Aflată într-un echilibru economic precar, Compania Regională de Apă Bacău SA (CRAB) se confruntă, în județ, cu un concurent redutabil, compania RAJA SA Constanța. Aceasta operează la Onești, unde pregătește investiții de 53 de milioane de euro, care vor avea efecte directe asupra CRAB.
Muncipiul Onești va renunța la apa furnizată de CRAB și își va construi o sursă proprie, nouă de alimentare, din fonduri europene. Potrivit planului, oneștenii vor primi apă din puțurile de captare de suprafață ce se vor amenaja pe stânga Trotușului. „Apa va fi analizată de 4 ori pe zi de Direcția de Sănătate Publică”, a precizat Felix Stroe, directorul general RAJA Constanța, operator care a preluat în urmă cu doi ani serviciul de apă și canalizare al orașului.
„Vor pierde un client care reprezintă foarte multe procente din veniturile lor lunare”
Investiția va avea efecte directe asupra CRAB, de la care se alimentează în acest moment Oneștiul. „Nu putem perpetua acest sistem, în care cumpărăm apă de la CRAB. De multe ori, această companie a avut probleme pe conducta de alimentare a Oneștiului și, uneori, nu le-a păsat că durează 2, 3, 4, 5 zile. Ne-am și dus să-i ajutăm! Ei repară și ne facturează de ne jupoaie. Nu am încredere în calitatea apei de la CRAB, facem permanent analize suplimentare, facem și corectarea proprietăților apei”, a declarat Stroe, la solicitarea Ziarului de Bacău.
Tot pentru ZDBC, directorul general al RAJA a apreciat că renunțarea la apa furnizată de operatorul băcăuan va deveni „o mare problemă pentru CRAB, dacă nu se modernizează și nu se restructurează, și cred că se gândesc și ei cu îngrijorare că vor pierde un client care reprezintă foarte multe procente din veniturile lor lunare”. Având sursă proprie, oneștenii nu vor mai avea grija scumpirii apei.
Întrebat dacă strategia de afaceri a RAJA Constanța include preluarea CRAB, directorul general Felix Stroe a declarat: „Strategia noastră este să ne dezvoltăm continuu în România. Dacă vom avea oportunitatea, n-o s-o ratăm!”.
RAJA SA este cel mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă și al epurării apelor uzate. Operatorul deserveşte peste trei milioane de beneficiari din județele Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Brașov, Prahova și Bacău.
RAJA a avut în 2018, potrivit termene.ro, o cifră de afaceri de 316,5 milioane lei și un profit de 15,5 milioane lei. În același an, CRAB a avut o cifră de afaceri de 69 de milioane de lei și un profit de circa 603.000 lei.
Dante a zis
Probabil că da, de aia e și interesul de a băga în faliment CRAB-ul.
Mihai Traian a zis
CRAB-ul este falimentar.RAJA in Onesti a rezolvat problema aprovizionarii cu apa a orasului.Nu sunt intreruperi in alimentare de mai multe zille asa cum se intampla in Bacau.Daca RAJA va prelua CRAB-ul,aprovizionarea cu apa a Bacaului va face un urias pas inainte.
Cristi a zis
Da, de aia au directorii de la CRAB salarii mari iar cei din teren salarii mizere….
Eu sunt pentru….dacă e concurenta clientul are de castigat!
Poate așa grăbesc si ei lucrarea la Rezerva de apă……alo dl Mocheta, mai stiti ce ați promis!!!