Prof. Aristică VAIDA
Una dintre prestigioasele formații corale, care au făcut înconjurul lumii timp de 20 de ani, a fost Grupul ”Song”, formație condusă de dirijorul Ioan Luchian Mihalea, de asemenea fondator al corului de copii ”Minisong” din care au făcut parte Alina Sorescu, Dana Rogoz, Gianina Corondan și membrii grupului pop TOP M (Nicu, Jan și Vali Costache). Grupul coral „Song” a fost creat în anul 1973, de către un grup de studenţi ai Facultății de Limbă germană și studenți ai Conservatorului de muzică din București, condus de Stelian Coman. Dirijorul Ioan Luchian Mihalea a preluat conducerea acestui grup coral în 1975, care și-a dublat numărul studenților din diferite instituții de învățământ superior din București, unde a început să activeze la Casa de Cultură a Studenților ca ansamblu reprezentativ al centrului universitar București.
Repertoriul și maniera proprie de interpretare a impus grupul încă de la primele apariții. Piesele cântate de-a lungul timpului pe unele dintre cele mai prestigioase scene din București (Ateneul Român, Opera Română, Sala Radio), dar și în turnee realizate în țară și în străinătate aparțineau folclorului românesc, german, francez, rus, cubanez, mexican, brazilian, japonez și american. O tuşă aparte au reprezentat-o cântecele negro spirituals şi colindele, într-o perioadă în care orice exprimare religioasă era interzisă. Grupul și-a încheiat activitatea în anul 1993, la trecerea la cele veșnice a celui care a fost dirijorul Ioan Luchian Mihalea.
După 20 de ani, realizatoarea de televiziune Carmen Movileanu dedică o emisiune corului „Song”, prilej cu care se reunesc mai mult de 60 de foşti membri, din toate generaţiile, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. O bună parte dintre cei prezenţi la emisiune hotărăsc să relanseze Grupul Coral Song. Au fost reluate repetiţiile şi s-a creat un repertoriu din piese vechi, consacrate, împreună cu piese noi, în primă audiţie: Iac-aşa, Ceae Sukaria, Joshua fit the battle, Elijah Rock, Las cuatro palomas, Estrella e lua nova, Lion King, Java Jive. Așadar, după 20 de ani de pauză, Grupul ”Song” revine cu noi forțe pe scenele românești, dar nu numai… Astfel, Grupul ”Song” promovează o muzică de generație la granița dintre conceptul coral clasic și stilul modern. Tânărul dirijor Daniel Jinga a declarat într-un interviu: ”Mi-am dorit de multă vreme să lucrez cu Song-ul, căci are o tonalitate aparte şi o veselie pur şi simplu contagioasă. Am convingerea că împreună vom reuşi o serie de proiecte care să entuziasmeze iubitorii de muzică de calitate”.
Poposind în Onești luna trecută, la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”, grupul legendar ”Song” le-a oferit melomanilor oneșteni o seară de nostalgie, de readucere aminte că, odată, a fost un grup de oameni frumoși, plini de satisfacție, interpretând piese din repertoriul național și internațional. Ceea ce la Onești s-a și concretizat! Mă bucur că am avut prilejul să-i ascult cu multă dragoste, dar în același timp și bucuria de a-i cunoaște în carne și oase pe acei coriști care au făcut parte din vechea gardă a legendei ”Song”. A fost o seară de reîntoarcere a trecutului grupului legendar Song.
În cadrul concertului desfășurat la Onești au fost interpretate piese din repertoriul folclorului românesc și piese din repertoriul național și universal, așa cum am amintit mai sus: IAC-AȘA, muzica Simeon Nicolescu; ANA LUGOJANA, muzica Ion Vidu; ȚIGĂNESC (CEAE SUKARIE) – piesă tradițională țigănească, aranjament coral Sciuplevski; SÂRBA-N CĂRUȚĂ, muzica Gheorghe Danga; BELLE QUI TIENT MA VIE – madrigal francez, muzica Thoinaut Arbeau; LAS CUATRO PALOMAS – piesa spaniolă, versuri și muzică Ignacio Pineiro; LION SPLEEPS TONIGHT – piesa tradițională africană, compozitor Solomon Linda; JAVA JIVE – piesa americană, compozitor Ben Oakland, versuri Milton Drake; ESTRELLA E LUA NOVA – cantec popular din Chile, aranjament coral H.Villa-Lobos; ELIJAH ROCK – piesă americană (negro spiritual), aranjament coral Jester Hairston; COLORADO TRAIL – cântec popular American; JUSHUA FIT THE BATTLE OF JERICHO – piesă americană (negro spiritual), aranjament coral A.Ohrwall; EL TORTILLERO – cântec popular din Chile, aranjament coral Waldo Aranguiz; THE WAY WE WERE – piesa americană, versuri: Alan & Marilyn Bergman, muzica, Marvin Hamlisch.
Cine este dirijorul Daniel Jinga?
Daniel Jinga a urmat cursurile Conservatorului din București, secția Compoziție, muzicologie și pedagogie muzicală, iar lucrarea sa de disertație a abordat tehnicile psihologice din arta dirijorală, în anul 2003. Cariera muzicală și-a început-o în anul 1997, ca membru al Corului Filarmonicii George Enescu, iar doi ani mai târziu devine membru al corului cameral Madrigal, cântând sub bagheta dirijorului prof.univ.dr. Marin Constantin. În anul 2000 devine dirijorul corului Divina Armonie, iar în 2001 pune bazele corului cameral Accoustic. Din 2005 și până în prezent, Jinga dirijează orchestra Operei Naționale București și este director artistic al D’Al Stasia. La capitolul realizări, tânărul muzician obține, în anul 2003, premiul de debut ca dirijor de cor și orchestră. Pe lângă activitatea de dirijor, tânărul Daniel Jinga a avut diverse proiecte speciale cu artiști de prestigiu, precum Vlad Miriță, Felicia Filip, Valentina Năforniță, Iordache Basalic, Marcel Pavel sau cu trupele Iris și Phoenix; a colaborat cu diverse instituții de teatru, pentru coloana sonoră a unor spectacole, a avut turnee în țară și peste hotare, nu a ocolit nici faima concursurilor, în cadrul Next Generation Pop Symphony, și a avut colaborări cu Smiley, Alex Velea, Elena Gheorghe, Don Baxter.
În prezent, dirijorul Daniel Jinga lucrează la promovarea valorilor corale românești, colaborând cu mari maeștri ai artei corale românești.
Lasă un răspuns