai mult, tot ieri au aflat, de la Administrație, că pe statele de plată ale întreprinderii se mai află 390 de angajați, dintre care 80 ar fi în fabrică, la lucru, pentru finalizarea unor comenzi.
Protestul început ieri la Uton este prima acțiune de protest organizată de sindicat în ultima vreme, și aceasta numai după ce, spontan, la începutul săptămânii o parte dintre salariați au venit la fabrică tot cu scopul de a-și cere drepturile. Polițiștii și jandarmii, chemați de Administrațiae, i-au sfătuit însă pe cei de la sindicat să ceară aprobare oficială. Aceasta a putut fi dată numai după 48 de ore, moment în care salariații au venit din nou în fața porților de la Uton. Protestul lor, cel puțin în prima zi, a fost unul pașnic, chiar dacă nici de această dată nu au primit vreun răspuns sau nu au văzut vreun administrator dispus să stea de vorbă cu ei. Liderii sindicatului au întocmit, însă, o adresă oficială către Consiliul de Administrație, cerând repararea nedreptăților care li se fac salariaților.
Un compromis în binele fabricii
„În ultimele șase luni – a spus liderul sindicatului, Gheorghe Constăndoiu – s-au dat numai 1.400 de lei, pentru fiecare salariat, în două tranșe, dintre care 900 de lei de Anul Nou. Noi, sindicatul, am acceptat orice soluție de compromis cu privire la drepturile salariaților numai ca societatea să funcționeze. Am fost de acord ca oamenii să plece în șomaj, să reducem programul de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, iar la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), acum un an, am fost de acord cu toate condițiile lor, numai să avem un loc de muncă. Acum, însă, nu se mai poate face absolut nimic. Salariații care au intrat în șomaj, anul trecut, din lunile iunie-iulie nu au primit nici salarii compensatorii, dar nici salariile curente la care mai aveau dreptul, deși pe deciziile de concediere se specifica termenul lunar de acordare a salariilor. Alți salariați, concediați în septembrie, nici acum nu au primit lichidarea.”
Proteste până la rezolvarea problemei
Liderii sindicatului și salariații mai sunt nemulțumiți și pentru că nu pot negocia nimic cu cei din conducere, pentru că nu pot trece de poarta fabricii. Directorul general nici nu vine la fabrică, poate de rușine – spun oamenii -, poate pentru că nu ar avea răspunsuri la întrebările lor. „Dacă în aceste trei zile de proteste autorizate nu se va rezolva nimic, noi vom solicita prelungirea autorizării” – a mai spus liderul sindical. Cei 80 dintre noi care au fost rechemați la lucru nu știm ce lucrează, pentru că chiar ieri directorul tehnic ne-a spus că de luni Uton nu mai are nicio comandă. Noi, ceilalți, suntem încă în șomaj tehnic, dar fără nicio plată, cum se acordă în această situație. De asemenea, printre noi se zvonește că de ieri la prânz în fabrică s-ar fi oprit și curentul electric. Iar noi chiar ne rugăm să se fi întâmplat, că ne-am săturat de o așa fabrică. Dar, dacă ne primeam salariile restante și ni se spunea că fabrica nu mai are nevoie de noi, plecam acasă liniștiți, fără alte pretenții.”
Zvonistica este în floare
Zvonurile care circulă printre salariați sunt multe și rămân în acest stadiu dacă nimeni din conducere nu vorbește cu ei. „Am auzit că și acum Uton este contactată de clienți, dar fabrica nu le primește comenzile – spuneau oamenii. Deci, de lucru ar fi. De ce nu se vrea să continuăm în condiții normale munca? Poate că patronul vrea să dea fabrica la fier vechi. Până acum nu s-a vândut pentru că utilajele sunt, probabil, garanții bancare, pentru credite.”
Uton Onești are câteva procese pe rol la Tribunalul Bacău, unul chiar cu salariații, altele cu creditorii ei care îi cer falimentul. Întreprinderea ar putea intra în insolvență, cum chiar ea a cerut, iar atunci salariații nu ar mai putea continua procesul lor și se tem că vor rămâne pierduți de banii care li se cuvin. Mai mult, la începutul lunii aprilie se încheie și actualul CCM, iar unul nou nu cred că mai poate fi negociat.
Lasă un răspuns